Geld voor later door te beleggen

Nederlanders zijn echte spaarders. Volgens het CBS hebben Nederlandse huishoudens gemiddeld € 45.000 op hun spaarrekening staan. Minder dan een kwart van de huishoudens zet zijn geld op een beleggingsrekening. Dat zorgt voor veel ‘dood geld’, aangezien de spaarrentes op het moment historisch laag liggen. Door je geld te beleggen kun je sneller vermogen opbouwen.
Gepubliceerd
24 april 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 24 april 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Nederlanders zijn echte spaarders. Volgens het CBS hebben Nederlandse huishoudens gemiddeld € 45.000 op hun spaarrekening staan. Minder dan een kwart van de huishoudens zet zijn geld op een beleggingsrekening. Dat zorgt voor veel ‘dood geld’, aangezien de spaarrentes op het moment historisch laag liggen. Door je geld te beleggen kun je sneller vermogen opbouwen.

heb-jij-genoeg-geld-voor-later?

Geld voor later: sparen vs beleggen

Natuurlijk willen we nu niet meteen zeggen dat iedereen zijn spaargeld op een beleggingsrekening moet zetten. Integendeel: sparen is nog altijd de veiligste manier om je geld weg te zetten. Zo loop je immers niet het risico om het kwijt te raken. Maar als je jouw ‘geld voor later-potje’ sneller wilt zien groeien dan op je spaarrekening, is beleggen het overwegen waard. Lees meer over de verschillen tussen sparen en beleggen.

Is beleggen iets voor mij?

Beleggen is niet iets waar je zomaar aan begint, zonder dat je er iets vanaf weet. Aan beleggen zitten namelijk reële risico's verbonden. Je riskeert namelijk dat de aandelenmarkten dalen, waardoor jouw belegging (tijdelijk) minder waard wordt. Hierdoor is het niet verstandig om te beleggen met geld dat je binnenkort nodig hebt.

Geld voor later wegzetten op een beleggingsrekening kan dan wel weer een goede optie zijn. Het is namelijk zo dat je over een langere termijn minder gevoelig bent voor de schommelingen van de aandelenmarkten. 

Wat is het juiste instapmoment?

Dat is vrijwel onmogelijk om te bepalen. Niemand kan namelijk in de toekomst kijken. Eigenlijk is dit ook geen relevante vraag, want het ideale instapmoment bestaat niet. Het beste wat je kunt doen is zo goed mogelijk je beleggingen spreiden, bijvoorbeeld door middel van indexbeleggen. Hierdoor beperkt je het risico. Het kan ook helpen om maandelijks een bedrag in te leggen. Zo kun je ook profiteren van lagere instapmomenten.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Stel je hebt besloten om je spaargeld te beleggen, dan moet je nog een belangrijke keuze maken: ga jij je geld zelf beleggen of laat je het doen door een professional?

Zelf beleggen

Het voordeel van je geld zelf beleggen is dat je geen beheerkosten betaalt. Je betaalt hierdoor alleen de kosten voor het gebruik van je beleggingsrekening. Het nadeel van zelf beleggen is dat je volledig zelf beslissingen moet maken over je beleggingen. De ervaring leert het keer op keer: zelf beleggen is een harde leerschool. Het is dan ook de vraag of jij dat risico wilt en kunt lopen.

Laten beleggen

Veel mensen kiezen er daarom voor om hun geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder, zoals Knab. Uiteraard zitten hier ook risico’s aan verbonden: ook professionele beheerders hebben geen glazen bol. Wel beschikken ze over veel kennis en ervaring, waardoor ze goed overwogen beslissingen kunnen maken. Dat scheelt jou een hoop tijd en zorgen. Let op: wanneer je je geld láát beleggen betaal je wel beheerkosten.

Haal meer uit je geld voor later

Het voordeel van beleggen bij Knab is dat je niet zelf hoeft te beleggen. Onze vermogensbeheerders nemen die zorg bij jou weg, zodat jij bijna geen omkijken hebt naar je beleggingen. Wil je weten hoe Knab jouw geld belegt? 

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak