Waarom de spaarrentes nog niet verder stijgen

Sparen levert al tijden nauwelijks tot niets meer op. De negatieve spaarrentes zijn gelukkig verleden tijd, maar geen enkele bank biedt een rente om over naar huis te schrijven. Dat terwijl de centrale banken - waaronder de ECB - toch al een paar keer de rente verhoogd hebben. Hoe zit dat met die link tussen jouw spaarrente en de rente die de ECB hanteert? En hoe bepaalt Knab de variabele spaarrente? 
Gepubliceerd
16 juni 2020
Laatst geüpdatet
8 november 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 23 maart 2020
- Laatst geüpdate: 8 november 2022
- Leestijd: 3 minuten

Sparen levert al tijden nauwelijks tot niets meer op. De negatieve spaarrentes zijn gelukkig verleden tijd, maar geen enkele bank biedt een rente om over naar huis te schrijven. Dat terwijl de centrale banken - waaronder de ECB - toch al een paar keer de rente verhoogd hebben. Hoe zit dat met die link tussen jouw spaarrente en de rente die de ECB hanteert? En hoe bepaalt Knab de variabele spaarrente? 

Vrouw met zorgen over negatieve spaarrentes

De spaarrentes liggen nog steeds laag

De afgelopen jaren hebben banken hun spaarrentes trapsgewijs verlaagd. Waar je begin deze eeuw nog wel een paar procent rente kreeg op een doorsnee spaarrekening, liggen de spaarrentes op dit moment rond het nulpunt. Sparen levert daardoor nauwelijks iets op. Reken je ook de torenhoge inflatie mee, dan kost sparen je feitelijk geld. Maar waarom zijn die spaarrentes zo laag?  

Waarom liggen de spaarrentes zo laag?

Bij het bepalen van de (variabele) spaarrente spelen veel verschillende factoren een rol. De twee belangrijkste factoren zijn: 

  • Het rendement op beleggingen, waarop ook het ECB-beleid van invloed is 
  • De kosten van de bank 

Rendement op beleggingen 

Banken zijn verplicht om een groot deel van het beheerde spaargeld veilig te beleggen. Het rendement daarop gebruiken banken bijvoorbeeld om hun dienstverlening te verbeteren en nieuwe producten te ontwikkelen. Maar de opbrengsten worden ook gebruikt om kapitaalbuffers aan te houden voor eventuele mindere tijden of om winst uit te keren aan aandeelhouders.  

Knab belegt voornamelijk in consumentenhypotheken. Dat zijn relatief veilige beleggingen, maar de laatste tijd is het rendement erop erg laag. Kijk maar naar de zeer lage hypotheekrentes van de afgelopen jaren. Banken verdienen daar dus een stuk minder geld mee dan voorheen. De meer recente hypotheken kennen wel een hogere rente, maar daarvan worden er voorlopig een stuk minder afgesloten. Mensen stellen hun woningaankoop steeds vaker uit vanwege de fors gestegen hypotheekrentes. 

Het ECB-beleid vóór de huidige hoge inflatie 

Net als alle andere banken is Knab verplicht om spaargeld dat ze niet beleggen, te stallen bij de ECB. Tot voor kort rekende de ECB - om de inflatie te doen stijgen - een negatief rentepercentage van -0,50%. Banken moesten dus betalen voor jouw spaargeld. Vanwege die lagere renteopbrengsten verlaagden banken de spaarrente voor jou als consument.  

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als doel om de inflatie in Europa op 2% te krijgen. Onze economie werkt namelijk het beste als de prijzen stabiel zijn. Tijdens de coronacrisis lag de inflatie onder de 2%. Daarom besloot de ECB toen om de rentes kunstmatig laag te houden. Dat zorgt ervoor dat bedrijven en consumenten minder sparen en meer uitgeven en investeren. Het beleid was er dus op gericht om de economie een impuls te geven en de inflatie te laten stijgen.  

Daarnaast heeft de ECB veel extra geld in de economie gebracht door obligaties op te kopen en heel goedkoop geld te lenen aan banken. Hierdoor was het voor bedrijven en consumenten extra goedkoop om geld te lenen om investeringen en aankopen mee te financieren.

Het ECB-beleid tijdens de huidige hoge inflatie 

Hoe anders is de situatie nu. Vooral vanwege de oorlog in Oekraïne is de inflatie ineens torenhoog. Het doel van de ECB blijft om de inflatie in de eurozone op 2% te krijgen. Dus verwacht je omgekeerd beleid. En dat gebeurt ook. De ECB verhoogde in juli 2022 voor het eerst in elf jaar de rente. In september volgde meteen een tweede renteverhoging: de snelste stijging ooit sinds we de euro hebben. De ECB geeft zelf aan dat ze de komende tijd de rente waarschijnlijk blijven verhogen. 

