Bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering: kan dat?

Je hebt een prachtig huis gezien in jouw droomstad. Een mooie slaapkamer, grote ramen, een keuken waar jij als keukenprins of -prinses helemaal je gang kan gaan en een pas gerenoveerde badkamer… Dit móet je hebben. Helaas ben jij niet de enige die er zo over denkt. De bezichtiging is overvol. Daarom overweeg je te bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering. Maar kan dat zomaar? En wat zijn de risico's?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
7 augustus 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 7 augustus 2019
- Leestijd: 3 minuten

Je hebt een prachtig huis gezien in jouw droomstad. Een mooie slaapkamer, grote ramen, een keuken waar jij als keukenprins of -prinses helemaal je gang kan gaan en een pas gerenoveerde badkamer… Dit móet je hebben. Helaas ben jij niet de enige die er zo over denkt. De bezichtiging is overvol. Daarom overweeg je te bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering. Maar kan dat zomaar? En wat zijn de risico's? 

Zonder voorbehoud

Bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering

12% van de huizen in Nederland wordt verkocht zonder financieringsvoorbehoud. In Amsterdam is dit zelfs 45%. Bijna de helft! Het antwoord op de vraag of bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering kan, is dus simpel: ja. Het antwoord op de vraag of dit verstandig is, vergt een uitgebreidere reactie.

Waarom bieden zonder financieringsvoorbehoud?

Als jij zoals in de hierboven geschetste situatie een huis op het oog hebt dat ontzettend populair is, moet je van goede huize komen om op te vallen bij de verkoper. Dit doe je door jouw bod extra aantrekkelijk te maken. De eerste gedachte is dan waarschijnlijk flink overbieden, maar een andere is bieden zonder voorbehoud van financiering.

Waarom is dit aantrekkelijk voor de verkoper? Simpel: een financieringsvoorbehoud betekent dat jij kosteloos van de koop af kunt zien als je hypotheek niet rond komt. Je neemt het op in de ontbindende voorwaarden en hebt vervolgens nog (meestal) zes weken om de hypotheek te regelen. In die zes weken zit de verkoper in spanning, want pas als die tijd voorbij is, is de koop zeker.

Neem jij geen financieringsvoorbehoud op in je ontbindende voorwaarden? Dan hangt de koop niet af van het rondkrijgen van de hypotheek, maar ligt de koop al bij het tekenen van het voorlopig koopcontract vast.

Wat zijn de risico’s?

Logisch dus, dat de verkoper liever niet zo’n ontbindende voorwaarde in dat contract zet. Maar hoe zit het met jou? Jij loopt behoorlijk wat risico. Wat nou als je die hypotheek niet rondkrijgt en je het huis toch niet kunt kopen. Of je bedenkt je en wilt simpelweg het bod intrekken. Dan betaal je een boete van 10% van de verkoopprijs aan de verkoper.

Stel, je wilt een huis kopen van € 200.000 en je krijgt de financiering niet rond, dan moet je alsnog € 20.000 aan de verkoper betalen. Een flinke som geld dus.

Hypotheek regelen

Nu denk je misschien: dat gaat mij niet gebeuren. Ik heb mijn maximale hypotheek berekend en een oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur gedaan: het komt dus helemaal goed met die hypotheek. Maar weet je dat écht zeker? Een hypotheek afsluiten is niet zomaar iets. Je leent behoorlijk wat geld van de bank, logisch dat de bank dan zeker wil weten dat jij de hypotheeklasten nu én in de toekomst kunt blijven betalen.

Er zitten daarom best wat haken en ogen aan een hypotheekaanvraag. Misschien zijn er dingen waarvan je het niet wist, die toch invloed hebben op jouw maximale hypotheek. Een mobiele telefoon, creditcard of private lease auto bijvoorbeeld.

Daarnaast gaat niet iedere geldverstrekker hetzelfde om met jouw inkomensgegevens. Denk bijvoorbeeld aan het meerekenen van onregelmatigheidstoeslag, structureel overwerk of jouw inkomsten als zzp’er. Ook de actuele hoogte van de hypotheekrente is van invloed op wat jij maximaal kunt lenen.

Wanneer kan het wel?

Oké, in de meeste gevallen is bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering dus niet verstandig. Waarom gebeurt het dan toch zoveel? Zijn al die mensen bereid het risico te lopen? Misschien wel. Daar komt bij dat een groot deel van de huizenkopers tegenwoordig een flink bedrag aan eigen geld meeneemt, bijvoorbeeld door de tijdelijke verruimde schenkingsvrijstelling. Hoe meer eigen geld je hebt, hoe minder je van de bank moet lenen, hoe groter de kans dat je hypotheek gewoon rond komt.

Heb je van tevoren al een taxatie gedaan en weet je dus precies wat dat huis waard is en daarmee ook wat je kunt lenen - sinds 2018 is dat 100% van die waarde - én heb je zonodig al een bouwkundige keuring gedaan? Dan kan het zijn dat de risico’s voor jou vrij beperkt zijn en bieden zonder financieringsvoorbehoud tot de mogelijkheden behoort.

Let op
Praat áltijd met een hypotheekadviseur voordat jij een bod doet zonder financieringsvoorbehoud. Ondanks dat je alles misschien tot in de puntjes hebt uitgezocht. Zoals we al zeiden: je weet nooit welke onverwachte dingen op je pad komen tijdens een hypotheekaanvraag. Enne, zo’n adviseur heeft er immers voor gestudeerd.

Eerste huis kopen

Ga jij je eerste huis kopen en weet je nog niet zo goed hoe je dit aanpakt? Snappen we. Er komt ook behoorlijk wat op je af. Daarom hebben wij een e-book vol informatie over het zoeken, bezichtigen en kopen van een woning.



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Een stappenplan voor de koop van je eerste huis  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek