Uitstel van btw-betaling aanvragen? Dit moet je weten

Het is belangrijk om je ontvangen btw op tijd af te dragen. Daar is de Belastingdienst vrij duidelijk over in zijn communicatie. Maar wat kun je doen als het je niet op tijd lukt - bijvoorbeeld door liquiditeitsproblemen? In sommige gevallen kun je uitstel krijgen.
Gepubliceerd
3 juni 2020
Laatst geüpdatet
11 mei 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 3 juni 2020
- Laatst geüpdate: 11 mei 2023
- Leestijd: 4 minuten

Het is belangrijk om je ontvangen btw op tijd af te dragen. Daar is de Belastingdienst vrij duidelijk over in zijn communicatie. Maar wat kun je doen als het je niet op tijd lukt - bijvoorbeeld door liquiditeitsproblemen? In sommige gevallen kun je uitstel krijgen.

Eigenaar van een bar wil graag uitstel voor btw-betaling

Kun je uitstel van btw-betaling krijgen?

Sinds een paar jaar kun je bij de Belastingdienst telefonisch uitstel aanvragen van het betalen van de btw. Dit noem je ook wel kort telefonisch uitstel. Je krijgt hiermee maximaal vier maanden uitstel vanaf de uiterste betaaldatum van de naheffingsaanslag.

De voorwaarden van kort telefonisch uitstel

Om in aanmerking te komen voor kort telefonisch uitstel, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat je wel ‘gewoon’ btw-aangifte hebt gedaan en dat je een aanslag hebt ontvangen van de Belastingdienst.

De Belastingdienst verleent daarnaast alleen uitstel als:
- je nooit eerder uitstel van betaling hebt gevraagd;
- het totale verschuldigde belastingbedrag niet meer is dan € 20.000;
- er geen boetes of dwangbevelen openstaan op je bedrijf.

Let op: Dit gaat dus om uitstel voor de betaling. Wil je uitstel voor het doen van de aangifte? Dat kan alleen in uitzonderlijke situaties. Er moet dan sprake zijn van een ernstige calamiteit, zoals bijvoorbeeld brand in je kantoor.

Hoe vraag je uitstel van betaling aan?

Voldoe je aan de hierboven genoemde voorwaarden? Dan is het vrij eenvoudig. Je doet btw-aangifte en zodra de naheffingsaanslag binnen is, bel je de BelastingTelefoon (0800-0543) of uitstel aan te vragen.

Stel: Je doet op 30 april btw-aangifte. Dan ontvang je een maand later de naheffingsaanslag. Je hebt vervolgens een aantal weken de tijd om deze te betalen. Zorg dus dat je op tijd om uitstel vraagt. Als je dat hebt gedaan, hoor je binnen tien dagen of de Belastingdienst je verzoek accepteert.

Betaalverzuimboete op aanslag

Het is misschien even schrikken als de naheffingsaanslag na een maand op je deurmat valt. Hierop staat namelijk ook een betaalverzuimboete. Die moet je betalen als je de btw niet of te laat betaalt. Geen zorgen, de boete vervalt automatisch als je (kort telefonisch) uitstel aanvraagt bij de Belastingdienst.

Een betalingsregeling treffen

Kom je niet in aanmerking voor uitstel van betaling? Of heb je meer tijd nodig dan drie of vier maanden? Dan kun je een betalingsregeling treffen voor maximaal twaalf maanden. Ook deze regeling gaat in vanaf de uiterste betaaldatum van de belastingaanslag. Als de Belastingdienst je verzoek accepteert, zorgen zij ervoor dat je geen betalingsherinneringen, aanmaningen of dwangbevelen (meer) krijgt toegestuurd.

Om voor een betalingsregeling in aanmerking te komen, is het van belang dat je geen openstaande aanslag voor motorrijtuigenbelasting hebt. Ook moet je een zekerheidsstelling hebben. Dit is bijvoorbeeld je woning.

Uitstel, maar geen afstel

Van uitstel komt normaal gesproken vaak afstel, maar bij de Belastingdienst is dat anders. Vroeg of laat zul je aan je betalingsverplichting moeten voldoen. Zorg daarom dat je in de uitstelperiode voldoende vermogen opbouwt en spaart.

Sparen voor btw

De btw die je ontvangt, moet je dus altijd afdragen. Handig als je de ontvangen btw steeds direct opzijzet op een aparte spaarrekening. Bij Knab kun je - zonder extra kosten - onbeperkt spaarrekeningen openen. Extra handig: Stel Btw Sparen in, dan boeken we automatisch de btw van elke inkomende transactie naar een aparte spaarrekening. Zo kom je nooit in de verleiding om het uit te geven!

Voorfinancieren van facturen

Kom je niet in aanmerking voor de genoemde regelingen? Of heb je nog veel uitstaande facturen en moet je lang wachten totdat je opdrachtgevers betalen? Dan kun je factoring overwegen. Hiermee verkoop je je factuur tegen 4% tot 6% van het factuurbedrag en krijg je het geld binnen 24 uur op je rekening.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Zet automatisch je ontvangen btw apart!  Check Btw Sparen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers