7 vragen over de verplichte AOV voor zzp’ers beantwoord

Aan het begin van het jaar ging na lange tijd de kogel door de kerk. Het kabinet wil dat zzp’ers zich verplicht verzekeren tegen verlies van inkomsten door langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Wat betekent dat voor jou? Je vindt hier acht vragen én antwoorden over de verplichte AOV voor zzp’ers op een rij. Spoiler: De voorgenomen verplichting zal niet eerder dan in 2027 pas ingaan. Tip: Benieuwd hoe je nu al slim kunt anticiperen op de aanstaande AOV-verplichting? Kijk ons webinar hierover terug. Ruim 700 zzp'ers keken live. 90% van hen gaf aan iets nieuws geleerd te hebben.
Laatst geüpdatet
19 januari 2024
Leestijd
4 minuten
- Laatst geüpdate: 19 januari 2024
- Leestijd: 4 minuten

Aan het begin van het jaar ging na lange tijd de kogel door de kerk. Het kabinet wil dat zzp’ers zich verplicht verzekeren tegen verlies van inkomsten door langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Wat betekent dat voor jou? Je vindt hier acht vragen én antwoorden over de verplichte AOV voor zzp’ers op een rij. Spoiler: De voorgenomen verplichting zal niet eerder dan in 2027 pas ingaan. 

TipBenieuwd hoe je nu al slim kunt anticiperen op de aanstaande AOV-verplichting? Kijk ons webinar hierover terug. Ruim 700 zzp'ers keken live. 90% van hen gaf aan iets nieuws geleerd te hebben. 

Vrouw denkt na over de verplichte AOV voor zzp'ers

1. Hoe ziet de verplichte AOV voor zzp’ers eruit?

Er kan nog veel veranderen tot aan 2027; de politiek is immers nog in gesprek over de exacte invulling van een nieuwe wet. Toch wordt het steeds duidelijker hoe de verplichte AOV er straks uit komt te zien. De nieuwe, verplichte AOV wordt verstrekt door het UWV. De verzekering heeft daarnaast de volgende kenmerken:

- Maximale uitkering gelijk aan minimumloon
Als je arbeidsongeschikt raakt, krijg je maximaal 70% uitgekeerd van het inkomen dat je had in de laatste maand dat je werkte. Maar let op: de uitkering is maximaal 100% van het minimuloon. 

Dit zullen veel zzp'ers natuurlijk niet genoeg vinden. Wil je meer ontvangen als je arbeidsongeschikt raakt? Dan moet je zelf een aanvullende AOV of andere regeling afsluiten.  

- Gangbare arbeid
Om te bepalen in welke mate je arbeidsongeschikt bent, kijkt het UWV naar alle werkzaamheden die je - buiten je bedrijf - nog zou kunnen uitvoeren. Je eigen beroep, opleiding en ervaring zijn dus niet relevant. Deze variant is vaak goedkoper dan AOV’s op basis van passende arbeid of beroepsarbeidsongeschiktheid.

- Wachttijd is standaard 52 weken
Raak je onverhoopt arbeidsongeschikt? Dan ontvang je niet a la minute een uitkering. Je krijgt eerst te maken met een standaard wachttijd van 52 weken. Dit is in feite een eigenrisicoperiode, die je zelf moet zien te overbruggen.

Wil of kun je niet zo lang wachten? Dan kun je via een bank of verzekeraar zelf een product afsluiten om dat jaar te overbruggen. Denk bijvoorbeeld aan crowdsurance.  Een goed geprijsde oplossing die direct uitkeert. 

- De einddatum
De AOV stopt op het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dan ga je namelijk over op je pensioen of andere oudedagsvoorzieningen.

2. Wat betaal ik dan voor zo’n verplichte AOV?

De hoogte van de premie is inkomensafhankelijk. In de praktijk betaal je waarschijnlijk 7,5% tot 8% van je inkomen. Volgens Minister van Gennip zal dit voor zelfstandigen gemiddeld neerkomen op € 225 per maand. Voor zelfstandigen met een lager inkomen, zal de premie ook lager uitpakken. De Belastingdienst zal die premie innen.

3. Is de premie van de AOV aftrekbaar?

Ja, de AOV-premie is fiscaal aftrekbaar. Je mag de premie dus aftrekken van je belastbare inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting zal betalen.  Ben je benieuwd hoe dat precies werkt? Lees ook ons artikel over AOV en belasting.

4. Voor wie wordt de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

De verplichte AOV gaat gelden voor alle ondernemers die inkomstenbelasting moeten betalen (ib-ondernemers) en hun echtgenoten die meewerken. Uitgezonderd zijn directeur-grootaandeelhouders.  

5. Wanneer wordt de zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Als de plannen worden doorgezet, zul je vanaf 2027 je verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De bijbehorende wetswijziging en de uitvoering van het plan nemen namelijk aardig wat tijd in beslag.

6. Ik heb al een AOV, wat nu?

Geen zorgen! Hoogstwaarschijnlijk komt er een zogenaamde 'opt-out' voor ondernemers die al een - minimaal gelijkwaardige - AOV hebben.  Het is daatbij belangrijk dat je eigen AOV voldoet aan de eisen van de nieuwe AOV.

Heb je een AOV afgesloten? Er zijn verzekeraars waarbij je jouw AOV in 2024 kosteloos kunt laten omzetten naar de nieuwe variant. 

7. Wat is het verschil tussen de verplichte AOV en de reguliere variant?

Het verschil zit ‘m vooral in de invloed die je hebt op de voorwaarden, premie en uitkering. Sluit je nu een AOV af, dan heb je zelf voor het zeggen wat voor verzekering je wil. Bij de verplichte AOV wordt bijna alles vastgelegd in de wet en is er weinig keuze voor variatie.

Regel je AOV via Knab

Ben je zakelijke klant? Dan kun je vanuit je Knab App een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Uiteraard tegen een zeer aantrekkelijke premie!

Ontdek de Knab AOV

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. 



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Webinar: Slim omgaan met de AOV-verplichting   Direct (terug)kijken

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers