Kwartaal sparen: zo krijg jij een extra hoge spaarrente

Het is toch iedere keer weer een teleurstelling, die bijschrijving van de spaarrente. Want eerlijk is eerlijk, hoog is die bepaald niet tegenwoordig. Dat is toch zonde van al dat geld dat je de afgelopen jaren zorgvuldig bij elkaar hebt gespaard. Er is echter een manier waarop je een éxtra rente kunt ontvangen bovenop dat bedrag: kwartaal sparen. 
Gepubliceerd
22 maart 2018
Laatst geüpdatet
1 april 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 16 maart 2018
- Laatst geüpdate: 1 april 2021
- Leestijd: 3 minuten

Het is toch iedere keer weer een teleurstelling, die bijschrijving van de spaarrente. Want eerlijk is eerlijk, hoog is die bepaald niet tegenwoordig. Dat is toch zonde van al dat geld dat je de afgelopen jaren zorgvuldig bij elkaar hebt gespaard. Er is echter een manier waarop je een éxtra rente kunt ontvangen bovenop dat bedrag: kwartaal sparen. 

GettyImages-697534673-829919-edited.jpg

Wat is kwartaal sparen?

Kwartaal sparen is niet de meest bekende spaarvorm, maar toch kan het de moeite waard zijn om er eens naar te kijken. Het werkt als volgt: je zet een bepaald bedrag op een spaarrekening, net zoals je normaal gesproken zou doen. Het verschil met een gewone spaarrekening is echter dat je het geld langer moet laten staan om te kunnen profiteren van die extra rente. 

Extra rente

Over het geld dat op jouw kwartaal spaarrekening staat, ontvang je sowieso een basisrente. Deze is wat lager dan de rente op een flexibele spaarrekening. Laat je het geld een volledig kalenderkwartaal staan, dan krijg je daar bovenop een extra bonusrente. Hoe hoog deze rente is verschilt per bank. Als je flink wat spaargeld hebt, kan dat voordeel best hoog oplopen.

Kalenderkwartalen

Je moet je geld dus een kalenderkwartaal laten staan om aanspraak te kunnen maken op de bonusrente. Die kalenderkwartalen zien er als volgt uit:

  • 1 januari t/m 31 maart
  • 1 april t/m 30 juni
  • 1 juli t/m 30 september
  • 1 oktober t/m 31 december

Extra spaarrente

Je ontvangt de bonusrente alleen als je jouw geld een volledig kwartaal laat staan. Je moet dus wachten tot na het einde van het kwartaal. Haal jij jouw geld voor de eerste werkdag van het nieuwe kwartaal van de rekening? Dan ontvang je alleen een basisrente.

Wanneer beginnen met kwartaal sparen?

De basisrente die je ontvangt over het geld op je kwartaal spaarrekening is lager dan de rente van een flexibele spaarrekening. Daarom is het niet altijd voordeliger. Er zijn vier momenten per jaar waarop je het meest kunt profiteren van deze spaarvorm. Namelijk op de laatste dag voor het nieuwe kalenderkwartaal begint. Begin je op die dagen met sparen, dan levert het je het meeste op.

Rente over rente

Kun jij jouw geld meerdere kwartalen missen en laat je het meerdere kwartalen staan? Dan ontvang je zelfs rente over rente. Ieder kwartaal ontvang je namelijk de rente over het gespaarde bedrag op jouw rekening. Het kwartaal erna staat er meer op de rekening en ontvang je dus rente over een hoger bedrag.

Zoveel spaarrekeningen als je wilt

Bij Knab kun je momenteel geen Kwartaal Spaarrekening openen. Wel krijg je met een Knab Bankrekening zoveel spaarrekeningen als je wil. Open voor elk doel een aparte spaarrekening. Zo kun je overzichtelijk sparen.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Slim sparen met potjes  Start met Knab

Iedereen kan beleggen bij Knab