Kosten van creditcards vergelijken: waar moet je op letten?

Creditcards zijn er in vele soorten en maten. Bovendien hangt er aan elke kaart weer een ander prijskaartje. Maar waar moet je nou op letten als je de kosten van creditcards wilt vergelijken? Dat hangt helemaal af van jouw wensen, maar er zijn sowieso een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. 
Gepubliceerd
24 juli 2018
Laatst geüpdatet
30 december 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 24 juli 2018
- Laatst geüpdate: 30 december 2019
- Leestijd: 4 minuten

Creditcards zijn er in vele soorten en maten. Bovendien hangt er aan elke kaart weer een ander prijskaartje. Maar waar moet je nou op letten als je de kosten van creditcards wilt vergelijken? Dat hangt helemaal af van jouw wensen, maar er zijn sowieso een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. 

Kosten van creditcards vergelijken

Kosten van creditcards beginnen met de jaarlijkse kosten

Bij de meeste creditcards betaal je jaarlijks een bedrag voor het gebruik van de kaart. Deze kosten kunnen enorm verschillen, van gratis bij je pakket tot honderden euro’s per jaar. De hoogte van dat bedrag hangt van een aantal zaken af.

Als je bijvoorbeeld de kosten van een creditcard van de Rabobank vergelijkt met de kosten van een creditcard van ING, dan zie je een verschil in jaarlijkse kosten. Maar dit zegt niet dat ene creditcard dus duurder is dan de andere. Het verschil zit dan vaak in de hoogte van het bestedingslimiet, de hoogte van de rente of het verzekerde aankoopbedrag.

Let dus goed op de verschillende mogelijkheden van de kaart en weeg alle voor- en nadelen die van invloed zijn op jouw persoonlijke bestedingspatroon tegen elkaar af.

Bestedingslimiet van je creditcard

De jaarlijkse kosten van een creditcard hangen over het algemeen sterk af van de bestedingslimiet op de kaart. Vaak geldt dat hoe duurder de kaart, hoe hoger het bestedingslimiet.

De goedkopere kaarten (gratis bij je pakket of een paar tientjes per jaar) hebben meestal een bestedingslimiet tussen € 2.500 tot € 5.000 per maand. Wil je meer dan € 10.000 per maand uitgeven, dan lopen de kosten al gauw op richting € 100 of meer.

Creditcard aankoopverzekering

Bij de meeste creditcards is er een aankoopverzekering inbegrepen. Zo zijn al je aankopen voor een bepaalde periode verzekerd tegen diefstal, schade of verlies. Die aankoopverzekeringen zien er bij elke bank of maatschappij weer anders uit, maar er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten.

Verzekerde bedrag
De hoogte van het verzekerde bedrag is bij iedere creditcard weer anders. Vaak geldt er een maximumbedrag per jaar of per gebeurtenis. Daarnaast zijn er vaak uitzonderingen waar het verzekerde bedrag lager is, zoals sieraden en mobiele telefoons. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden die bij je creditcard horen.

Duur verzekering
Bij de meeste creditcards zijn je aankopen tussen de 90 en 180 dagen verzekerd. Neem je een wat duurdere kaart, dan geldt vaak een periode van 365 dagen.

Eigen risico
Per gebeurtenis geldt er vaak een eigen risico. Dit eigen risico ligt meestal tussen de € 25 en € 50.

Ook niet onbelangrijk: de rente

Betaal jij je aankopen altijd binnen de gestelde termijn van de creditcardmaatschappij? Niks aan de hand, dan betaal je geen rente over je aankopen. Betaal je jouw aankopen echter in termijnen terug, dan betaal je rente. De rente verschilt vaak per bank of creditcardmaatschappij. Wel staat vast dat deze rente vaak hoog is, meestal rond de 14%.

Let op: Bij creditcards waar het mogelijk is om in termijnen te betalen, zelfs als je daar geen gebruik van maakt, wordt er altijd een positieve BKR-registratie genoteerd.  

Geen rente met een chargecard

Er bestaan ook creditcards zonder een rentetarief. Bij deze kaarten is het niet mogelijk om in termijnen te betalen. Je moet dan al je maandelijkse uitgaven met de kaart aan het einde van de maand binnen de gestelde termijn terugbetalen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Dit heet een chargecard en wordt in Nederland voornamelijk door American Express uitgegeven.

Het voordeel van een chargecard is dat je wel je aankopen kunt verzekeren en makkelijk in het buitenland betaalt, maar dat je geen BKR-registratie krijgt.

Kosten geld opnemen met een creditcard

Binnen de eurozone is het meestal niet aan te raden om met een creditcard geld op te nemen. Hier zijn namelijk hoge kosten aan verbonden. Buiten de eurozone is het echter niet altijd mogelijk om met een gewone bankpas geld op te nemen. Dan is een creditcard een uitkomst. Maar ook dan betaal je extra kosten.

De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van je bank of creditcardmaatschappij. Met een bankpas betaal je deze kosten ook, maar meestal liggen deze lager dan bij een creditcard.

De extra kosten zijn op te delen in twee categorieën:

Transactiekosten:
De kosten die de bank rekent voor het opnemen van geld bij de pinautomaat. De kosten hiervoor verschillen per bank of creditcard uitgever, maar bedragen al gauw € 4,50 of meer. Bij sommige maatschappijen betaal je minder transactiekosten als je een positief saldo op je creditcard hebt staan.

Wisselkoersopslag:
Wanneer je vreemde valuta pint betaal je ook nog een percentage wisselkoersopslag. Ook deze kosten zijn afhankelijk van je bank of creditcardmaatschappij, maar liggen meestal tussen de 1,5 en 2,5%.

Opnamelimiet

Geld opnemen met een creditcard is dus een stuk duurder dan met een pinpas, maar er zit wel een voordeel aan. De opnamelimiet van een creditcard is namelijk vaak veel hoger dan bij een pinpas. De opnamelimiet van de ABN Amro, Rabobank of ING ligt met een pinpas rond de € 500. Met een creditcard is dit vaak al gauw € 1.000 of meer.

Creditcard bij je Knab betaalpakket

Bij je Knab rekening kun je een creditcard aanvragen zonder extra kosten. Je kunt kiezen tussen Knab Creditcard (Mastercard) en een chargecard van American Express. Vergelijk de opties en kies de kaart die het beste bij jou past! Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een creditcard bij je betaalpakket, zonder extra kosten  Check de Knab-rekening