Je kinderen leren omgaan met geld: 5 tips

Kinderen leren omgaan met geld is als het bijbrengen van goede tafelmanieren. Begin er vroeg mee en ze (en jij) hebben er een leven lang profijt van. Want wees eerlijk: zit jij later te wachten op smakkers tijdens je kerstdiner? Of volwassen kinderen die toevallig op de koffie komen wanneer hun salaris alweer op is? Met deze 5 tips voorkom je in ieder geval het laatste.
Gepubliceerd
4 september 2018
Laatst geüpdatet
31 oktober 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 30 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2022
- Leestijd: 4 minuten

Kinderen leren omgaan met geld is als het bijbrengen van goede tafelmanieren. Begin er vroeg mee en ze (en jij) hebben er een leven lang profijt van. Want wees eerlijk: zit jij later te wachten op smakkers tijdens je kerstdiner? Of volwassen kinderen die toevallig op de koffie komen wanneer hun salaris alweer op is? Met deze 5 tips voorkom je in ieder geval het laatste.

moeder leert haar kind met geld omgaan

1. Begin met contant zakgeld

Wanneer je kind ongeveer 6 jaar is, kun je beginnen met het geven van zakgeld. Hierbij wordt vaak gezegd dat je het beste kunt beginnen met het geven van contant geld. Zo maak je geld tastbaar en leert je kind dat geld meer is dan een getalletje op een scherm.

Wanneer je kind wat ouder is, kun je ervoor kiezen om het zakgeld (deels) digitaal te geven. Zo leren ze ook hoe ze moeten omgaan met een bankrekening of digitale portemonnee.

2. Leer je kind sparen

Wanneer je je kinderen zakgeld geeft, zullen ze waarschijnlijk van alles willen kopen. Aan jou de taak om ze hierin te begeleiden en ze te leren dat ze hun geld maar één keer kunnen uitgeven.

Stel samen spaardoelen op wanneer je kind iets wilt kopen waar het nog niet genoeg geld voor heeft. Reken uit hoelang ze hun zakgeld moeten opsparen tot ze het gewenste bedrag bij elkaar hebben. Zo maakt je kind kennis met het fenomeen ‘uitgestelde beloning’, iets wat ze in hun verdere leven zal helpen.

3. Prepaid of abonnement voor mobiel?

Je kunt je afvragen of het verstandig is om jonge kinderen een smartphone te geven. Feit is echter dat veel jonge kinderen een smartphone hebben. De vraag is dan of je ze een abonnement moet geven of een prepaid-bundel.

Het voordeel van een abonnement is dat de tarieven omgerekend lager liggen dan bij prepaid. Het kan echter verstandig zijn om je kind eerst een prepaid-bundel te geven. Op deze manier weet je zeker dat je kind niet ongemerkt aan het roamen slaat. Bovendien leer je ze dat Mb’s en belminuten niet op magische wijze uit je telefoon vloeien. Oh ja: op is op.

4. Door fouten te maken leren kinderen omgaan met geld

Er is één groot obstakel naar financiële zelfstandigheid: overbeschermende ouders. Het is best begrijpelijk dat je als ouder je kind wilt behoeden voor de financiële missers des levens. Maar geef toe: die ene dure broek heb je zelf ook maar 2 keer gedragen. Geef je kind in ieder geval de kans om fouten te maken en ervan te leren.

Je kind zal ongetwijfeld een keer in een impulsieve bui iets uit een tv-reclame kopen. Maar dat wordt heus niet direct zijn of haar financiële Waterloo. Teleurstellingen horen bij het leven, en door miskopen leren kinderen volgende keer twee keer nadenken voor ze hun spaarvarken weer met een hamer te lijf gaan.

5. Geef zelf het goede voorbeeld

Het beste wat je kunt doen, is laten zien dat jij zelf verstandig bent met geld. Je kind zal hier automatisch een voorbeeld aan nemen. Natuurlijk maakt iedereen wel eens fouten en soms is je geld eerder op dan je had gehoopt.

Het is wel belangrijk dat jij je aan dezelfde regels houdt als die je aan je kind stelt. Laat bijvoorbeeld zien hoe jij zelf financiële afwegingen maakt en betrek ze waar mogelijk in belangrijke aankopen. Het kan ook helpen om je kinderen inzicht te geven in de inkomsten en uitgaven van jullie gezin. Doe dit echter wel wanneer ze wat ouder zijn.

Extra tip: zet maandelijks geld opzij voor je kind

Bovenstaande tips kunnen helpen om je kinderen financieel zelfstandig te laten worden. Toch zullen ze op bepaalde momenten de financiële hulp van hun ouders goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer ze na drie ‘tussenjaren’ eindelijk gaan studeren, of wanneer ze (al dan niet met hulp van jou) een huis willen kopen.

Het kan daarom een goed idee zijn om iedere maand een bedrag te sparen voor je kind, waar ze bijvoorbeeld vanaf hun 18e verjaardag bij kunnen. Stel, je spaart vanaf hun 5e tot hun 18e iedere maand € 60. Dan is het saldo wanneer ze 18 zijn gegroeid tot € 9.360. Met bijkomende rente zit je dan mooi rond de € 10.000.

Spaar slim: open voor elk doel een apart spaarpotje

Bij Knab kun je sparen op de manier die het beste bij jou past. Voor een vaste prijs per maand krijg je een compleet betaal- en spaarpakket met daarin: 

  • zoveel spaarrekeningen als je wil;
  • de mogelijkheid om handige spaarpotjes te maken;
  • grip op je financiën met handige financiële tools.


Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Iedereen kan beleggen bij Knab