Overhaast bieden op een huis: pas op voor de risico’s!

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 11 juli 2019
  • 4 minuten

Een toplocatie, twee slaapkamers, grote keuken en zelfs een mooie tuin. Je weet het zeker: dit is jouw droomhuis. Je ziet jezelf er al helemaal wonen. Sterker nog, tijdens de bezichtiging ben je het al compleet aan het inrichten. Maar wacht even, je bent niet de enige die jouw droomhuisje aan het bekijken is. Daarom neem je rigoureuze maatregelen: je doet direct een bod. Maar overhaast bieden op een huis brengt de nodige risico’s met zich mee. En daar kom je helaas later pas achter.

Overhaast bieden

Overhaast bieden op een huis

Als je een populair huis op het oog hebt, kan het je zomaar gebeuren dat je overhaast biedt op een huis. En dat is logisch, want je wordt nou eenmaal wanhopig als je keer op keer achter het net vist. Zorg daarom dat je voor je gaat bieden in ieder geval weet wat je überhaupt mag lenen en bereken jouw maximale hypotheek. Zo weet je zeker dat die woning binnen jouw budget valt. Heb je een bezichtiging gepland? Let dan op onderstaande risico’s van overhaast bieden. 

Veel te veel bieden

Wanneer het om jouw potentiële droomstulpje gaat, is het onwijs moeilijk om je hoofd koel te houden. Bedenk daarom van tevoren goed wat je maximaal kunt betalen en welke prijs je realistisch vindt voor de woning. Denk hierbij ook aan wat er nog aan moet gebeuren. Is de keuken zoals je hem wilt? Ligt er een goede vloer in? Moet er veel geverfd worden? Dit zijn allemaal klussen die nog flink wat extra geld kunnen kosten.

Maandlasten
Houd bij het bepalen van jouw bod daarnaast in gedachten dat je jouw maandlasten ook in de toekomst moet kunnen blijven betalen. En vergeet niet dat leuk leven ook belangrijk is. Een huis koop je voor lange tijd, dus realiseer je goed hoe je alles gaat betalen. Uit eten gaan, vakanties, een nieuwe zomergarderobe… Als je alle reserves aanspreekt om dit huis te kunnen kopen, zit dat er niet meer in. Heb je dat er wel voor over? 

Bieden zonder voorbehoud van financiering

Omdat het in grote steden steeds lastiger wordt om een huis te kopen, vragen verkopers steeds vaker of je wilt afzien van ontbindende voorwaarden. Klinkt verleidelijk, want zo maak je meer kans. Toch is het zeer onverstandig om dit te doen. Bied je bijvoorbeeld zonder voorbehoud van financiering en krijg je de financiering uiteindelijk niet rond? Dan betaal je een boete aan de verkoper die kan oplopen tot 10% van de aankoopprijs. Bieden zonder voorbehoud van financiering is dus alleen een optie als je zeker weet dat je de hypotheek rond krijgt. 

Geen bouwkundige keuring

Ook een bouwkundige keuring kan deel uit maken van de ontbindende voorwaarden. Ziet het huis dat je bezichtigt er op het eerste gezicht goed uit? Dan nog is het verstandig om zo’n keuring te laten doen. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan zodra je de woning hebt gekocht. En vergeet niet: liefde maakt blind. Misschien neem je dat scheurtje in de muur voor lief, om je pas later te realiseren dat die scheur steeds groter wordt en het flink wat geld kost om het te repareren. Of misschien is er wel een onderliggende oorzaak voor en ben je nog veel verder van huis.

Overigens is een bouwkundige keuring bij sommige geldverstrekkers verplicht. Bijvoorbeeld wanneer het huis erg oud is of als uit de taxatie blijkt dat er sprake is van achterstallig onderhoud van meer dan 10% van de woningwaarde.

Verborgen gebreken

Een verkoper heeft mededelingsplicht en moet het jou vertellen als er iets mis is met de woning die jij op het oog hebt. Ook als dit misschien niet te zien is. Toch kun je er niet helemaal vanuit gaan dat de verkoper het je wel vertelt als er iets niet goed is. Als koper heb jij op jouw beurt namelijk onderzoeksplicht. Er wordt van jou verwacht dat je zoveel mogelijk te weten komt over de woning. Stel daarom voor je bezichtiging een lijst met vragen op en zorg dat je op iedere vraag een antwoord hebt, voor je een bod uitbrengt. En wederom: overweeg een bouwkundige keuring. 

De hypotheek

Ook aan het overhaast afsluiten van een hypotheek kleven de nodige risico’s. Denk jij bijvoorbeeld dat je jouw studieschuld wel kunt verzwijgen zodat je sneller een hogere maximale hypotheek krijgt? Fout. Dit is namelijk verplicht. Je kunt er dan ook flink spijt van krijgen als je na een paar jaar betalingsproblemen krijgt. Zo zal Nationale Hypotheek Garantie dan bijvoorbeeld niet kunnen helpen, er wordt namelijk niet uitgekeerd als je financiële verplichtingen hebt verzwegen.

En wat gebeurt er als je plotseling werkloos raakt of misschien zelfs (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt? Dat is een flinke klap voor je inkomsten. Een klap die je kunt opvangen met verzekeringen, maar die moet je wel afsluiten tijdens je hypotheekaanvraag en niet pas achteraf. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat maar liefst 26% van de huizenkopers hier geen rekening mee houdt.  

Tekenen voor je droomwoning

Er kleven dus behoorlijk wat risico’s aan het overhaast bieden op een huis. En vergis je niet: een voorlopig koopcontract is wel degelijk bindend. Wil jij precies weten waar je je handtekening onder zet, dan is het verstandig om dit gratis e-book 'Voorlopig Koopcontract' eens te lezen. Zo ben je op de hoogte van alle ins en outs van het voorlopig koopcontract. Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek