Zzp'er en een zorgverzekering nodig? Dit moet je weten
Gepubliceerd
18 november 2019
Laatst geüpdatet
19 januari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 13 november 2019
- Laatst geüpdate: 19 januari 2024
- Leestijd: 3 minuten
Wanneer je ziek wordt als zzp’er krijg je niet doorbetaald. Het is daarom belangrijk om een zorgverzekering af te sluiten, die ervoor zorgt dat je bij ziekte of een ongeval goed geholpen wordt en snel weer aan de slag kunt. Maar bestaat er eigenlijk zoiets als een zzp zorgverzekering? En welke dekkingen zijn relevant voor jou als zzp’er?
Bestaat er zoiets als een zzp zorgverzekering?
Een zorgverzekering is voor zzp’ers hetzelfde als voor iedere andere Nederlander van 18 jaar of ouder. De dekking van de basisverzekering wordt immers bepaald door de overheid en is vrijwel overal gelijk.
Een speciale zzp zorgverzekering bestaat dus niet. Wel kun je je als zzp’er aansluiten bij een collectieve zorgverzekering voor zzp’ers en zijn er zorgverzekeraars die aanvullende verzekeringen aanbieden met dekkingen die relevant voor jou kunnen zijn. Daarover vertellen we je meer in dit artikel.
Collectieve voordelen
Met een collectieve zorgverzekering profiteer je vaak van allerlei extra’s. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidstests, persoonlijke coaching of korting op gezondheidscursussen of beweegprogramma’s. Zo kun je er alles aan doen om gezond te blijven. Voorheen rekenden verzekeraars ook collectiviteitskorting, dat is vanaf 2023 echter verboden.Relevante dekkingen voor zzp’ers
Een zzp-zorgverzekering is dus eigenlijk niets anders dan een gewone zorgverzekering die goed past bij de behoeften van zzp’ers. Het verschil zit 'm vooral in de aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten, maar bij sommige verzekeraars is de basisverzekering al afgestemd op zzp’ers.Maar welke dekkingen kunnen dan relevant zijn voor jou als zzp’er? Denk bijvoorbeeld aan spoedhulp in het buitenland, fysiotherapie om snel te revalideren en hulp bij mantelzorg. Ook wachtlijstbemiddeling kan handig zijn, waarbij de verzekeraar uitzoekt bij welke zorginstelling je het snelst geholpen kunt worden.
Premie zorgverzekering niet aftrekbaar voor zzp'ers
Een zorgverzekering sluit je af voor jezelf. Dat geldt ook voor een zogenaamde zzp zorgverzekering. De premie die je betaalt voor je verzekering mag je dus niet opvoeren als zakelijke kosten tijdens de aangifte inkomstenbelasting.Dit is ook het geval bij kosten als gevolg van klachten die zijn ontstaan tijdens je werk. Bezoek je bijvoorbeeld de fysiotherapeut omdat je tijdens je werk door je rug bent gegaan? Of moet je naar de eerste hulp omdat je op kantoor bent gestruikeld? Dan zijn de kosten hiervan niet fiscaal aftrekbaar. Ook al maak je gebruik van een zogenoemde zzp-zorgverzekering.
Wel aftrekbare zorgkosten
Wanneer je zorgkosten hebt, mag je deze soms wel privé aftrekken. Het gaat daarbij om kosten voor medicijnen of hulpmiddelen die boven een bepaald drempelbedrag uitkomen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het aftrekken van zorgkosten. Daar lees je ook welke drempelbedragen van toepassing zijn.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Maar gezond blijven lukt niet altijd. Hoe zorg je voor inkomen als je klachten hebt waardoor je niet meer kunt werken? Dat kan met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is wel fiscaal aftrekbaar. In dit artikel lees je meer over je AOV en belasting. Veel zzp'ers vinden de premie voor een AOV echter te hoog. Voor hen kan crowdsurance een interessant alternatief zijn. Een financieel vangnet waarbij je alleen betaalt aan mede-ondernemers wanneer die ziek zijn.Overstappen van zorgverzekering
Aan het eind van het jaar kan je weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Als je dit van plan bent, moet je je huidige zorgverzekering voor 31 december opzeggen. Wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van een passende verzekering? In dit artikel geven we je drie tips voor een zorgverzekering voor zzp’ers en ondernemers.
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.