Prinsjesdagonderzoek: Zzp’er geeft kabinet een 5,6, gemengde reacties op stoppen coronasteun

Het huidige demissionaire kabinet krijgt van de zzp’ers een 5,6. Bijna de helft steunt het besluit om per 1 oktober nagenoeg alle coronasteun aan ondernemers stop te zetten. 29% van de zzp'ers is tegen. In aanloop naar Prinsjesdag vroeg Knab samen met freelance-platform The Freelance Qommunity ruim 1.000 zzp’ers naar hun mening over Rutte III en wat ze verwachten van de derde dinsdag in september.
Gepubliceerd
16 september 2021
Laatst geüpdatet
25 april 2022
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 9 september 2021
- Laatst geüpdate: 25 april 2022
- Leestijd: 5 minuten

Het huidige demissionaire kabinet krijgt van de zzp’ers een 5,6. Bijna de helft steunt het besluit om per 1 oktober nagenoeg alle coronasteun aan ondernemers stop te zetten. 29% van de zzp'ers is tegen. In aanloop naar Prinsjesdag vroeg Knab samen met freelance-platform The Freelance Qommunity ruim 1.000 zzp’ers naar hun mening over Rutte III en wat ze verwachten van de derde dinsdag in september. 

prinsjesdag-1

Behoefte aan stabieler beleid

Dat het rapportcijfer niet hoger ligt dan een krappe voldoende, komt voornamelijk door het gebrek aan stabiel ondernemersbeleid. Ondernemers hebben behoefte aan regelgeving waar ze op kunnen bouwen. De afgelopen jaren veranderde het kabinet bijvoorbeeld regelmatig de wetgeving om schijnzelfstandigheid aan te pakken.

Een zzp'er uit de zakelijke dienstverlening daarover: “Eerst werd de VAR afgeschaft, z’n opvolger – de Wet DBA – zou niet worden gehandhaafd. Maar daarna mogelijk toch weer wel. Als je de doelpalen continu verplaatst, is het heel lastig scoren.”

Verminder belasting- en regeldruk

Andere veelgenoemde verbeterpunten zijn het verlagen van de belasting- en regeldruk. Het feit dat multinationals als Shell of Philips soms nauwelijks winstbelasting betalen, is voor veel zzp'ers een schop tegen het zere been. Zeker omdat het kabinet de zelfstandigenaftrek – waar vooral de kleine ondernemer veel baat bij heeft – de komende jaren versneld afbouwt.

Cultuursector geeft met 4,5 laagste rapportcijfer

Kijken we naar de rapportcijfers van de verschillende sectoren, dan springt één sector er duidelijk tussenuit. Zzp’ers die actief zijn in de sector kunst, cultuur, recreatie en sport, geven het kabinet gemiddeld een 4,5. Daarmee geven zij het laagste cijfer; alle andere sectoren beoordelen het kabinet met een rapportcijfer tussen de 5,5 en de 6. Die 6 krijgen ze van zzp'ers in de zakelijke dienstverlening. Dat is gemiddeld het hoogste cijfer. 

Complimenten voor ruime coronasteun

6 op de 10 van alle ondervraagden geven de huidige regering een 6 of hoger. Die complimenten krijgen ze vooral vanwege de manier waarop ze bedrijven de afgelopen tijd financieel hebben gesteund.

“Er zijn weinig bedrijven omgevallen, de werkloosheid is historisch laag en de economie groeit nu sterk”, aldus een startende ICT-ondernemer. Een winkelier vergelijkt het Nederlands beleid met het buitenland: “In vergelijking met veel andere landen hebben we als ondernemers weinig te klagen. Bij ernstig inkomensverlies ben je deels tegemoet gekomen zodat je in ieder geval je vaste lasten kon betalen. En grote bedrijven hebben hun personeel kunnen behouden.”

Gemengde reacties over afschaffen van coronasteun

Het besluit om per 1 oktober te stoppen met nagenoeg alle coronasteun kan op waardering rekenen van een deel van de zzp’ers. 49% vindt het een goed besluit tegenover 28% die het een slecht besluit vindt. De rest heeft er geen mening over. Van de ondervraagden ontving 1 op de 5 in de afgelopen tijd zelf coronasteun. Die groep is wat minder enthousiast, al steunt daar alsnog 44% het besluit, tegenover 42% die tegen is.

Veel voorstanders benadrukken dat de steun goed is geweest, maar dat ondernemers nu moeten uitgaan van ‘het nieuwe normaal’. “Laten we reëel zijn. Als je het nu nog niet kan redden zonder steun, dan zal je dat waarschijnlijk straks ook niet kunnen”, aldus een zzp’er uit de vervoersbranche die zelf ook steun ontving.

Maar er zijn ook ondernemers voor wie het stoppen van de steun een hard gelag is. Kim Trotz van freelance-platform The Freelance Qommunity: “In onze Qommunity werken veel freelancers in de evenementenindustrie. Ze hebben hun eerstvolgende klus pas gepland op Koningsdag 2022. Door het mindere jaar zijn de buffers klein, durven ze nog steeds geen personeel aan te nemen en scholen ze zich om in een branche waar meer geld in verdiend kan worden. Het stoppen van de steun is voor sommige branches wel pittig.”

Pak schijnzelfstandigheid op een andere manier aan

Uit het onderzoek komt tot slot nog een duidelijk verzoek aan het volgende kabinet naar voren. Twee derde van de ondernemers vindt dat de huidige regering schijnzelfstandigheid op een andere manier kan aanpakken. De meesten erkennen het probleem, maar vinden dat je het niet moet aanpakken door bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek voor álle zzp’ers te verlagen. Wat dat betreft verlangt de zzp’er maatwerk en een verschil in beleid voor de bewuste en de ‘gedwongen’ zzp’er. Dat kan volgens hen bijvoorbeeld door onderscheid te maken tussen branches, of te kijken naar de omzet van een zzp’er.

Veel ondernemers kijken wat dat betreft met een goed gevoel terug naar de VAR, waar werd gekeken naar het aantal opdrachtgevers van de zzp’er. Ook het invoeren van minimumtarieven en het handhaven van bestaande (en nieuwe) regelgeving zien veel zzp’ers als betere oplossing van het probleem.

Stel je vragen tijdens een live nabeschouwing op de Troonrede

Benieuwd of de Prinsjesdagplannen dit jaar invloed hebben op jouw leven als zzp'er? Op de derde dinsdag van september gaan we een uurtje de diepte in met Kim Trotz van The Freelance Community en Financieel Expert Oskar Barendse van Knab. Meld je gratis aan en stel al je vragen tijdens de ask me anything. 



Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:

Inspirerende verhalen van ondernemende Nederlanders  Bekijk alle interviews

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers