Huis kopen voor studerend kind?

Iedereen die op kamers woont of heeft gewoond, weet hoe moeilijk het is om een leuke stek te vinden. Zelf versleet ik een paar paranoïde huisbazen; een leuk maar tijdelijk krot aan de Amsterdamse Kinkerstraat en een gezellig huis met twee vrienden, waar ik helaas weg moest toen ze samen een kind kregen. Daarna kwam ik terecht in een studentenflat met vijftien medebewoners. Met hen deelde ik de keuken, twee douches, twee toiletten en een stel wasbakken. Het was altijd een vreselijke bende. Regelmatig moest ik rondscharrelende duiven de keuken uit jagen. Huis kopen voor studerend kind, wat zijn de mogelijkheden? Let op! Dit artikel is verouderd. Bekijk daarom hier welke opties je hebt voor een huis kopen voor je kind.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Iedereen die op kamers woont of heeft gewoond, weet hoe moeilijk het is om een leuke stek te vinden. Zelf versleet ik een paar paranoïde huisbazen; een leuk maar tijdelijk krot aan de Amsterdamse Kinkerstraat en een gezellig huis met twee vrienden, waar ik helaas weg moest toen ze samen een kind kregen. Daarna kwam ik terecht in een studentenflat met vijftien medebewoners. Met hen deelde ik de keuken, twee douches, twee toiletten en een stel wasbakken. Het was altijd een vreselijke bende. Regelmatig moest ik rondscharrelende duiven de keuken uit jagen. Huis kopen voor studerend kind, wat zijn de mogelijkheden?

Let op! Dit artikel is verouderd. Bekijk daarom hier welke opties je hebt voor een huis kopen voor je kind.

Huis kopen onbetaalbaar als student

Vanuit mijn slaapkamerraam had ik uitzicht op mooie grachtenpandjes en droomde ik van een huis dat echt van mij zou zijn. Op een sociale huurwoning hoefde ik de eerst komende tien jaar echter niet te rekenen. En een koophuis kon ik met mijn bijbaantje als toezichthouder in een parkeergarage ook wel vergeten.

Huis kopen voor studerend kind

Toch is het voor studenten best mogelijk om een koopwoning te bemachtigen. Daarvoor is hulp van de ouders meestal noodzakelijk. Er zijn verschillende opties: de ouders kunnen bijvoorbeeld een tweede hypotheek afsluiten of ze kunnen garant staan voor de hypotheek van hun kind. Eigen vermogen of een flinke overwaarde op het huis van de ouders is vrijwel altijd een vereiste van hypotheekverstrekkers.

Een huis kopen voor studerend kind kan een goede investering zijn, vooral in populaire wijken in de grote steden. Een vaste stek geeft rust tijdens de studie en zoon of dochter kan zelf zijn of haar huisgenoten uitkiezen.

Tweede hypotheek afsluiten

Ouders kunnen een hypotheek afsluiten voor een tweede huis en hun kind hierin laten wonen. Voor een tweede huis is de hypotheekrente echter niet aftrekbaar. De eisen voor een hypotheek op een tweede huis zijn daarnaast vaak strenger dan die voor de eerste woning.

Het studerende kind kan huur betalen voor de woning en eventueel medehuurders in huis nemen. Van de huuropbrengsten kunnen de ouders dan weer (een deel van) de hypotheek betalen. Het is belangrijk om te checken of een huis wel als studentenwoning gebruikt mag worden. Je kunt huurders ook niet zomaar op straat zetten. Dit is iets om rekening mee te houden als je het huis uiteindelijk wilt verkopen. Een huis met huurders brengt minder geld op dan een leeg huis.

Huis kopen voor studerend kind

Ouders staan garant

Een andere optie is om een huis te kopen op naam van het kind, waarbij de ouders garant staan. Zoon of dochter betaalt de hypotheek en heeft recht op hypotheekrenteaftrek. In het geval dat het kind de hypotheeklasten niet meer op kan opbrengen, wordt de schuld ook op de ouders verhaald.

Ook in dit geval kan geld voor de hypotheeklasten opgebracht worden door andere kamers in het huis te verhuren. Ouders met veel eigen vermogen kunnen geld aan hun kinderen schenken. Het nadeel hiervan is dat je voor grotere giften veel belasting moet afdragen. Verder is geld lenen aan zoon of dochter een optie. De rente die het kind over de lening betaalt, kunnen de ouders weer terugstorten door middel van een belastingvrije gift.

Wat zijn de risico's?

Er kleven risico's aan het afsluiten van een hypotheek voor het huis van een studerend kind. Misschien ontvangt zoon of dochter later veel minder inkomen dan was ingecalculeerd. Kan hij of zij de maandlasten dan nog wel opbrengen? De financiële risico's liggen dan ook bij de ouders. Het risico bestaat ook dat één van de ouders komt te overlijden of dat de ouders uit elkaar gaan. Misschien gaat hun inkomen er opeens op achteruit door ontslag of arbeidsongeschiktheid.

Leg je ideeën voor aan een expert

Als je overweegt om een huis voor je studerende kind te kopen, bespreek deze plannen dan eens met een hypotheekadviseur. Bij Knab kun je gratis berekenen hoeveel je kunt lenen. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je vragen? Bel gratis met een hypotheekadviseur

Waar moet je verder aan denken?

Als je een huis koopt voor een studerend kind moet je ook bedenken hoe je reparaties en onderhoud gaat regelen. Doe je het zelf of besteed je het uit? Denk verder aan verzekeringen voor op kamers. Een eigen huis brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Niet alle studenten hebben daar behoefte aan in het eerste jaar van hun studie. Voor hen is het misschien beter om eerst een jaartje op kamers te gaan.

Zelf heb ik mijn ouders nooit om een koophuis gevraagd. Na de smerige studentenflat had ik al vrij snel een prima anti-kraakwoning gevonden. Daarop volgden nog vele omzwervingen door Amsterdam, waardoor ik verschillende buurten leerde kennen. Mijn laatste studentenhuis was een combinatie van een tochtig krot, gezellige huisgenoten, een schizofrene kat en agressieve onderburen die onze deur intrapten als de muziek te hard stond. Eigenlijk de leukste plek waar ik ooit gewoond heb.

Wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn en wat de hoogte van jouw maximale hypotheek is? Bij Knab helpen we je op weg.

 Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.Deel via:
Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel