Zorgverzekering voor zzp'ers en ondernemers: 3 tips

  • Gepubliceerd: 18 oktober 2018
  • Laatst geüpdate: 5 november 2019
  • 3 minuten

In tegenstelling tot iemand in loondienst, krijg je als zzp'er of ondernemer niet doorbetaald als je ziek bent. Het is daarom fijn als je een zorgverzekeraar hebt die je helpt zo gezond mogelijk te blijven. En die - als je onverhoopt toch uitvalt - zorgt dat je snel weer aan de bak kunt. In dit artikel lees je drie tips die jou kunnen helpen bij het uitkiezen van een zorgverkering voor zzpers en ondernemers. Zo heb je meer zekerheid dat je een goede keuze maakt.

Zorgverzekering voor zzp'ers

Het voordeel van een zorgverzekering voor zzp’ers en ondernemers? 

De zorgverzekering voor een zzp’er of ondernemer is in principe niet veel anders dan de verzekering voor particulieren. Wel wordt er rekening gehouden met eventuele aanvullende dekkingen die je nodig hebt, zoals onbeperkt fysiotherapie of een jaarlijkse gezondheidstest. 

Het grote voordeel van deze zorgverzekering is dat het je helpt om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Zo verlies je weinig kostbare tijd en kun je snel door met wat je het liefste doet: ondernemen. Wachtlijstbemiddeling hoort hier onder andere bij, of het vergoeden van preventieve checks om je gezondheid in de gaten te houden. 

Naar zzp verzekeringen

Let op: het blijft een verzekering voor jou persoonlijk. Je kunt de premie daardoor niet aftrekken van de belasting zoals bij verzekeringen voor zzp'ers.

Tip 1: Kies de juiste verzekeringsvorm

Als je een zorgverzekering afsluit, kun je kiezen tussen twee vormen: restitutie en natura

Restitutiepolis
Je kan zelf je zorgverlener of arts kiezen, hier ben je compleet vrij in. Gemaakte kosten worden vergoed door je verzekeraar. Uiteraard met aftrek van je eigen risico. Dit kan handig zijn als je voor je bedrijf veel door Nederland reist. Als je dan onverwacht zorg nodig hebt, maakt het niet uit waar je bent. Je kan op bijna alle plaatsen terecht, want je hebt vrije zorgkeuze.

Naturapolis
Je verzekeraar heeft zelf een lijst met zorgverleners en artsen waar je gebruik van kunt maken. Op je eigen risico na heb je hier verder geen kosten aan. Dit regelen de partijen namelijk onderling. Ga je naar een zorgaanbieder die niet op de lijst staat? Dan krijg je waarschijnlijk slechts een deel of zelfs niets vergoed. 

De naturapolis is vaak iets goedkoper dan de restitutiepolis, omdat je in dat geval naar een zorgverlener of arts gaat waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Daarnaast biedt het jou als zelfstandige het voordeel dat je niet zelf de zorg hoeft te declareren. Dat wordt allemaal geregeld, dus je hoeft daar verder niet over na te denken als je naar een aanbieder gaat die een contract heeft met jouw verzekeraar.

Tip 2: Raak niet oververzekerd

Bij sommige aanbieders kun je als zzp’er of ondernemer korting krijgen op je aanvullende dekkingen. Of je krijgt korting op je basisverzekering als je je aanvullend verzekert. Hierdoor loop je de kans om oververzekerd te raken. 

Als je oververzekerd bent, heb je dekkingen gekozen waar je eigenlijk geen gebruik van maakt. Maar je betaalt daar wel voor, ook als je korting krijgt. Zonde van je geld. Je bent mogelijk zelfs voordeliger uit als je een beperkte aanvullende dekking of zelfs enkel een basisverzekering kiest. 

Voorbeeld
Je besluit een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Dan krijg je de kosten voor je (half) jaarlijkse controle vergoed. Echter, de kosten voor een dergelijke controle zijn gemiddeld ongeveer € 65. Als je dus jaarlijks naar de tandarts gaat, en je betaalt € 15 per maand extra premie, ben je op jaarbasis meer geld kwijt aan premie dan aan de controlekosten. 

Je moet hierbij uiteraard wel rekening houden met onverwachte kosten, in deze context bijvoorbeeld een kroon laten zetten. Deze kosten kunnen dan weer hoog oplopen. Als je dit risico kan dragen, is het daarom te overwegen om een lage of gewoon geen tandartsdekking te nemen. Hiermee bespaar je dan weer zo’n € 180 per jaar. Hierdoor heb je in dit voorbeeld binnen twee jaar heb je die kroon alweer terugverdiend!

Tip 3: Overweeg om je eigen risico aan te passen

Als je een zorgverzekering afsluit, heb je standaard een eigen risico. Voor 2019 is dit bedrag vastgesteld op € 385. Dit bedrag trekt de zorgverzekeraar af van eventuele zorgkosten die je vergoed krijgt. Het eigen risico kun je zelf verhogen, tot maximaal € 885. 

Door het verhogen, gaat je zorgpremie omlaag. Je ontvangt eigenlijk een soort beloning, omdat je bereid bent meer uit eigen zak te betalen als je zorg nodig hebt. Dit kan een handige manier zijn om je premie te verlagen. 

Bedenk dus goed of je komend jaar zorg nodig gaat hebben. Is de kans groot? Kies dan een laag eigen risico. Is de kans klein? Overweeg dan om je eigen risico te verhogen en zorg dat je iets achter de hand houdt als er toch iets gebeurd.

Als ondernemer of zzp'er wisselen van zorgverzekering

Officieel kun en mag je maar één keer per jaar veranderen van zorgverzekeraar. Dit moment ligt rond de jaarwisseling. Maar raak je je baan kwijt? Of besluit je zelf uit loondienst te gaan? Dan liggen je behoeftes misschien heel anders en wil je een andere zorgverzekeraar.

Sommige verzekeraars gaan hier coulant mee om. Zeker als je nu de collectiviteitskorting van je oud-werkgever moet missen. Je kunt een verzoek indienen om je verzekering voortijdig op te zeggen, maar je verzekeraar mag je aan je contract houden. In dat geval krijg je waarschijnlijk het aanbod om je verzekering aan te passen of je aan te sluiten bij het zzp collectief van de verzekeraar.

Hoe vind je de beste zorgverzekering voor zzp'ers en ondernemers?

Als zzp'er of ondernemer is het fijn om zorgverzekering te hebben die aansluit op jouw wensen en behoeften als eigen baas. Maar omdat er veel keuze is, heeft Knab alvast wat marktonderzoek gedaan. We hebben een zorgverzekering geselecteerd die volgens ons erg geschikt is voor zzp'ers en ondernemers. En je krijgt er ook een aantrekkelijke collectiviteitskorting bij als je al zakelijke klant ben bij Knab.

Naar zzp verzekeringen

 

Alles over verzekeringen voor zzp'ers

Er zijn naast de zorgverzekering natuurlijk nog veel meer verzekeringen voor zzp'ers. Het is overigens lang niet altijd nodig om je tegen alle risico's te verzekeren. Welke verzekeringen nuttig zijn voor jou, hangt af wat voor werk jij doet en welke risico's daarbij horen.  Hierover lees je meer in onze handige verzekeringsgids.Judith Hof
Judith werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Heb je een eigen bedrijf? Sluit via Knab je zorgverzekering af!  Bekijk het aanbod

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland