Negatieve rente: moet ik straks geld betalen voor mijn spaargeld?

  • Gepubliceerd: 1 oktober 2019
  • Laatst geüpdate: 2 oktober 2019
  • 2 minuten

De ECB heeft op 12 september 2019 de rente die banken onderling betalen verlaagd naar -0,5%. Dat heeft grote gevolgen voor de pensioenfondsen in Nederland en dus ook voor jouw pensioenspaarpot. Maar wat zijn nou de mogelijke gevolgen voor jouw persoonlijke spaarpot? Moet je nu gaan betalen voor het stallen van je spaargeld? Waar moet jij wel of geen rekening mee houden? En wat kan je er eventueel zelf aan doen?

Negatieve spaarrente

Historisch lage rente op Nederlandse spaarrekeningen

Bij de drie grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank ontvang je bijna geen rente meer. Maar ze durven het nog steeds niet aan om hun rente naar 0% te verlagen of zelfs negatieve rente te berekenen. En dat terwijl er al Nederlandse banken, zoals Van Lanschot, en internationale banken zijn die voor de grotere spaarbedragen negatieve rente zijn gaan berekenen.

Waarom rekenen de meeste banken dan nog geen negatieve rente?

Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 80% van de ondervraagde panelleden hun spaargeld zouden verplaatsen wanneer de bank negatieve rente gaat rekenen. En dat zien banken uiteraard niet graag gebeuren.

Banken verdienen namelijk geld op het verschil tussen de spaarrente die zij aan hun spaarders betalen en anderzijds het rendement dat zij verdienen door het uitlenen van geld. En ja, die rentemarge staat behoorlijk onder druk door de negatieve rente van de ECB. Maar vooralsnog behalen de banken nog steeds flinke marges op het spaargeld.

Ook heeft de ECB, om de druk op de balansen van banken te verlagen, de vrijstelling verhoogd van het spaargeld waarover ze geen negatieve rente rekenen. Kort gezegd kunnen banken dus meer spaargeld bij de ECB stallen die vrij is van negatieve rente. Hierdoor komen de marges niet verder onder druk te staan en worden deze zelfs wat ruimer.

Moet ik mij zorgen maken over negatieve spaarrente?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld België, is het in Nederland niet bij wet verboden om negatieve rente over spaargeld te rekenen. Minister Hoekstra heeft de ‘geruststellende’ woorden gesproken dat hij de ontwikkelingen voor de gemiddelde Nederlander “nauwlettend in de gaten houdt, maar geen signalen heeft dat negatieve spaarrente nu aan de orde is.”

Dat lijkt een goed bericht van onze minister van Financiën, maar een garantie dat er geen negatieve spaarrente komt is het niet. Toch lijkt de kans nog steeds klein dat er ook echt negatieve rente gaat komen. Daarentegen is de 0%-grens nog niet bereikt en zal deze wel steeds dichterbij gaan komen.

Geld langer vastzetten voor meer rente met Deposito Sparen van Knab

Wil jij dat je spaargeld nog iets oplevert? Kijk dan eens naar een deposito van Knab. Doe dit alleen voor geld dat je nu even niet nodig hebt en je een tijdje kunt vastzetten. Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente. Oskar Barendse
Oskar Barendse (FFP RPLP) is Manager Financiële Planning bij Knab en is expert op het gebied van personal finance en financiële planning.


Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab