Bieden op een huis: de 5 valkuilen van het openingsbod

Je weet het zeker: jij hebt je droomhuis gevonden. Een tweede bezichtiging is nergens voor nodig. En dat is maar goed ook, want het was behoorlijk druk tijdens de eerste. Daarom wil je direct een openingsbod uitbrengen. Maar bieden op een huis is niet zomaar iets, daar moet je goed over nadenken. Daarom hebben wij voor jou de 5 valkuilen bij het doen van een openingsbod op een rijtje gezet.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 oktober 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2019
- Leestijd: 3 minuten

Je weet het zeker: jij hebt je droomhuis gevonden. Een tweede bezichtiging is nergens voor nodig. En dat is maar goed ook, want het was behoorlijk druk tijdens de eerste. Daarom wil je direct een openingsbod uitbrengen. Maar bieden op een huis is niet zomaar iets, daar moet je goed over nadenken. Daarom hebben wij voor jou de 5 valkuilen bij het doen van een openingsbod op een rijtje gezet.

Bieden op een huis: valkuilen openingsbod

Bieden op een huis, hoe werkt dat?

Laten we beginnen bij het begin, want hoe breng je eigenlijk een bod uit op een huis? Dit kan per telefoon, e-mail of soms zelfs via de website van de verkopend makelaar. Voor je een bod doet op jouw potentiële droomhuis is het handig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur.

Valkuil 1: te hoog of te laag bieden

Als je gaat bieden, wil je natuurlijk wel dat je bod serieus genomen wordt. Je kan daarom beter niet te lag bieden. Dit zal je namelijk weinig sympathie opleveren van de verkopende partij. Is het verschil tussen de vraagprijs en jouw bod te groot? Dan is in onderhandeling gaan ook erg lastig.

Een stuk hoger bieden dus? Ook dit is een valkuil. Logisch dat je, wanneer je met vijftien andere mensen het appartement van je dromen aan het bezichtigen bent, een bod wilt doen voor het weg is. Maar overhaast bieden op een huis is niet zonder risico’s. Straks wordt je hypotheek niet goedgekeurd en sta je alsnog met lege handen. 

Valkuil 2: ontbindende voorwaarden vergeten

Misschien wel de grootste valkuil bij het bieden op een huis: de ontbindende voorwaarden vergeten. De bekendste is onder voorbehoud van financiering, dit betekent dat de koop niet doorgaat als je een bepaald bedrag - vermeld het bedrag in je bod! - niet gefinancierd krijgt door de geldverstrekker. Ook het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie of het laten doen van een bouwkundige keuring kun je opnemen in de ontbindende voorwaarden. 

Heb je het voorlopig koopcontract getekend en waren ontbindende voorwaarden geen onderdeel van je bod? Dat kan tot vervelende situaties leiden wanneer je hypotheek toch niet goedgekeurd wordt of wanneer je jouw bod wilt intrekken omdat er bijvoorbeeld torenhoge kosten uit de bouwkundige keuring komen. Het kan namelijk maar zo zijn dat je 10% van de koopsom alsnog moet betalen, de waarborgsom. Behoorlijk zonde van het geld. 

Valkuil 3: deadlines vergeten

Er zijn een aantal belangrijke deadlines die goed zijn om op te nemen in je openingsbod. De eerste is de datum waarop je bod afloopt. Vergeet ook niet te vermelden tot wanneer jouw ontbindende voorwaarden lopen. Zes weken is gebruikelijk, maar misschien zijn er in jouw geval bijzondere omstandigheden waardoor je meer tijd nodig hebt.

Ook handig: de opleverdatum. Dit is eveneens een goed onderhandelpunt. Misschien heeft de verkoper nog geen nieuwe woning en ben jij bereid een paar maanden te wachten tot je in het huis kan. Dan is jouw bod voor de verkoper aantrekkelijker dan dat van iemand die er zo snel mogelijk in wil trekken. 

Valkuil 4: niets op papier hebben staan

Hoewel bieden per telefoon een aanrader is - dan kun je stemming van de makelaar vast peilen - kun je het bod beter ook bevestigen per e-mail. Zo heb je niet alleen je bod, maar ook de ontbindende voorwaarden zwart-op-wit. Met deze voorbeeldbrief weet je zeker dat je alles goed op papier hebt staan. Zo kan er geen onduidelijkheid ontstaan over wat je wel en niet biedt.

Valkuil 5: geen tegenbod verwachten

Stress is nergens goed voor en overhaaste beslissingen zijn - nogmaals - onverstandig. Zeker als het gaat om zoiets groots als het kopen van een huis. Wees daarom overal op voorbereid bij het doen van een bod. Zoals het krijgen van een tegenbod. Bedenk van tevoren vast hoe je hierop gaat reageren. En denk vooral ook na over of en tot hoever jij jouw bod eventueel wilt verhogen. 

Weet wat je kunt bieden

Tot zover de 5 valkuilen. Maar eigenlijk mist er nog een hele belangrijke: niet weten wat je kunt bieden. Je wilt immers wel dat je hypotheek uiteindelijk goedgekeurd wordt. Bij Knab kun je in een paar stappen je maximale hypotheek berekenen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. 



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:

Hoe breng je slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek