De bijzondere regelingen van Attens Hypotheken

Droomhuis vinden: check. Bezichtigen: check. Bod geaccepteerd: check. Nu alleen de hypotheek nog, maar welke dan? Je ziet door de hypotheekbomen het bos niet meer. Daarom zetten wij voor jou de voorwaarden van hypotheekverstrekkers op een rijtje. Attens Hypotheken bijvoorbeeld. Attens staat namelijk voor attent en dat klinkt alvast goed. Laten we de hypotheek eens onder de loep nemen.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
5 juni 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 5 juni 2019
- Leestijd: 2 minuten

Droomhuis vinden: check. Bezichtigen: check. Bod geaccepteerd: check. Nu alleen de hypotheek nog, maar welke dan? Je ziet door de hypotheekbomen het bos niet meer. Daarom zetten wij voor jou de voorwaarden van hypotheekverstrekkers op een rijtje. Attens Hypotheken bijvoorbeeld. Attens staat namelijk voor attent en dat klinkt alvast goed. Laten we de hypotheek eens onder de loep nemen.

 

Attens Hypotheken: bijzondere voorwaarden voor zorg en welzijn

Attens is opgericht voor mensen werkzaam in de zorg en welzijn. En dat brengt ons direct bij een voorwaarde van deze hypotheekverstrekker: je kunt alleen bij hen terecht als je ook daadwerkelijk in die sector werkt. Doe je dat niet? Dan kun je het best even bij de andere geldverstrekkers waarover wij geschreven hebben kijken. Ben je wel werkzaam in de zorg en welzijnssector? Lees dan vooral verder. 

Attens hypotheken-200222-edited.jpg

Een bijzondere hypotheek

Attens Hypotheken heeft maar één hypotheeksoort, maar dat is dan wel een heel bijzondere. Omdat de hypotheek speciaal gericht is op mensen die werkzaam zijn in de zorg en welzijn, houden ze rekening met de werkomstandigheden die in deze sector vaak voorkomen. Zo wordt de onregelmatigheidstoeslag die je de laatste 12 maanden hebt ontvangen meegenomen in de berekening van jouw maximale hypotheek en tellen ook inkomsten uit regelmatig overwerk mee.

Tijdelijk of nul-urencontract
Ook een tijdelijk contract krijgt een soepelere regeling. Het bedrag dat je de afgelopen 3 jaar gemiddeld verdiende, geldt dan als toetsingsinkomen. Heb jij een nul-urencontract en denk je dat een hypotheek er voor jou dus niet in zit? Goed nieuws: deze inkomsten worden door Attens volledig meegerekend. Voorwaarde is wel dat je de hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Doe je dit niet, dan kun je alsnog een hypotheek krijgen, maar dan voor maximaal 90% van de woningwaarde. 

Hulp van papa en mama

Kun jij jezelf nog geen hypotheek veroorloven, maar heb je wel van die lieve ouders die willen bijspringen? Ook dan heeft deze geldverstrekker een goede regeling voor je. Jouw ouders kunnen namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor de lening, zonder dat zij eigenaar van het huis worden. Hier zitten natuurlijk wel wat voorwaarden aan. Zo moet jij minstens 70% van de vaste lasten zelf kunnen betalen en moet je binnen 5 jaar het volledige bedrag kunnen inleggen. Daarnaast moeten je ouders zich die overige 30% kunnen veroorloven, naast de lasten van hun eigen huis uiteraard.

Let op: NHG is geen optie bij deze constructie. Overweeg jij deze constructie te hanteren voor jouw zoon of dochter, realiseer je dan wel dat er een behoorlijk risico aan zit. De bank klopt namelijk bij jou aan, wanneer jouw kind de hypotheek om wat voor reden dan ook niet meer kan betalen.

Geldigheid hypotheekofferte

Lijkt het je wel wat, zo’n hypotheek van Attens? En heb je een offerte aangevraagd? Dan heb je precies 4 maanden om te beslissen of je hiermee akkoord gaat. De hypotheekofferte verlengen kan bij hen namelijk niet. Zorg dus dat je alles goed op een rijtje hebt voor die tijd.

De hypotheekrente

Attens biedt een gunstige hypotheekrente. Vergelijk hypotheekrentes die verschillende geldverstrekkers hanteren maar eens. Dat is alvast goed nieuws! Maar hoe zit het met de renteopslag? Dit is het percentage dat bovenop de hypotheekrente komt, vanwege het risico dat de bank loopt wanneer jij meer leent dan jouw woning waard is. Dit geldt alleen voor hypotheken die afgesloten worden zonder NHG. 

Om haar éénjarig bestaan te vieren, heeft Attens op 29 september 2016 een verandering aangepast in de risicoklassen die bepalen hoeveel renteopslag jij precies betaalt. Zo zijn er geen 3, maar 4 risicoklassen, waardoor je sneller in een lagere belandt. En nog beter nieuws: de rente van zowel bestaande als nieuwe klanten wordt automatisch aangepast zodra je in een lagere risicoklasse komt.

