Geld overhouden aan het einde van de maand: het kan met deze tips

Je krijgt je salaris op je rekening gestort, hoera! Je stort direct netjes een bedrag op je spaarrekening. Maar, naarmate het eind van de maand nadert boek je steeds meer van je spaarrekening weer terug op je lopende betaalrekening. Herkenbaar? Geen nood, met deze tips kan ook jij geld overhouden aan het einde van de maand.
Gepubliceerd
21 mei 2020
Laatst geüpdatet
21 mei 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 20 mei 2020
- Laatst geüpdate: 21 mei 2020
- Leestijd: 4 minuten

Je krijgt je salaris op je rekening gestort, hoera! Je stort direct netjes een bedrag op je spaarrekening. Maar, naarmate het eind van de maand nadert boek je steeds meer van je spaarrekening weer terug op je lopende betaalrekening. Herkenbaar? Geen nood, met deze tips kan ook jij geld overhouden aan het einde van de maand.

Geld overhouden-1

Geld overhouden: is dat moeilijk?

We kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken. Voor sommigen is het misschien moeilijker om niet van loonstrook naar loonstrook te leven, dan voor anderen. Toch zijn er voor elk budget manieren om een beetje geld over te houden aan het einde van de maand. Zo bouw je wat spaargeld op en kom je niet in de problemen als er onverwacht een rekening op de mat ligt.

1. Houd je uitgaven bij

Geld overhouden, begint met weten wat je hebt en wat je uitgeeft. Vaak vliegen de euro’s ongezien uit je portemonnee, zonder dat je precies weet hoeveel je nou echt kunt uitgeven.

Door je uitgaven bij te houden, krijg je dat inzichtelijk. Maak een overzicht van je vaste lasten, maar houd ook (minimaal wekelijks) bij wat je daarnaast uitgeeft.

Categoriseer je uitgaven bijvoorbeeld in vaste posten zoals boodschappen, drogist, uit eten of cadeau’s. Zo zie je ook gemakkelijker waar je misschien op kunt besparen.

2. Stel een begroting op

Om niet teveel geld uit te geven, is een budget belangrijk. Stel een begroting op voor een gemiddelde maand, waarin je de huishoudelijke uitgaven, vaste lasten en reserveringen vaststelt. Zo weet je van tevoren al wat je mag en kan uitgeven om geld over te houden aan het einde van de maand. Lees ook eens deze tips voor het opstellen van een begroting

3. Check je abonnementen en verzekeringen

Telefoonabonnement, energieabonnement, zorgverzekering: we zijn vaak gewend aan onze abonnementen en verzekeringen, en nemen ze voor lief. Maar hier kun je vaak meer op besparen dan je denkt! Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Telefoonabonnement

Een gratis telefoon bij je abonnement bestaat niet. Je abonnement is gewoon duurder omdat je de telefoon doorgaans in twee jaar (in termijnen) afbetaalt. Is het dan na twee jaar echt weer tijd voor een nieuwe telefoon? Of kan hij nog wel een tijdje mee? Stap dan over naar een sim-only abonnement en je betaalt maandelijks een stuk minder voor je abonnement.

Energiekosten

Besparen op je energiekosten doe je niet alleen door de verwarming lager te zetten. Er zijn ook verschillen in prijzen tussen energieleveranciers. Welke leverancier voor jou het voordeligst is, hangt af van je gebruik. Check het eens bij een vergelijker, misschien is overstappen een stuk voordeliger!

Internet

Heb je supersnel internet terwijl je eigenlijk nooit iets downloadt? Kijk eens of je internet ergens anders goedkoper kan, of verlaag de snelheid van je internetabonnement.

Zorgverzekering

Aan het einde van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Vaak blijven we uit gemakzucht bij dezelfde verzekeraar, maar let op! Er kan veel wijzigen aan je premie of de polisvoorwaarden in het nieuwe jaar. Kijk dus goed of je verzekering nog aan je eisen voldoet, past bij wat je nodig hebt en - ook belangrijk - of het ergens anders niet goedkoper kan.

Kranten- en tijdschriften abonnementen

Heb je een abonnement op een krant of tijdschrift? Ga eens na of je die eigenlijk wel vaak genoeg leest. De krant zou je ook met alleen een online abonnement kunnen lezen, of koop je favoriete tijdschrift af en toe los in de winkel.

4. Zet je spaargeld opzij in een apart potje

Om goed te kunnen sparen, is het niet handig om dit op je lopende rekening te doen. Zet je geld op een spaarrekening. Bij Knab kun je zelfs zoveel spaarrekeningen openen als je wilt. Dat is handig, want je kunt elke spaarrekening een eigen naam geven en potjes maken voor dingen waarvoor je wilt sparen. Bijvoorbeeld een vakantie of een reserverekening voor wanneer de wasmachine kapot gaat. 

Hoeveel zet je opzij?

Het Nibud hanteert de vuistregel om maandelijks 10% van je inkomen opzij te zetten op een spaarrekening. Als je nu moeite hebt om 10% over te houden, kijk dan eerst naar bovenstaande bespaartips om je uitgaven te beperken. 

Heb je een heel laag inkomen en maakt dit het moeilijk om 10% te sparen? Lees dan ook eens deze tips van het Nibud om ook met een laag inkomen geld opzij te kunnen zetten. 

5. Automatisch sparen met een periodieke overboeking

Wanneer je budget op orde is, is het handig om aan de hand van de 10%-regel maandelijks automatisch een bedrag over te laten maken naar je spaarrekening. Dit kun je gemakkelijk doen door een periodieke overboeking in te stellen in je Knab App op een datum vlak nadat je salaris wordt gestort.

Je spaargeld op orde met een rekening van Knab

Met een privérekening van Knab heb je tot wel 5 betaalrekeningen met betaalpas, zoveel spaarrekeningen als je wilt en een handige app heb je alles wat je nodig hebt om het overzicht over je financiën te behouden. Stel bijvoorbeeld een spaardoel in of laat een vast bedrag automatisch overboeken naar je spaarrekening.



Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Iedereen kan beleggen bij Knab