5 voordelen van periodiek beleggen

Bij periodiek beleggen zet je iedere maand een vast bedrag op een beleggingsrekening. Deze vorm van beleggen biedt je een aantal voordelen ten opzichte van een eenmalige inleg. In dit artikel zetten we de 5 belangrijkste voordelen op een rij.
Gepubliceerd
19 april 2021
Laatst geüpdatet
20 oktober 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 22 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 20 oktober 2022
- Leestijd: 4 minuten

Bij periodiek beleggen zet je iedere maand een vast bedrag op een beleggingsrekening. Deze vorm van beleggen biedt je een aantal voordelen ten opzichte van een eenmalige inleg. In dit artikel zetten we de 5 belangrijkste voordelen op een rij.

Periodiek beleggen biedt meerdere voordelen

Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is een vorm van beleggen waarbij je op vaste momenten een bepaald bedrag belegt. Bijvoorbeeld maandelijks € 100 of € 200. Met periodiek beleggen spreid je je risico en kun je profiteren van koersdalingen. 

De voordelen van periodiek beleggen

Uiteraard brengen alle vormen van beleggen risico's met zich mee. Met periodiek beleggen zorg je er echter voor dat het risico voor jou iets kleiner is, doordat je niet in ene een grote investering doet. Daarnaast brengt periodiek beleggen nog verschillende andere voordelen met zich mee. 

Voordeel 1: periodiek beleggen is laagdrempelig

Een veelgehoord misverstand is dat je voor beleggen veel geld moet hebben. Het klopt dat sommige aanbieders een minimale inleg hanteren, maar deze aanbieders richten zich specifiek op mensen met een groot vermogen. 

Periodiek beleggen is juist geschikt wanneer je geen grote bedragen wilt inleggen. Je belegt namelijk maandelijks een vast bedrag. En ook met kleinere bedragen kun je al snel vermogen opbouwen. Als je bijvoorbeeld € 250 per maand inlegt, heb je na één jaar al € 3.000 bij elkaar. Los van eventueel rendement en kosten.

Voordeel 2: je spreidt je risico

Wanneer je periodiek belegt, ben je minder afhankelijk van timing. Met timing bedoelen we het moment dat je een bepaalde belegging inkoopt. We willen natuurlijk allemaal instappen wanneer de markten laag staan en weer verkopen wanneer ze hoog staan. Veel beginnende beleggers maken zich hier zorgen om.

Een slechte timing kan namelijk leiden tot een (papieren, dat wil zeggen, nog niet gerealiseerd) verlies. Met periodiek beleggen neem je dit probleem grotendeels weg: wanneer je je inleg spreidt over een lange periode, loop je minder risico bij koersschommelingen.

Voordeel 3: je profiteert soms van koersschommelingen

In sommige gevallen kun je met periodiek beleggen zelfs profiteren van koersschommelingen. Dit komt, omdat je op verschillende niveaus aankoopt. In onderstaand rekenvoorbeeld laten we zien hoe dat werkt.

Rekenvoorbeeld:

Stel je belegt iedere maand € 250. Daarvan worden er tijdens de eerste maand 10 AEX-trackers gekocht tegen een koers van € 25 per stuk. De volgende maand zijn deze trackers gedaald naar € 20 per stuk. Je koopt hierdoor € 250 / € 20 = 12,5 stuks. De maand daarna zijn de trackers gestegen naar € 30 per stuk. Je koopt € 250 / € 30 = 8,33 trackers. In maand vier zijn de trackers weer gedaald naar € 25 per stuk. Je koopt dus net als in de eerste maand 10 stuks.

In totaal koop je over deze 4 maanden 10 + 12,5 + 8,33 + 10 = 40,83 trackers. Dit terwijl de koers van de tracker gemiddeld gezien gelijk is gebleven. Kocht je aan het begin van deze vier maanden in één keer voor € 1000 aan trackers, dan had je er 40 stuks voor gekregen. Door periodiek in te leggen heb je in dit geval geprofiteerd van de koersschommelingen. Let op: dit is een versimpelde situatieschets, bedoeld als voorbeeld. Je werkelijke rendement kan hiervan afwijken. Ook met periodiek beleggen bestaat de kans op negatief rendement.

Voordeel 4: periodiek beleggen brengt rust in je hoofd

Veel beginnende beleggers maken beslissingen op basis van emotie. Sommigen worden overmoedig bij succes en raken vervolgens in paniek als de koersen dalen. Je hoeft geen expert te zijn om te in te zien dat dit niet de beste strategie is. Een dergelijke aanpak leidt gegarandeerd to beginnersfouten en dat kan voor een hoop stress zorgen. 

Wanneer je iedere maand een vast bedrag inlegt, voorkom je veel van dit soort emotionele beslissingen. Je accepteert namelijk dat financiële markten schommelen en je laat je inleg hierdoor niet beïnvloeden. Hierdoor breng je rust in je hoofd en vergroot je op langere termijn de kansen op een mooi rendement.

Voordeel 5: meer flexibiliteit

Wil je je periodieke inleg verhogen, verlagen, of stoppen? Geen probleem. Je past je inleg eenvoudig aan. Handig als je de ene maand net wat meer of minder te besteden hebt. Bij Knab is je belegd vermogen vrij opneembaar, dus je kunt erbij mocht dat nodig zijn.

Periodiek beleggen biedt jou de ruimte om flexibel te zijn in je inleg. Uiteraard ben je ook vrij om te kiezen voor een eenmalige grote inleg én periodieke stortingen. Zorg hoe dan ook dat je alleen belegt met geld dat je voor een langere periode niet nodig hebt. Let op: houd altijd een financiële reserve aan voor onverwachte uitgaven.

Ideaal voor mensen die liever niet zelf beleggen

Dankzij bovengenoemde voordelen kan beleggen met periodieke inleg geschikt voor beleggers die niet graag zelf aan de knoppen zitten. Het biedt jou de mogelijkheid om te profiteren van de kansen die beleggen biedt, zonder dat je zelf constant met je beleggingen bezig hoeft te zijn.

Let op de risico's

Aan beleggen zitten hoe dan ook risico’s verbonden. In het ergste geval kun je zelfs je inleg kwijtraken. Dit weerhoudt mensen ervan om een beleggingsrekening te openen. Toch zijn er veel manieren om de risico’s van beleggen zoveel mogelijk te verkleinen. 

Periodiek beleggen bij Knab

Bij Knab kun je laagdrempelig en voordelig kennismaken met beleggen. Je portefeuille wordt beheerd door een professional, dus je hoeft zelf niet te kiezen waar jij je geld in belegt. Wel zo makkelijk.

Daarnaast spreiden we het risico. Door middel van ETF’s beleggen we in verschillende instrumenten, bedrijfstakken en economieën. Bovendien zijn we met onze concurrerende tarieven een van de voordeligsten in de markt. Lees meer over de voordelen van beleggen bij Knab en check ons handige stappenplan over beginnen met beleggen.

Ontdek beleggen bij Knab


Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging of beleggen iets voor jou isArthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen beleggen, sparen en vermogensopbouw.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak

Iedereen kan beleggen bij Knab