Wat is beleggen en is het iets voor jou?

Misschien heb je het de laatste tijd zien voorbijkomen in reclames op tv, of je hoort vrienden of collega’s er wel eens over praten. Beleggen. Jij weet er eigenlijk niet zoveel vanaf, maar je wilt je er wel graag wat beter in verdiepen. Maar wat is beleggen eigenlijk en hoe weet je of het iets voor jou is?
Gepubliceerd
29 mei 2019
Laatst geüpdatet
14 september 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 29 mei 2019
- Laatst geüpdate: 14 september 2023
- Leestijd: 3 minuten

Misschien heb je het de laatste tijd zien voorbijkomen in reclames op tv, of je hoort vrienden of collega’s er wel eens over praten. Beleggen. Jij weet er eigenlijk niet zoveel vanaf, maar je wilt je er wel graag wat beter in verdiepen. Maar wat is beleggen eigenlijk en hoe weet je of het iets voor jou is?

GettyImages-688029519 (1)-1 

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld in bepaalde zaken, in de hoop dat deze meer waard worden. Zo kan je bijvoorbeeld op de beurs aandelen kopen in de hoop dat je ze later weer met winst kan verkopen.

Waar kan je in beleggen?

Je kunt in heel veel verschillende zaken beleggen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, obligaties of grondstoffen, maar ook aan cryptocurrencies vastgoed en kunst. De meeste mensen beleggen via de beurs, maar je kunt ook buiten de beurs om beleggen.

Hoe hoog is het rendement bij beleggen?

De belangrijkste reden om te gaan beleggen is om winst te maken, oftewel rendement. Hoe hoog het rendement is bij beleggen, valt niet eenduidig te zeggen. Dat hangt af van een heleboel factoren. Op sommige daarvan kan je zelf (deels) invloed uitoefenen en op andere juist helemaal niet.

De hoogte van je rendement hangt voor een deel af van je beleggingsprofiel en het daarbij horende risicoprofiel. Deze worden bepaald wanneer jij een beleggingsrekening opent. Je beantwoordt dan een aantal vragen over jouw financiële situatie en over hoe je tegen risico’s aankijkt.

Aan de hand van deze vragen rolt er een beleggingsprofiel: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. Bij elk van deze profielen zijn de beleggingsportefeuilles op een andere manier samengesteld. Dit zorgt ervoor dat het potentiële rendement, en daarbij ook het risico, bij het profiel ‘zeer offensief’ hoger is dan bijvoorbeeld bij een ‘defensief’ profiel.

Verder is je rendement erg afhankelijk van factoren waar jij als belegger geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan de economische omstandigheden en het sentiment op de beurs. Wanneer het goed gaat met de economie zie je dat meestal ook terug in stijgende beurskoersen, en omgekeerd. Dit heeft een grote invloed op je rendement.

Wat is het risico van beleggen?

Naast rendement staat beleggen natuurlijk ook bekend om de risico’s die eraan verbonden zijn. In dat opzicht is het wezenlijk anders dan sparen, waarbij je van tevoren precies weet hoeveel rente je kunt verwachten. De grootste risico’s van beleggen zijn dat je je geld (deels) kunt kwijtraken en dat je rendement lager uitvalt dan gehoopt. Gelukkig zijn er ook manieren om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Waar moet je rekening mee houden als je wilt beleggen?

Het belangrijkste om te onthouden als je wilt beginnen met beleggen, is dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen. Geld dat je hebt gereserveerd voor uitgaven in de nabije toekomst kan je beter op een spaarrekening stallen. Alles wat je moet weten over beginnen met beleggen, lees je in dit handige stappenplan.

Beleggen via Knab

Bij Knab kan je laagdrempelig en voordelig kennismaken met beleggen. Je geld wordt belegd door een professional, dus je hoeft zelf niet te kiezen waar jij je geld in belegt. Wel zo makkelijk.

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kan (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak