Zzp'er en een zorgverzekering nodig? Dit moet je weten

  • Gepubliceerd: 13 november 2019
  • Laatst geüpdate: 18 november 2019
  • 3 minuten

Wanneer je ziek wordt als zzp’er krijg je niet doorbetaald. Het is daarom belangrijk om een zorgverzekering af te sluiten, die ervoor zorgt dat je bij ziekte of een ongeval goed geholpen wordt en snel weer aan de slag kunt. Maar bestaat er eigenlijk zoiets als een zzp zorgverzekering? En welke dekkingen zijn relevant voor jou als zzp’er?

Op zoek naar een zzp zorgverzekering

Bestaat er zoiets als een zzp zorgverzekering?

Een zorgverzekering is voor zzp’ers hetzelfde als voor iedere andere Nederlander van 18 jaar of ouder. De dekking van de basisverzekering wordt immers bepaald door de overheid en is vrijwel overal gelijk.

Een speciale zzp zorgverzekering bestaat dus niet. Wel kun je je als zzp’er aansluiten bij een collectieve zorgverzekering voor zzp’ers en zijn er zorgverzekeraars die aanvullende verzekeringen aanbieden met dekkingen die relevant voor jou kunnen zijn. Daarover vertellen we je meer in dit artikel.

Als zzp’er een collectieve zorgverzekering afsluiten

Er zijn partijen waarbij je als zzp’er een collectieve zorgverzekering kunt afsluiten. Deze biedt een aantal voordelen ten opzichte van een ‘normale’ zorgverzekering. Zo krijg je vaak collectiviteitskorting op de premie van de basis- en soms zelfs de aanvullende verzekering.

Voor de basisverzekering bedraagt de collectiviteitskorting in 2020 maximaal 5%. Dit is 5% minder dan het maximum van vorig jaar. Voor de aanvullende verzekeringen mag een zorgverzekeraar zelf de collectiviteitskorting bepalen. Deze verschilt dus per verzekeraar.

Andere collectieve voordelen

Met een collectieve zorgverzekering profiteer je daarnaast vaak van allerlei extra’s. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidstests, persoonlijke coaching of korting op gezondheidscursussen of beweegprogramma’s. Zo kun je er alles aan doen om gezond te blijven.

Relevante dekkingen voor zzp’ers

Een zzp zorgverzekering is dus eigenlijk niets anders dan een gewone zorgverzekering die goed past bij de behoeften van zzp’ers. Het verschil zit hem vooral in de aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten, maar bij sommige verzekeraars is de basisverzekering al afgestemd op zzp’ers.

Maar welke dekkingen kunnen dan relevant zijn voor jou als zzp’er? Denk bijvoorbeeld aan spoedhulp in het buitenland, fysiotherapie om snel te revalideren en hulp bij mantelzorg. Ook wachtlijstbemiddeling kan handig zijn, waarbij de verzekeraar uitzoekt bij welke zorginstelling je het snelst geholpen kunt worden.

Zorgverzekering zzp aftrekbaar?

Een zorgverzekering sluit je af voor jezelf. Dat geldt ook voor een zogenaamde zzp zorgverzekering. De premie die je betaalt voor je verzekering mag je dus niet opvoeren als zakelijke kosten tijdens de aangifte Inkomstenbelasting.

Dit is ook het geval bij kosten als gevolg van klachten die zijn ontstaan tijdens je werk. Bezoek je bijvoorbeeld de fysiotherapeut omdat je tijdens je werk door je rug bent gegaan? Of moet je naar de eerste hulp omdat je op kantoor bent gestruikeld? Dan zijn de kosten hiervan niet fiscaal aftrekbaar. Ook al maak je gebruik van een zogenoemde zzp zorgverzekering.

Wel aftrekbare zorgkosten

Wanneer je zorgkosten hebt, mag je deze soms wel privé aftrekken. Het gaat daarbij om kosten voor medicijnen of hulpmiddelen die boven een bepaald drempelbedrag uitkomen. In 2019 gelden voor zelfstandige de volgende drempelbedragen:
- € 133 als je een inkomen hebt tot € 7.739;
- 1,65% van het inkomen als je een inkomen hebt tussen de € 7.739 en € 41.107;
- € 679 als je een inkomen hebt van € 41.107 en 5,75% van het inkomen dat boven de € 41.107 uitkomt.
Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het aftrekken van zorgkosten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Maar gezond blijven lukt niet altijd. Hoe zorg je voor inkomen als je klachten hebt waardoor je niet meer kunt werken? Dat kan met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is wel fiscaal aftrekbaar. In dit artikel lees je meer over je AOV en belasting.

Overstappen van zorgverzekering

Aan het eind van het jaar kan je weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Als je dit van plan bent, moet je jouw huidige zorgverzekering voor 31 december 2019 opzeggen. Wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van een passende verzekering? In dit artikel geven we je drie tips voor een zorgverzekering voor zzp’ers en ondernemers.

Collectieve zorgverzekering via Knab

Knab heeft een zorgverzekering geselecteerd voor zzp’ers en ondernemers. Daarbij krijg je standaard vrije zorgkeuze, wachtlijstbemiddeling en hulp bij het vinden van de beste zorg. Een zorgverzekering die begrijpt dat tijd voor een zzp’er kostbaar is.

Als klant van Knab profiteer je van 4% collectiviteitskorting op de premie van de basisverzekering en 20% collectiviteitskorting op de premie van de aanvullende verzekering. Bekijk snel de voorwaarden en premie, want het eind van het jaar nadert!


Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Sluit je zorgverzekering af met korting!  Bekijk het aanbod

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland