Uitstel van btw-betaling aanvragen? Dit moet je weten

Dat het belangrijk is om de btw tijdig af te dragen, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Daar is de Belastingdienst vrij duidelijk over in haar communicatie. Maar wat kun je doen als het je niet op tijd lukt - bijvoorbeeld door liquiditeitsproblemen, ontstaan tijdens de coronacrisis? Kun je dan uitstel van de btw-betaling krijgen?
Gepubliceerd
3 juni 2020
Laatst geüpdatet
16 juni 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 3 juni 2020
- Laatst geüpdate: 16 juni 2020
- Leestijd: 4 minuten

Dat het belangrijk is om de btw tijdig af te dragen, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Daar is de Belastingdienst vrij duidelijk over in haar communicatie. Maar wat kun je doen als het je niet op tijd lukt - bijvoorbeeld door liquiditeitsproblemen, ontstaan tijdens de coronacrisis? Kun je dan uitstel van de btw-betaling krijgen?

Eigenaar van een bar wil graag uitstel voor btw-betaling

Kun je uitstel van btw-betaling krijgen?

Sinds twee jaar kun je bij de Belastingdienst telefonisch uitstel aanvragen van het betalen van de btw. Dit noem je ook wel kort telefonisch uitstel. Je krijgt hiermee maximaal vier maanden uitstel vanaf de uiterste betaaldatum van de naheffingsaanslag.

De voorwaarden van kort telefonisch uitstel

Om in aanmerking te komen voor kort telefonisch uitstel, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat je wel ‘gewoon’ btw-aangifte hebt gedaan en dat je een aanslag hebt ontvangen van de Belastingdienst.

De Belastingdienst verleent daarnaast alleen uitstel als:
- je nooit eerder uitstel van betaling hebt gevraagd;
- het totale verschuldigde belastingbedrag niet meer is dan € 20.000;
- er geen boetes of dwangbevelen openstaan op jouw bedrijf.

Let op! Wil je uitstel aanvragen voor het indienen van de btw-aangifte, in plaats van het betalen van de btw? Dat kan alleen in uitzonderlijke situaties. Er moet dan sprake zijn van een ernstige calamiteit, zoals bijvoorbeeld brand in je kantoor.

Hoe vraag je uitstel van betaling aan?

Simpel! Je doet btw-aangifte en zodra de naheffingsaanslag binnen is, vraag je telefonisch uitstel van betaling aan.

Stel: je doet op 30 april btw-aangifte. Dan ontvang je een maand later (eind mei, in dit voorbeeld) de naheffingsaanslag. Je hebt vervolgens een aantal weken de tijd om deze te betalen, dus je zorgt dat je voor die tijd om uitstel vraagt. Als je dat hebt gedaan, hoor je binnen tien dagen of de Belastingdienst je verzoek accepteert.

Betalingsproblemen door de coronacrisis?

Als je betalingsproblemen hebt gekregen door de coronacrisis, kun je bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Hiervoor moet je wederom eerst btw-aangifte hebben gedaan en een aanslag hebben ontvangen. In deze video legt Martijn uit hoe je online of per brief bijzonder uitstel van betaling aanvraagt bij de Belastingdienst.

Je hoeft het verzoek tot uitstel maar één keer in te dienen bij de Belastingdienst. Je krijgt hiermee maximaal drie maanden uitstel.

Voor welke belastingaanslag is bijzonder uitstel mogelijk?

Er zijn meer belastingaanslagen waarvoor je uitstel kunt aanvragen, als je ze door de coronacrisis niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld voor loonheffingen en de inkomstenbelasting, maar ook kansspelbelasting, accijns en assurantiebelasting. Houd er rekening mee dat je de drie laatstgenoemde belastingaanslagen apart moet benoemen in je uitstelverzoek.

> Lees ook ons artikel met de regelingen die er vanuit de overheid zijn voor zzp’ers en ondernemers die het moeilijk hebben door de coronacrisis.

Betaalverzuimboete op aanslag

Het is misschien even schrikken als de naheffingsaanslag na een maand op je deurmat valt. Hierop staat namelijk ook een betaalverzuimboete, die je krijgt als je de btw niet of te laat betaalt. Geen zorgen, de boete vervalt automatisch als je kort telefonisch of bijzonder uitstel aanvraagt bij de Belastingdienst.

Een betalingsregeling treffen

Kom je niet in aanmerking voor uitstel van betaling? Of heb je langer de tijd nodig dan drie of vier maanden? Dan kun je een betalingsregeling treffen voor maximaal twaalf maanden. Ook deze regeling gaat in vanaf de uiterste betaaldatum van de belastingaanslag. Als de Belastingdienst je verzoek accepteert, zorgen zij ervoor dat je geen betalingsherinneringen, aanmaningen of dwangbevelen (meer) krijgt toegestuurd.

Om voor een betalingsregeling in aanmerking te komen, is het van belang dat je geen openstaande aanslag voor motorrijtuigenbelasting hebt. Ook moet je een zekerheidsstelling hebben. Dit is bijvoorbeeld een woning.

Uitstel, maar geen afstel

Van uitstel komt normaal gesproken vaak afstel, maar bij de Belastingdienst is dat anders. Vroeg of laat zul je aan jouw betalingsverplichting moeten voldoen. Zorg daarom dat je in de uitstelperiode voldoende vermogen opbouwt en spaart. Of verzin nieuwe creatieve initiatieven voor je bedrijf, zoals Isabella van Diva Dichtbij en fotograaf Dewy.

Sparen voor btw

Vind je het fijn om op voorhand al wat geld apart te houden voor de btw-aangifte? Met een zakelijke rekening bij Knab open je zonder extra kosten meerdere rekeningen. Zo kun je onbeperkt spaarpotjes maken, ook voor de btw.

Voorfinancieren van facturen

Kom je niet in aanmerking voor de genoemde regelingen? Of heb je nog veel uitstaande facturen en moet je lang wachten totdat je opdrachtgevers betalen? Dan kun je factoring overwegen. Hiermee verkoop je je factuur tegen 4 tot 6% van het factuurbedrag en krijg je het geld binnen 24 uur op je rekening.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Je facturen eerder uitbetaald krijgen?  Check factoring via Knab

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers