De plus- en minpunten van een zakelijke prepaid creditcard

Je staat nog niet zolang ingeschreven bij de KVK, je hebt een negatieve BKR-registratie of je inkomen is niet hoog genoeg. Het zijn redenen waardoor je mogelijk niet in aanmerking komt voor een zakelijke creditcard. Maar er bestaat een alternatief: de zakelijke prepaid creditcard. Wat zijn de plus- en minpunten ten opzichte van de reguliere zakelijke creditcard en een betaalpas?
Gepubliceerd
29 augustus 2019
Laatst geüpdatet
22 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 28 augustus 2019
- Laatst geüpdate: 22 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Je staat nog niet zolang ingeschreven bij de KVK, je hebt een negatieve BKR-registratie of je inkomen is niet hoog genoeg. Het zijn redenen waardoor je mogelijk niet in aanmerking komt voor een zakelijke creditcard. Maar er bestaat een alternatief: de zakelijke prepaid creditcard. Wat zijn de plus- en minpunten ten opzichte van de reguliere zakelijke creditcard en een betaalpas?

Wat is een zakelijke prepaid creditcard?

Wat is een zakelijke prepaid creditcard?

Een zakelijke prepaid creditcard is een creditcard zonder bestedingslimiet of krediet. Voordat je kunt betalen, stort je zelf een bedrag op een gekoppeld account. Vervolgens kun je eenvoudig online en offline betalen, op vrijwel alle plekken waar ook de zakelijke creditcard wordt geaccepteerd.

Is een prepaid creditcard hetzelfde als een debitcard?

Ja, een prepaid creditcard wordt ook wel een debitcard genoemd. Je waardeert de kaart immers met eigen geld op en leent geen krediet van een creditcardmaatschappij.

Het verschil met een betaalpas

Het grootste verschil met een betaalpas heeft te maken met het netwerk dat gebruikt wordt voor betalingen. Een betaalpas maakt gebruik van het Maestro en Cirrus netwerk, terwijl een prepaid creditcard of debitcard gebruikmaakt van het VISA of MasterCard netwerk. Dat zorgt ervoor dat je met de meeste prepaid creditcards kan betalen op plekken waar dat ook met een reguliere creditcard kan.

Pluspunten van een prepaid creditcard

De prepaid creditcard werkt dus ongeveer hetzelfde als een reguliere creditcard, maar er zijn ook een aantal verschillen. Dit zijn de pluspunten van de prepaid variant ten opzichte van de creditcard:

1. Er wordt niet om je financiële situatie gevraagd

Voor een prepaid creditcard gelden geen inkomenseisen. Er wordt daarom geen BKR-toetsing gedaan en je hoeft ook geen inzicht te geven in je financiële situatie. Dit maakt de zakelijke prepaid creditcard toegankelijk voor iedere ondernemer.

2. Meer controle over je uitgaven

Je laadt de kaart op voordat je een aankoop doet. Hierdoor weet je precies wat je uitgeeft en behoud je het overzicht over je zakelijke financiën.

3. Rood staan is niet mogelijk

Het is niet mogelijk om rood te staan met de prepaid creditcard. Het voordeel? Je maakt geen schulden en wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een prepaid creditcard heeft dus ook geen negatieve invloed heeft op de hoogte van je maximale hypotheek of andere leningen, zoals bij een gewone creditcard wel het geval is.

Een ander pluspunt van de prepaid creditcard: je gaat geen lening aan en hoeft dus ook geen rente te betalen of aflossingen te doen.

4. Veilig betalen

Bij een reguliere zakelijke creditcard ben je beschermd tegen fraude, diefstal en verlies van de kaart. Wel zo veilig! Bij een prepaid creditcard verklein je het risico heel eenvoudig zelf. Hoe minder geld je op de prepaid creditcard zet, hoe minder je kunt verliezen.

Minpunten van een prepaid creditcard

De zakelijke prepaid creditcard heeft ook minpunten ten opzichte van de reguliere zakelijke creditcard:

1. Laag transactielimiet

Sommige prepaid creditcards hebben een beperkt transactielimiet. Dat wil zeggen dat je er bijvoorbeeld niet meer dan € 1.500 mee kunt besteden. Vraag jezelf af of dit past bij de uitgaven die jij voor ogen hebt. Toch zonde als je geen vliegticket kunt boeken, terwijl je je prepaid creditcard hebt aangeschaft voor een zakenreis.

2. Niet overal geaccepteerd

Er zijn tal van aanbieders van prepaid creditcards, maar let op: niet iedere aanbieder wordt overal geaccepteerd. Om niet van een koude kermis thuis te komen, is het goed om vooraf te checken welke creditcard waar wordt geaccepteerd.

Ook goed om te weten: een creditcard wordt door sommige bedrijven gebruikt als veiligheidsmaatregel. Als je niet betaalt, kan het geld alsnog worden afgeschreven. De kans is hierdoor echter groot dat jouw prepaid creditcard niet wordt geaccepteerd als je een auto wilt huren of hotelkamer wilt reserveren.

3. Niet uitgesteld betalen

Een van de kenmerken van een gewone creditcard is dat je gratis je betaling kan uitstellen tot aan het einde van de maand. Dit is niet mogelijk met de prepaid variant, omdat je je aankopen vooraf betaalt.

4. Prepaid kaarten zijn vaak duurder

Zakelijke prepaid creditcards lijken op het eerste gezicht goedkoop, maar uiteindelijk kunnen ze duurder uitpakken dan een normale creditcard.

Voor de meesten betaal je een bedrag voor de aanschaf en activatie ervan. Daarnaast worden er soms kosten in rekening gebracht voor het opwaarderen en het terugboeken van saldo. De exacte kosten verschillen per aanbieder. Vergelijk dus altijd vooraf de kosten van creditcards.

Creditcard bij je bankpakket

Heb jij liever een reguliere creditcard voor je zakelijke uitgaven? Bij Knab vraag je eenvoudig een American Express Green Card of Knab Creditcard (Mastercard) aan bij je zakelijke rekening. Bekijk de voorwaarden per kaart en kies er een die bij jouw uitgavenpatroon past. 


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een zakelijke creditcard bij je betaalpakket  Check de creditcard

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland