Geld sparen: tips om je spaardoelen te bereiken

Nederlanders zijn echte spaarders. Ruim 80% heeft spaargeld, volgens het Nibud. En dat is niet zomaar. Geld sparen doe je vaak met een reden. Denk aan een vakantie, een buffer of een extra potje geld voor na de pensionering. Maar hoe zorg je nu dat je je spaardoelen bereikt?
Gepubliceerd
2 mei 2019
Laatst geüpdatet
14 september 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 1 mei 2019
- Laatst geüpdate: 14 september 2023
- Leestijd: 2 minuten

Nederlanders zijn echte spaarders. Ruim 80% heeft spaargeld, volgens het Nibud. En dat is niet zomaar. Geld sparen doe je vaak met een reden. Denk aan een vakantie, een buffer of een extra potje geld voor na de pensionering. Maar hoe zorg je nu dat je je spaardoelen bereikt?

Spaardoelen: waar spaar jij voor?

Geld sparen en je doelen bereiken met deze 7 tips

Het hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie hoeveel geld je kunt sparen. Ook gaat het de een nu eenmaal makkelijker af om geld opzij te zetten dan de ander. Maar sparen hoeft in principe niet ingewikkeld zijn. Met deze 7 tips komen je spaardoelen hopelijk weer wat dichterbij. 

Tip 1: Maak je spaardoelen concreet

Om je spaardoelen te bereiken, moet je natuurlijk duidelijk hebben waar je voor spaart. Koppel natuurlijk ook een bedrag aan je spaardoel. Of het nu een vakantie naar Thailand is waar je € 2.000 voor nodig hebt of een auto van € 5.000, maak het zo concreet mogelijk.

Extra tip: heb je nog geen potje voor onregelmatige uitgaven, start daar dan als eerst mee. Met zo'n buffer kun je onverwachte kostenposten opvangen. Een onverwachte rekening of een wasmachine die stuk gaat, bijvoorbeeld. Scheelt weer geldstress.

Tip 2: Hang een einddatum aan je spaardoel

Een concreet spaardoel heeft ook een deadline. Wanneer wil je het gewenste bedrag gespaard hebben? Als je eenmaal hebt vastgelegd wanneer het volledige bedrag op de spaarrekening moet staan, kun je berekenen hoeveel geld je bijvoorbeeld elke maand opzij moet zetten.

Tip 3: Zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Als je gaat sparen, is het handig om een realistisch beeld te hebben van je financiën. En dat hoeft je niet veel tijd te kosten! Schrijf even op hoeveel er maandelijks binnenkomt en hoeveel je uitgeeft. Als je dat overzicht van je inkomsten en uitgaven hebt gemaakt, kun je ook een goede schatting maken van hoeveel je kunt sparen. Wel zo prettig om te weten dat jouw spaardoel ook echt te behalen is!

Mooie bijkomstigheid: als je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, kom je soms tot het inzicht dat je kosten maakt voor iets dat je niet gebruikt - bijvoorbeeld een abonnement. En het stopzetten van abonnementen of terugkerende uitgaven levert direct een besparing op. Kun jij weer linea recta richting de spaarrekening boeken!

Tip 4: Visualiseer waar je voor spaart

Soms is het leuker om geld uit te geven dan om te sparen - met name voor de ‘big spenders’ onder ons. Door je spaardoel te visualiseren, kun je het wellicht interessanter maken om geld opzij te zetten. Je bent je namelijk extra bewust waar je het voor doet. Als je steeds die nieuwe auto in beeld ziet, maak je misschien toch weer net iets liever geld naar je spaarpot over.

Tip 5: Maak aparte potjes aan voor je spaardoelen

Je kunt al je spaargeld natuurlijk op één spaarrekening storten, maar het schept meer orde als je voor elk doel een apart potje aanmaakt. Op die manier kun je in een oogopslag zien hoe het met elk doel gesteld staat. Bij de meeste banken kun je gemakkelijk aparte potjes of spaarrekeningen aanmaken. Ook bij Knab kan je extra spaarpotjes openen, zonder extra kosten!

Tip 6: Kies de manier van sparen die bij je past

Er zijn allerlei manieren om te sparen. Je kunt bijvoorbeeld automatisch sparen instellen. Dan wordt er door de bank op een vast moment - of op meerdere momenten - in de maand een bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening overgemaakt.

Denk ook na over het type spaarrekening dat je opent. Is het voor jouw spaardoel handig om altijd bij je spaargeld te kunnen, of is het prima als je er bijvoorbeeld enkele jaren niet bij kunt? Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de spaarrente is die je ontvangt. Het loont dus om voor elk spaardoel een andere spaarvorm te kiezen.

Tip 7: Overweeg ook alternatieven voor sparen

Wil jij vermogen opbouwen voor later? Helaas is de spaarrente laag, dus daar moet je het niet echt van hebben. Er bestaan wel allerlei alternatieven voor sparen, zoals beleggen. Dit kan interessant zijn als je geld wilt opbouwen voor een lange-termijn-doel. Met beleggingen kun je namelijk een hoger rendement behalen dan met je spaarrekening. Maar dat hogere rendement gaat hand in hand met kosten en een hoger risico. Je kunt je geld (deels) kwijtraken.

Haal meer uit je spaargeld met Knab

Ben jij er helemaal klaar voor om je spaardoelen te bereiken? Bij Knab heb je binnen 5 seconden een nieuw spaardoel geopend. Daar betaal je niets extra’s voor, want het is gewoon onderdeel van het complete betaal- en spaarpakket van Knab.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.



Geschreven door:

Jade Karthaus

Content Marketing Lead

Gecheckt door:

Dick Tichelaar

Product Manager Sparen & Beleggen



Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Iedereen kan beleggen bij Knab