Wat is vrij belegbaar vermogen?

Vrij belegbaar vermogen is al het geld dat jouw eigendom is én dat je komende drie tot vijf jaar niet nodig hebt, minus je schulden. De uitkomst van deze rekensom is jouw vrij belegbare vermogen. Hoe je dit zelf berekent, lees je hier.
Gepubliceerd
19 september 2018
Laatst geüpdatet
24 april 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 19 september 2018
- Laatst geüpdate: 24 april 2019
- Leestijd: 2 minuten

Vrij belegbaar vermogen is al het geld dat jouw eigendom is én dat je komende drie tot vijf jaar niet nodig hebt, minus je schulden. De uitkomst van deze rekensom is jouw vrij belegbare vermogen. Hoe je dit zelf berekent, lees je hier.
Man kijkt uit over bergtoppen

Vrij belegbaar vermogen: geld vastzetten

Als je geld gaat vastzetten om vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld in een spaardeposito of met een investering via crowdfunding, kun je meestal voor een afgesproken duur niet bij je geld. Dit betekent dat je dit geld ook niet kunt aanspreken, als je het toch nodig blijkt te hebben. Daarom is het van belang dat je altijd goed de voorwaarden leest van de producten waar je geld in steekt.

Geld vastzetten: 1 jaar, 5 jaar of 10 jaar?

Een van de zaken waar je rekening mee moet houden, is dat je bij een deposito alleen geld zou moeten inzetten dat jouw eigendom is en waarvan je zeker weet dat je het tijdelijk kan missen. Dit is je vrij belegbare vermogen, berekend volgens de rekensom:

Vrij belegbaar vermorgen rekensom


Vrij belegbaar vermorgen en investering via crowdfunding

Als je investeert in risicovolle producten, waar bijvoorbeeld investeringen in bedrijfsleningen via crowdfunding ook onder vallen, zou je dit met maximaal 10% van je vrij belegbare vermogen moeten doen.

Lees meer over het risico in de andere artikelen uit deze reeks:

vrij belegbaar vermogen: voorbeelden

We leggen het graag uit met twee voorbeelden. Cindy en Bas hebben beiden € 28.000 op hun spaarrekening staan. Toch is hun vrij belegbare vermogen heel verschillend.

Situatie 1: Cindy

Cindy heeft € 28.000 op een aparte rekening staan. Ze hoeft dit geld de komende drie tot vijf jaar niet te gebruiken om in haar levensonderhoud te voorzien. Ze heeft een baan in vast dienstverband. Als ze haar baan kwijtraakt, kan ze terugvallen op een WW-uitkering en het geld dat ze nog op een andere spaarrekening heeft staan. Cindy heeft geen schulden. Haar vrij belegbare vermogen is in dit geval dus € 28.000.

Hoeveel zou Cindy kunnen investeren via crowdfunding?

Cindy zou ervoor kunnen kiezen om met maximaal 10% van haar vrij belegbare vermogen risicovolle investeringen te doen, zoals beleggen of investeringen in bedrijfsleningen via crowdfunding. Het maximale bedrag dat ze in zulke bedrijfsleningen zou kunnen steken, bedraagt in haar situatie 10% van € 28.000. Dit komt neer op een maximaal investeringsbedrag van € 2.800. Dit bedrag zou ze moeten verdelen over zoveel mogelijk bedrijfsleningen om haar risico te spreiden.

Situatie 2: Bas

Bas heeft ook € 28.000 op een aparte spaarrekening staan. Hij is van plan om een deel van dit bedrag (€ 5.000) het komende jaar te gaan gebruiken voor een studie. Bas is zzp’er. Als hij tijdelijk geen opdrachten heeft, betekent dit dat hij ook tijdelijk geen inkomsten zal hebben. Hij zal dan zijn spaargeld moeten aanspreken.

Hij heeft berekend dat hij € 20.000 per jaar nodig zal hebben om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Ook heeft hij nog een creditcard op afbetaling. Het nog openstaande bedrag aan de creditcardmaatschappij staat op € 3.000. In dit geval is Bas zijn vrij belegbare vermogen € 0, omdat hij het geld de komende drie tot vijf jaar niet kan missen.

Hoeveel zou Bas kunnen investeren via crowdfunding?

Bas zou zijn geld niet moeten investeren in risicovolle producten. Hij zou zijn vermogen beter kunnen steken in het afbetalen van zijn creditcard en de rest van het geld op een spaarrekening kunnen laten staan voor als hij tijdelijk zonder werk zit.

Zelf geld investeren, gewoon via Knab

Heb jij voldoende vrij belegbaar vermogen en zie je vermogensopbouw via een investering via crowdfunding? Zelf geld investeren via crowdfunding en beleggen kan beide al met een inleg van € 100. Let er wel op dat je volledig hebt ingelezen in de risico’s! Zo blijft investeren verantwoord!

Let op! Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen of investeren via crowdfunding. Aan investeren via crowdfunding zijn kosten en risico’s verbonden. Je investeringen kunnen meer waard worden, maar ook minder.

Maak daarom altijd je eigen afweging of investeren, gezien de risico’s, in jouw situatie verantwoord is. Dit kun je doen door het document over risico’s van Knab Crowdfunding te lezen.

Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de risico’s die je loopt. Investeer niet als je weinig kennis en ervaring hebt met risicovolle investeringen of als je financiële situatie dit niet toelaat.Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.Deel via:
Investeer in ambitieuze ondernemingen  Check crowdfunding

Iedereen kan beleggen bij Knab