Verplichte AOV en crowdsurance: gaat dat samen?
Laatst geüpdatet
3 januari 2025
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 3 januari 2025
- Leestijd: 3 minuten
Het kabinet blijft rommelen met de plannen voor een verplichte AOV. De laatste stand van zaken is dat de invoering van zo'n verplichting is uitgesteld tot minimaal 2030. Is het slim om als zzp'er die verplichting af te wachten? Niet per se. Wat als je voor die tijd iets overkomt en je hebt niks geregeld? Bovendien gaat crowdsurance heel goed samen met die AOV-verplichting die er straks dus aankomt.
Tip: Benieuwd hoe je nu al slim kunt anticiperen op de aanstaande AOV-verplichting? Kijk ons webinar hierover terug. Ruim 700 zzp'ers keken live. 90% van hen gaf aan iets nieuws geleerd te hebben.
Veel zzp'ers niet verzekerd bij arbeidsongeschiktheid
Niet iedereen was blij met de aankondiging van een verplichte AOV. Er was vooral kritiek over hoe deze verplichting de keuzevrijheid van ondernemers beperkt. Maar uit recent onderzoek van Knab blijkt dat bijna de helft van de zzp'ers nog altijd geen enkel financieel vangnet heeft.
Het onderzoek laat ook zien dat vier op de tien onverzekerde zzp'ers het geen jaar volhoudt, mocht hun ondernemersinkomen wegvallen. De meeste zzp'ers zien - net als de overheid - deze grote mate van onverzekerdheid als een sociaal probleem.
De premieberekening van een AOV
Hoeveel premie je nu betaalt voor een AOV, hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het beroep dat je uitoefent. Veel verzekeraars hebben per beroep al bepaald wat het risico op arbeidsongeschiktheid is. Je raadt het: hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. Daarnaast kunnen ze ook je omzet gebruiken om de premie te bepalen.
Heb je in 2030 niks geregeld, dan word je dus waarschijnlijk verplicht om dit te doen. Volgens de huidige plannen komt die premie op 8% van je inkomen te liggen. De uitkering zal op het minimumloon liggen. Wil je je beter verzekeren? Dan moet je dat dus alsnog zelf regelen.
AOV keert niet direct uit
Belangrijk om te weten: je AOV keert niet direct uit als je arbeidsongeschikt raakt. Er is vaak een standaard wachttijd van een jaar, een soort “eigenrisicoperiode”. Waarschijnlijk is dat straks ook het geval bij de verplichte AOV. Dat is precies waar crowdsurance een uitkomst biedt.
In het kort: wat is crowdsurance?
Het heet crowdsurance, maar een echte verzekering is het niet. Het is een financieel vangnet dat ondernemers onderling met elkaar regelen. Wordt een ondernemer ziek? Dan ontvangt diegene rechtstreeks donaties van andere deelnemende ondernemers. Hier zit dus geen verzekeraar tussen.
Het lijkt een beetje op een schenkkring zoals het broodfonds, maar werkt net even anders. Bij crowdsurance heb je meer deelnemers (honderden of duizenden) dan bij een broodfonds (maximaal vijftig). Crowdsurance heeft een lage instapdrempel: in drie minuten sluit je je online aan. Alle zzp’ers die bij aanmelding gezond - oftewel arbeidsgeschikt - en jonger dan zestig jaar zijn, zijn welkom.
Crowdsurance overbrugt de wachttijd van je AOV
Bij crowdsurance ontvang je na twee maanden al je gewenste uitkering over een maximale periode van twee jaar. Daarom kan een combinatie met een (verplichte) AOV lonend zijn: stel jij raakt langdurig arbeidsongeschikt en je moet een jaar wachten voordat je de AOV-uitkering krijgt. Dan kun je deze wachttijd opvangen met crowdsurance.
Aangezien je bij crowdsurance maximaal twee jaar betaald krijgt, kun je de wachttijd voor je AOV ook nog oprekken naar twee jaar. Daarmee gaat je AOV-premie flink omlaag.
Met crowdsurance is het daarnaast zo dat je niet standaard elke maand een donatiebedrag betaalt, maar alleen als een andere ondernemer uit 'jouw groep' arbeidsongeschikt wordt. Crowdsurance is daardoor doorgaans een stuk goedkoper dan de traditionele AOV.
Een match met veel potentie
Uiteindelijk verschilt het natuurlijk per persoon of deze combinatie loont. Het blijft daarom een goed idee om tijd te investeren in het zoeken naar AOV-offertes. Check daarbij dus goed de eigenrisicoperiodes en premiebedragen. Leg de potentiële bijdrage voor crowdsurance ernaast en je krijgt een goed beeld van de totale kosten.
Zo kun je met deze match behoorlijk geld besparen en ben je ook nog eens extra beschermd!
Je regelt het via Knab
Ben je Knab-klant? Dan kun je via je Knab App met gemak een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Zo heb je een supersterk vangnet!
Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb. Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen.
Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.