Energiezuinig wonen

Wat verder opvalt bij Attens zijn de regelingen omtrent energiezuinig wonen. Stel: je hebt inkomen uit flexibele loondienst, maar wel een partner die in vaste loondienst is. En jullie zijn bereid energiebesparende maatregelen toe te passen op jullie woning. Dan kun je, net zoals bij de meeste geldverstrekkers, niet 101%, maar 106% lenen. Een woning is energiezuinig als het energielabel A of een EPC-waarde van 0,6 of lager heeft.

Ook tijdens de looptijd van je hypotheek pluk je de vruchten van energiezuinig wonen. Als jouw woning energiezuinig is of je hem energiezuinig maakt, krijg je namelijk een rentekorting van 0,4% op een leningdeel van € 25.000. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan krijg je die rentekorting altijd. Nieuwbouw voldoet namelijk standaard aan de norm voor energiezuinig wonen.

Extra aflossen

In sommige gevallen kan het gunstig zijn om tussentijds extra hypotheek af te lossen. Heb je geld geërfd bijvoorbeeld of een financiële meevaller? Dan kun je 10% per jaar boetevrij extra aflossen bij Attens. Het bedrag van die extra aflossing moet wel minstens € 250 zijn. Ook meer dan 10% aflossen is in sommige gevallen kosteloos, namelijk als de actuele rente hoger of gelijk is aan de hypotheekrente die jij op dat moment betaalt. In alle gevallen is het verstandig om - voordat je begint met vervroegd aflossen - contact op te nemen met je hypotheekadviseur. Het kan namelijk zijn dat je uiteindelijk helemaal niet goedkoper uit bent. 

Verhuizen?

Als jij je rente voor 10 of zelfs 20 jaar vast zet, dan is de kans groot dat je voor het einde van die rentevaste periode gaat verhuizen. En dan? Dan mag je van Attens in sommige gevallen het rentecontract meenemen naar je nieuwe woning, wat gunstig is wanneer de rente in tussentijd gestegen is.

Overbruggingskrediet
Is de overdracht van jouw huidige woning nog niet achter de rug, maar heb je wel al een nieuw droomhuis gevonden dat je móet hebben? Dan kun je nog geen gebruik maken van de overwaarde die je nodig hebt om je nieuwe huis te kopen en heb je waarschijnlijk een overbruggingskrediet nodig. Dit betekent dat je voor die overwaarde tijdelijk een extra lening afsluit.

Overbruggingskrediet aflossen
Normaal gesproken betaal je een variabele rente over een overbruggingskrediet, zodat je deze lening op ieder moment kosteloos kunt aflossen. Maar Attens biedt geen variabele rente aan, daarom moet je de rente dus voor 1 jaar vast zetten. Dit betekent echter niet dat je je overbruggingskrediet ook minstens 1 jaar moet vasthouden. Als je binnen een jaar je huis verkoopt, is dat gewoon mogelijk.

Huis verkocht?
Overigens krijg je bij Attens ook alleen een overbruggingskrediet als je woning al verkocht is. Waarschijnlijk hebben de kopers van jouw huis gebruik gemaakt van ontbindende voorwaarden. Zijn deze nog niet verlopen en kan het dus zijn dat de koop onverhoopt toch niet doorgaat? Dan mag je maximaal 80% van de verkoopwaarde van jouw vorige woning lenen, min de restschuld. Zijn de ontbindende voorwaarden al wel afgelopen, dan krijg je maximaal 100% van de opbrengst van de verkoop, min de restschuld. Het overbruggingskrediet loopt niet langer dan 24 maanden. 

Verbouwen met een bouwdepot

Word je lichtelijk claustrofobisch van dat zolderkamertje en wil je een dakkapel plaatsen? Of vind je de badkamer zonder ligbad helemaal geen fijne plek? Dan is het verbouwen van jouw nieuwe stulpje een optie, maar van welk geld? Een bouwdepot! Deze is 24 maanden geldig, over het bedrag in het bouwdepot betaal je dezelfde rente als voor je hypotheek. Ook handig om te weten als je een nieuwbouwhuis koopt. 

Ben je na het lezen van bovenstaande nog niet helemaal zeker van of een hypotheek van Attens Hypotheken iets voor jou is? Begrijpelijk, een hypotheek sluit je niet zo 1, 2, 3 af. Daarom is het slim om je eerst beter in te lezen, want wat houdt zo'n hypotheek nou eigenlijk in? In ons gratis e-book 'Eerste hypotheek afsluiten' vind je onder andere: 

  • hoe je de beste hypotheekvorm vindt;
  • hoe je een gunstige rente vindt en vervolgens vastzet;
  • hoe je bespaart op hypotheekadvies. 



Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je moet weten over je eerste hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek