Zzp'er en een zorgverzekering nodig? Dit moet je weten

Wanneer je ziek wordt als zzp’er krijg je niet doorbetaald. Het is daarom belangrijk om een zorgverzekering af te sluiten, die ervoor zorgt dat je bij ziekte of een ongeval goed geholpen wordt en snel weer aan de slag kunt. Maar bestaat er eigenlijk zoiets als een zzp zorgverzekering? En welke dekkingen zijn relevant voor jou als zzp’er?
Gepubliceerd
18 november 2019
Laatst geüpdatet
18 augustus 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 13 november 2019
- Laatst geüpdate: 18 augustus 2021
- Leestijd: 3 minuten

Wanneer je ziek wordt als zzp’er krijg je niet doorbetaald. Het is daarom belangrijk om een zorgverzekering af te sluiten, die ervoor zorgt dat je bij ziekte of een ongeval goed geholpen wordt en snel weer aan de slag kunt. Maar bestaat er eigenlijk zoiets als een zzp zorgverzekering? En welke dekkingen zijn relevant voor jou als zzp’er?

Op zoek naar een zzp zorgverzekering

Bestaat er zoiets als een zzp zorgverzekering?

Een zorgverzekering is voor zzp’ers hetzelfde als voor iedere andere Nederlander van 18 jaar of ouder. De dekking van de basisverzekering wordt immers bepaald door de overheid en is vrijwel overal gelijk.

Een speciale zzp zorgverzekering bestaat dus niet. Wel kun je je als zzp’er aansluiten bij een collectieve zorgverzekering voor zzp’ers en zijn er zorgverzekeraars die aanvullende verzekeringen aanbieden met dekkingen die relevant voor jou kunnen zijn. Daarover vertellen we je meer in dit artikel.

Als zzp’er een collectieve zorgverzekering afsluiten

Er zijn partijen waarbij je als zzp’er een collectieve zorgverzekering kunt afsluiten. Deze biedt een aantal voordelen ten opzichte van een ‘normale’ zorgverzekering. Zo krijg je vaak collectiviteitskorting op de premie van de basis- en soms zelfs de aanvullende verzekering.

Voor de basisverzekering bedraagt de collectiviteitskorting in 2021 maximaal 5%. Voor de aanvullende verzekeringen mag een zorgverzekeraar zelf de collectiviteitskorting bepalen. Deze verschilt dus per verzekeraar.

Let op: waarschijnlijk wordt de collectiviteitskorting in 2023 geschrapt.

Andere collectieve voordelen

Met een collectieve zorgverzekering profiteer je daarnaast vaak van allerlei extra’s. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidstests, persoonlijke coaching of korting op gezondheidscursussen of beweegprogramma’s. Zo kun je er alles aan doen om gezond te blijven.

Relevante dekkingen voor zzp’ers

Een zzp zorgverzekering is dus eigenlijk niets anders dan een gewone zorgverzekering die goed past bij de behoeften van zzp’ers. Het verschil zit hem vooral in de aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten, maar bij sommige verzekeraars is de basisverzekering al afgestemd op zzp’ers.

Maar welke dekkingen kunnen dan relevant zijn voor jou als zzp’er? Denk bijvoorbeeld aan spoedhulp in het buitenland, fysiotherapie om snel te revalideren en hulp bij mantelzorg. Ook wachtlijstbemiddeling kan handig zijn, waarbij de verzekeraar uitzoekt bij welke zorginstelling je het snelst geholpen kunt worden.

Zorgverzekering zzp aftrekbaar?

Een zorgverzekering sluit je af voor jezelf. Dat geldt ook voor een zogenaamde zzp zorgverzekering. De premie die je betaalt voor je verzekering mag je dus niet opvoeren als zakelijke kosten tijdens de aangifte Inkomstenbelasting.

Dit is ook het geval bij kosten als gevolg van klachten die zijn ontstaan tijdens je werk. Bezoek je bijvoorbeeld de fysiotherapeut omdat je tijdens je werk door je rug bent gegaan? Of moet je naar de eerste hulp omdat je op kantoor bent gestruikeld? Dan zijn de kosten hiervan niet fiscaal aftrekbaar. Ook al maak je gebruik van een zogenoemde zzp zorgverzekering.

Wel aftrekbare zorgkosten

Wanneer je zorgkosten hebt, mag je deze soms wel privé aftrekken. Het gaat daarbij om kosten voor medicijnen of hulpmiddelen die boven een bepaald drempelbedrag uitkomen. In 2021 gelden voor zelfstandige de volgende drempelbedragen:
- € 139 als je een inkomen hebt tot € 7.989;
- 1,65% van het inkomen als je een inkomen hebt tussen de € 7.989 en € 42.434; met een minimale drempel van € 139;
- € 700 als je een inkomen hebt van € 42.434 en 5,75% van het inkomen dat boven de € 42.434 uitkomt.

Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het aftrekken van zorgkosten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Maar gezond blijven lukt niet altijd. Hoe zorg je voor inkomen als je klachten hebt waardoor je niet meer kunt werken? Dat kan met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is wel fiscaal aftrekbaar. In dit artikel lees je meer over je AOV en belasting.

Overstappen van zorgverzekering

Aan het eind van het jaar kan je weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Als je dit van plan bent, moet je jouw huidige zorgverzekering voor 31 december 2021 opzeggen. Wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van een passende verzekering? In dit artikel geven we je drie tips voor een zorgverzekering voor zzp’ers en ondernemers.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

De voordeligste rekening voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland