Bieden op een huis: voorbeeldbrief

  • 3 minuten
  • 9 november 2018

Na de tweede bezichtiging weten jullie het zeker: dit is de woning van jullie dromen. Het hele plaatje klopt. What’s next? Dit is jullie eerste koopwoning en jullie willen natuurlijk geen fouten maken. Bieden op een huis is best een spannende klus, maar met deze tips en een voorbeeldbrief komen jullie er zeker uit.

bieden op een huis voorbeeldbrief

Bieden op een huis, hoe doe je dat?

Je kunt een bod doen op een huis wanneer je wilt. Hier zitten niet per se regels aan verbonden. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden, zo weet je zeker dat alles goed verloopt.  

Ontbindende voorwaarden 

Een bod bestaat uit de koopsom, maar daar blijft het niet bij. Als je een huis gaat kopen, neem je bijvoorbeeld ook de ontbindende voorwaarden op in het voorlopig koopcontract. Als je de woning uiteindelijk niet kunt kopen op basis van de voorwaarden, kun je het koopcontract ontbinden. Maar wanneer leg je deze voorwaarden op tafel? Dit doe je gelijk met het openingsbod. Zo kan de koper beslissen of hij of zij met jou in onderhandeling wil gaan. Noem ook de roerende zaken die je wilt overnemen, om misverstanden te voorkomen.

Bellen of mailen?

Breng jij het bod telefonisch uit? Het voordeel van bellen is dat je direct de reactie van de verkoper kunt polsen. Een nadeel? Je bent zelf ook makkelijker te peilen. De verkoper kan doorhebben dat jij enthousiast bent en de prijs flink opdrijven. Vind je dit lastig? Stuur een brief of een e-mail. Zet alles voor jezelf op een rijtje. Tussendoor kun je zelfs met iemand overleggen. Zo heb je de touwtjes in handen en kun je rustig nadenken. Vind je zelf bieden alsnog een beetje spannend? Begrijpelijk! Je kunt natuurlijk altijd een aankoopmakelaar in de arm nemen.

Besluit je om telefonisch je bod uit te brengen? Bevestig het bod dan altijd schriftelijk, zodat daar geen verwarring over ontstaat.

Voorbeeldbrief bieden

Vul de brief hieronder in met je eigen gegevens en voorwaarden. Pas hem zo aan dat hij precies bij jouw situatie past. Twijfel je ergens over? Je kunt ook de hulp inschakelen van een jurist of een makelaar.

[plaats, datum]
Betreft: Bod [straat + huisnummer], [postcode + plaats]

Geachte heer/mevrouw [naam verkoper/verkoopmakelaar],

Afgelopen week hebben wij voor de tweede keer uw woning bezichtigd. Het gaat om de woning aan de [straat + huisnummer], [postcode], [plaats]. Wij hebben besloten om een bod uit te brengen van € 200.000 (zegge tweehonderdduizend euro) kosten koper.

Wij verwachten na de aankoop een aantal kosten. Hier is ons bod op gebaseerd. Het gaat om de kosten voor:
- [het vervangen van de cv-ketel];
- [het vervangen van de badkamer];
- [het vernieuwen van de raamkozijnen];
- [...].

Dit bod geldt onder de volgende ontbindende voorwaarden:
- [Onder voorbehoud van de financiering voor de gehele koopsom inclusief k.k. binnen 6 weken na ter hand stellen van de koopovereenkomst.]
- [Onder voorbehoud van het krijgen van NHG.]
- [Oplevering: datum.]
- [Keuze notaris: aan de koper.]
- [Het bod is geldig tot: datum, tijd.]
- [De koper laat de bouwtechnische keuring uitvoeren. Hieruit blijken geen noodzakelijke onderhoudskosten groter dan € ...]
- [Inclusief de houten vloer en de beplanting in de tuin.]
- [...]

Wij horen graag van u.

Met vriendelijke groet,

[naam]
[e-mailadres]
[huidige straat en huisnummer]
[huidige postcode en plaats]
[telefoonnummer]

Mail de voorbeeldbrief gelijk door

Sta je te popelen om een bod uit te brengen? Stuur de voorbeeldbrief gelijk naar de verkoper. Hij wordt dan omgezet in een mailtje. Even aanpassen aan jouw situatie en duimen maar. Succes!

Dubbelcheck voordat je een bod plaatst

Heb je alles ingevuld? Of heb je toch nog twijfels over het perfecte bod? Je wilt niet te veel bieden, maar je moet natuurlijk wel in de onderhandelingen terecht komen. Lastig… Of niet? Wij helpen je graag met onze gratis checklist 'Openingsbod bepalen'. Hierin:

  • geven we 5 tips om de juiste hoogte van het bod te bepalen;
  • vertellen we je welke 5 zaken je echt niet mag vergeten als je jouw bod plaatst.


Kaylee Portegies Zwart
Kaylee is blogger bij Knab, waar je al je financiële zaken overzichtelijk op één plek hebt. Van je hypotheek tot aan verzekeringen.


Hoe breng je nu slim een openingsbod uit?  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek