Verhuizen zonder (veel) stress: 6 tips

 • Gepubliceerd: 8 september 2017
 • Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
 • 3 minuten

Nederlanders verhuizen steeds vaker. In 2016 was het aantal verhuizingen in ons land het hoogst sinds 40 jaar. Sta jij ook op het punt om een nieuw huis te betrekken? Dan sta je aan het begin van een drukke periode. Wij hebben enkele tips voor je om je te helpen in deze tijd, of je nu verhuist omdat je een woning gaat kopen, of omdat je een nieuw huurhuis betrekt.

Verhuizen 2-342202-edited.jpg

Waar moet je aan denken als je gaat verhuizen?

In 2016 wisselden bijna 1,8 miljoen mensen van huis. Dat zijn er 318.000 meer dan in bijvoorbeeld 2013, toen de huizencrisis net op z’n einde liep. Afgelopen jaren liep het aantal mensen dat verhuisde al op, maar zo’n piek als in 2016 zagen we al 40 jaar niet meer. De huizenmarkt maakt dan ook al enkele jaren een flinke groei door. Ga jij binnenkort ook in een nieuw huis wonen? Zes verhuistips voor jou op een rij.

1. Maak een checklist

Er zijn veel dingen waar je tegelijkertijd aan moet denken. Het is daarom erg handig om voor jezelf een checklist te maken zodat je deze tijdens de verhuisperiode makkelijk af kunt werken. Denk niet: ‘Dat onthoud ik wel’, want daarmee maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf. Schrijf alle acties die je moet ondernemen op een stuk papier en hang deze lijst op een plek waar je ‘m vaak tegenkomt, zoals op de koelkast of op de wc.

2. Geef je verhuizing door

Je hebt vast een leuk verhuiskaartje gestuurd of gemaild naar je familie, vrienden en collega’s. Maar er zijn nog meer mensen en instanties die je moet informeren over je nieuwe woonadres. Denk aan:

 • tandarts;
 • dierenarts;
 • huisarts en apotheek;
 • verzekeringsinstanties;
 • je bank;
 • de scho(o)l(en) van je kind(eren);
 • de gemeente;
 • eventuele sportclubs;
 • eventuele tijdschriften en/of kranten waar je een abonnement op hebt.

3. Zeg tijdig je abonnementen op

Als je in een huurwoning woont, moet je natuurlijk op tijd de huur opzeggen. Maar dat is niet het enige. Zeg ook tijdig het gas, water en licht op in je oude huis. Het is handig om hier een beetje extra spelingsruimte in te nemen, je weet immers nooit zeker of alles precies gaat zoals je gepland had. Dit geldt ook voor het abonnement van je televisie, vaste telefoon en internet. Dit kun je meenemen naar je nieuwe adres, door je abonnementen over te laten zetten.

4. Koophuis? Neem wel/niet je hypotheek mee

Net als je internet- en televisieabonnement kun je ook je hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Er zijn hierbij diverse mogelijkheden. Zo kun je bepalen of je je aflossingsvrije hypotheek aflost voordat je verhuist, of je je hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie kunt meenemen of dat je liever een nieuwe hypotheek afsluit. Is je rentevaste periode nog niet voorbij? Dan is je hypotheek oversluiten misschien een optie. Wat je ook beslist, bij Knab kun je terecht voor onafhankelijk advies.

5. Plan je verhuisdag goed

Het is belangrijk om de verhuisdag van tevoren goed uit te denken. Als je bepaalde meubels mee wilt nemen, is het slim om deze enkele dagen daarvoor al uit elkaar te halen. Dit scheelt werk tijdens het verhuizen. Ook moet je koelkast leeg en is het wijs om uit te zoeken of je een parkeerplek moet reserveren in je nieuwe straat voor de verhuiswagen. Dan weet je zeker dat er een plekje vrij is.

6. Houd rekening met onverwachte kosten

Hoe goed je het ook geregeld hebt, er doen zich meestal wel bepaalde onvoorziene situaties voor tijdens een verhuizing. Het is verstandig om je daar zo goed mogelijk op voor te bereiden, door een extra potje achter de hand te houden. Misschien gaat er een meubelstuk kapot dat je moet vervangen, of heb je toch extra verhuiskrachten nodig. In die gevallen is het fijn als je dat financieel goed kunt opvangen.

Ben jij benieuwd of je een nieuwe woning kunt betalen zodat ook jij straks zonder stress kunt verhuizen? Je berekent je maximale hypotheek al in 2 minuten. Lekker makkelijk!Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Wat is jouw maximale hypotheek?  Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek