7 vragen over de verplichte AOV voor zzp’ers beantwoord

Aan het begin van het jaar ging na lange tijd de kogel door de kerk. Het kabinet wil dat zzp’ers zich verplicht verzekeren tegen verlies van inkomsten door langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Wat betekent dat voor jou? Je vindt hier acht vragen én antwoorden over de verplichte AOV voor zzp’ers op een rij.
Gepubliceerd
20 mei 2020
Laatst geüpdatet
19 november 2021
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 20 mei 2020
- Laatst geüpdate: 19 november 2021
- Leestijd: 4 minuten

Aan het begin van het jaar ging na lange tijd de kogel door de kerk. Het kabinet wil dat zzp’ers zich verplicht verzekeren tegen verlies van inkomsten door langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Wat betekent dat voor jou? Je vindt hier acht vragen én antwoorden over de verplichte AOV voor zzp’ers op een rij.

Vrouw denkt na over de verplichte AOV voor zzp'ers

1. Hoe ziet de verplichte AOV voor zzp’ers eruit?

De nieuwe, verplichte AOV wordt verstrekt door het UWV. De verzekering heeft daarnaast de volgende kenmerken:

- Het verzekerde bedrag is maximaal € 30.000
Het maximale inkomen dat wordt gedekt, is € 30.000 per jaar. Als je arbeidsongeschikt raakt, krijg je maximaal 70% uitgekeerd van het verzekerde bedrag. De uitkering is maximaal € 1.650 bruto per maand. Net zo veel als het wettelijk bruto minimumloon.

Wil je een hoger inkomen verzekeren? Dat kan, maar niet bij deze AOV. Je kunt dan wel een aanvullende AOV afsluiten bij een verzekeraar.

- Gangbare arbeid
Er wordt bij arbeidsongeschiktheid eerst gekeken of er buiten je bedrijf om werk beschikbaar is dat je wel kan uitvoeren. Dit noem je een AOV op basis van gangbare arbeid. Deze variant is vaak goedkoper dan AOV’s op basis van passende arbeid of beroepsarbeidsongeschiktheid.

- Wachttijd is standaard 52 weken
Raak je onverhoopt arbeidsongeschikt? Dan ontvang je niet a la minute een uitkering. Je krijgt eerst te maken met een standaard wachttijd van 52 weken. Dit is in feite een eigenrisicoperiode, die je zelf moet zien te overbruggen.

Wil of kun je niet zo lang wachten? In ruil voor een hogere premie kun je de verzekering al na minimaal 26 weken laten uitkeren. Heb je een financiële buffer? Dan kun je er ook voor kiezen om de uitkering uit te stellen naar 104 weken. Dat levert dan weer een lagere premie op.

- De einddatum
De AOV stopt op het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dan ga je namelijk over op je pensioen of andere oudedagsvoorzieningen.

2. Wat betaal ik dan voor zo’n verplichte AOV?

De hoogte van de premie is inkomensafhankelijk. In de praktijk betaal je zo’n 8% van je inkomen, wat waarschijnlijk neerkomt op een bedrag tussen de € 100 en € 200 per maand. De premie wordt geïnd door de Belastingdienst.

Hoe hoog je premie exact gaat zijn, is van tevoren niet te zeggen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo is de premie bijvoorbeeld hoger als je kiest voor een kortere wachttijd.

3. Is de premie van de AOV aftrekbaar?

Ja, de AOV-premie is fiscaal aftrekbaar. Je kunt dus een deel van de kosten terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Ben je benieuwd hoe dat precies werkt? Lees ook ons artikel over AOV en belasting.

4. Voor wie wordt de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

De AOV wordt verplicht voor alle ondernemers, behalve degene met personeel. Ook beroepsbeoefenaren met inkomsten uit overige werkzaamheden, directeur-grootaandeelhouders (dga’s) en meewerkende echtgenoten ontkomen waarschijnlijk niet aan de verplichte AOV.

De Stichting van de Arbeid (StAr) pleit voor een verplichte basisverzekering voor alle werkenden in Nederland.

5. Wanneer wordt de zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Als de plannen worden doorgezet, moet je je vanaf 2024 verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De bijbehorende wetswijziging en de uitvoering van het plan nemen namelijk aardig wat tijd in beslag.

6. Ik heb al een AOV, wat nu?

Geen zorgen! Als jij al een AOV hebt afgesloten, hoef je niet mee te doen met deze arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je krijgt dan een vrijstelling. Het is wel belangrijk dat je eigen AOV voldoet aan de eisen van de nieuwe AOV.

Heb je een AOV afgesloten? Er zijn verzekeraars waarbij je jouw AOV in 2024 kosteloos kunt laten omzetten naar de nieuwe variant. 

7. Wat is het verschil tussen de verplichte AOV en de reguliere variant?

Het verschil zit ‘m vooral in de invloed die je hebt op de voorwaarden, premie en uitkering. Sluit je nu een AOV af, dan heb je zelf voor het zeggen wat voor verzekering je wilt. Bij de verplichte AOV wordt bijna alles vastgelegd in de wet en is er weinig keuze voor variatie.

Crowdsurance via Knab

Zoek je een alternatief voor je AOV? Dan is Knab Crowdsurance wellicht iets voor jou. Je kunt een AOV en Knab crowdsurance ook combineren! Als klant van Knab krijg je een mooie korting.

Ontdek Knab CrowdsuranceArlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Knab Crowdsurance: voordelig alternatief voor de AOV   Ontdek crowdsurance

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers