Wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor jou?
Laatst geüpdatet
28 januari 2022
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 28 januari 2022
- Leestijd: 2 minuten
Na bijna tien jaar polderen, praten en zelfs ouderwets staken, is er eindelijk een akkoord over ons pensioenstelsel. Een grote meerderheid van de FNV- en CNV-leden stemden afgelopen weekend in met het pensioenakkoord, waardoor de weg vrij lijkt voor hervormingen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jou? Ik heb de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.
Hoe zat het ook alweer met het pensioenakkoord?
De laatste jaren is er veel discussie over de houdbaarheid van het huidige pensioenstelsel, en met name van het werknemerspensioen. De pensioenen stijgen niet altijd mee met de inflatie en soms worden ze simpelweg verlaagd. Over iets wat voorheen toch wel als een zekerheid werd beschouwd, heerst steeds meer onduidelijkheid.
Daarbij lijkt het huidige pensioenstelsel niet goed bestand tegen bepaalde ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Mensen wisselen tegenwoordig makkelijker van baan, wat problemen kan opleveren met het meenemen van pensioen. Daarnaast neemt het percentage flexwerkers en zzp’ers toe, voor wie pensioenopbouw niet altijd even toegankelijk en aantrekkelijk is. Hierdoor is het werknemerspensioen lang niet meer voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Kortom, reden genoeg voor hervormingen, die er nu na bijna tien jaar discussie eindelijk gaan komen.
Wat is er afgesproken?
Het nieuwe pensioenstelsel is op dit moment nog niet tot in de puntjes uitgewerkt, maar de grote lijnen zijn inmiddels al wel zichtbaar. De afspraken moeten in 2022 van kracht gaan. Dit zijn in het kort de belangrijkste punten:
- De AOW-leeftijd gaat in 2024 naar 67 jaar
- De doorsneepremie wordt vervangen door een leeftijdsafhankelijke premie
- De kans op pensioenkortingen wordt kleiner
- De pensioenopbouw wordt aangepast aan de economische omstandigheden
- De pensioenopbouw wordt persoonlijker en transparanter
- Mensen met zwaar en onregelmatig werk kunnen eerder met pensioen
- De AOV wordt voor verplicht voor zzp’ers
Wat gaat er nu precies gebeuren?
De komende tijd zal er nog veel doorgepolderd moeten worden. Het akkoord is een eerste stap, maar het is nog onduidelijk hoe het er in de praktijk precies uit gaat zien. Daarom is er een stuurgroep aangewezen van kabinet en sociale partners, die nauw toeziet op de uitwerking van het akkoord. Deze stuurgroep begeleidt de overgang naar het nieuwe stelsel en houdt in de gaten of het nieuwe contract aan alle afspraken voldoet.
Dat zo’n stuurgroep belangrijk is, werd vorige week duidelijk toen oud Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem advies gaf om de zogenoemde ‘rekenrente’ te verlagen. De nieuwe rekenregels maken de overgang naar het nieuwe pensioenakkoord ingewikkelder. En zo zijn er nog tal van andere vraagstukken waar de stuurgroep zich de aankomende maanden over moet buigen voordat het stelsel gaat werken zoals beoogd. Voorlopig blijf je dus genoeg horen over pensioenen.
Wat kun je nu al zelf doen?
Simpel: begin zelf alvast met sparen voor je pensioen. Zet iedere maand een bedrag opzij dat je kunt missen. Dat kan bijvoorbeeld op een spaarrekening of speciale pensioenspaarrekening, maar eventueel ook op beleggingsrekening of door extra af te lossen op je hypotheek. Net wat jij prettig vindt. Zo zorg je dat je zelf al een aanvullend pensioen bij elkaar spaart, of een buffer hebt voor als je eventueel eerder wilt stoppen met werken.Spaar voor een aanvulling op je pensioen
Wil jij op een slimme manier geld opzijzetten voor later? Met Knab Pensioensparen spaar je voor een aanvulling op je pensioen en profiteer je mogelijk van belastingvoordeel. Bekijk de voordelen en spelregels van pensioensparen.
Oskar Barendse
Oskar Barendse (FFP RPLP) is Financieel Expert bij Knab en is expert op het gebied van personal finance en financiële planning.