Toch is er nog steeds erg veel geld in de economie, wat op de balansen van banken terecht komt. De ECB is wel gestopt met het opkopen van obligaties en het verstrekken van goedkope leningen aan banken, maar dit geld verdwijnt geld pas uit de economie wanneer de obligaties en leningen aflopen. Het gevolg is dat er voor Knab nog steeds structureel te weinig renderende beleggingen zijn met een acceptabel risiconiveau.

Zakelijke leningen bij Knab

Om ons rendement te verhogen en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de wensen van onze zakelijke klanten, onderzoekt Knab op dit moment de mogelijkheid om zakelijke leningen toe te voegen aan de dienstverlening. Zakelijke leningen renderen beter dan hypotheken waardoor ons rendement zal stijgen. Tegelijkertijd kunnen we de risico’s van deze leningen goed inschatten omdat we onze klanten goed kennen.

Negatieve rente afgeschaft 

Doordat de ECB de rente heeft verhoogd, maakt Knab geen verlies meer op het spaargeld dat we bij de DNB - tegen de ECB-rente - hebben gestald. Erg prettig, want daardoor konden we de negatieve rentes voor onze spaarders afschaffen. Dat was een stevige rentestap, maar het valt op dat de variabele spaarrente nog niet verder is gestegen en nu op 0% blijft. Dat komt dus door het lage rendement op onze beleggingen, maar ook door de kosten die we als bank maken.

Kosten van de bank 

De kosten die we maken voor het runnen van de bank, zijn ook van invloed op de rente. Knab maakt kosten om zijn klanten zo prettig en veilig mogelijk hun geldzaken te kunnen laten regelen. Knab zoekt voortdurend naar mogelijkheden om de kosten van de bank verder te verlagen, waardoor het nettorendement kan toenemen.  

Wat doet Knab met de rente? 

Sinds 1 augustus 2022 rekent Knab geen negatieve rente meer voor spaarsaldi boven € 100.000. Daarmee kwam na twee jaar een eind aan negatieve rentes voor klanten met veel spaargeld. 

Per 1 januari 2023 zien we de mogelijkheid om de variabele rente verder te verhogen. Die gaat dan van 0% naar 0,25% - effectief op jaarbasis - voor saldi tot € 25.000. Over saldi boven de € 25.000 blijft de rente op 0%. 

Een overzicht van onze actuele rentetarieven en eventuele aanstaande wijzigingen vind je op onze website

Het is goed mogelijk dat we de rente in de toekomst verder verhogen. Maar op dit moment maken we nog te weinig rendement op jouw spaargeld, om dat op een verantwoorde manier te doen. Bovendien heeft het tijd nodig voordat een hoger rendement voor ons, zal leiden tot een hogere spaarrente voor de klant. Het omgekeerde gold ook toen de rentes steeds daalden.  

Houd rekening met inflatie

“Het is goed om jezelf af te vragen wat de huidige lage spaarrentes betekenen voor je financiële toekomst”, zo stelt Oskar Barendse, Financieel Expert bij Knab. Omdat de spaarrentes laag zijn, waarschuwt Oskar voor de inflatie. Prijzen lagen in september 2022 gemiddeld 14,5% hoger dan een jaar eerder, wat natuurlijk extreem hoog is.

De inflatie ligt nu veel hoger dan het gemiddelde rendement op je spaargeld. Met andere woorden: je spaargeld wordt minder waard. Daarmee loop je bijvoorbeeld het gevaar dat je niet genoeg pensioen opbouwt voor later. Ondernemers doen er daarbij goed aan om hun (uur)tarief te verhogen. Particulieren kunnen - voor een deel van hun spaargeld - kijken naar alternatieven voor sparen.” 

Alternatief voor sparen

Het is altijd verstandig om te zorgen dat een deel van je vermogen direct opneembaar is, bijvoorbeeld via een spaarrekening. Maar heb je geld dat je voor langere tijd kunt missen? Dan kun je kijken of beleggen iets voor je is. Daar zitten risico's aan verbonden, maar het biedt ook kans op een hoger rendement. Benieuwd of beleggen iets voor jou is? Lees meer over beleggen.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Knab staat vrij om op ieder moment de spaarrente te verhogen of verlagen.Geschreven door:

Casper Zwart

Eindredacteur

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel Expert


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alternatieven voor sparen?  Check je opties

Iedereen kan beleggen bij Knab