Te weinig geld op je zakelijke rekening? Dit kun je doen!

Als ondernemer hoef je niet in de stress te schieten als je (tijdelijk) te weinig saldo hebt. Voor zzp’ers en mkb’ers is er een scala aan mogelijkheden om hier op een verantwoorde manier iets aan te doen. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
6 oktober 2017
Laatst geüpdatet
22 maart 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 28 maart 2018
- Laatst geüpdate: 22 maart 2024
- Leestijd: 2 minuten

Als ondernemer hoef je niet in de stress te schieten als je (tijdelijk) te weinig saldo hebt. Voor zzp’ers en mkb’ers is er een scala aan mogelijkheden om hier op een verantwoorde manier iets aan te doen. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

Te weinig geld op je zakelijke rekening? Deze ondernemer zoekt een oplossing
 
Oplossing afhankelijk van type tekort
 
Heb je maar een paar keer per jaar een tekort? Bijvoorbeeld veroorzaakt door btw-afdracht, betaling van vakantiegeld, of (seizoens)inkopen? Dan heb je “kort geld” nodig. Als je in zo'n situatie geen financiële buffer hebt opgebouwd, is dat natuurlijk erg onhandig. Maar geen zorgen: een goede oplossing voor kort geld is het direct contant maken van enkele facturen, zoals dat met factoring kan. 

Financieringsoplossingen voor langdurig tekort

Heb je een langdurig tekort? Bijvoorbeeld omdat je een grote investering doet? Dan zoek je “lang geld”. Voorbeelden hiervan zijn: leasing of crowdfunding. 

Wij zetten vier gebruikelijke financieringsoplossingen op een rij. 

Vorderingen contant maken of 'factoring'

Wat is het:
Factoring - zoals het contant maken van vorderingen in financieringsjargon heet - was tot een paar jaar geleden alleen beschikbaar voor grote bedrijven, maar door de slimme inzet van automatisering kan het nu ook al met één factuur.

Hoe dat werkt? Je verkoopt je openstaande factuur aan een bedrijf en ontvangt binnen 24 uur het geld. Hiervoor betaal je wel een vergoeding.

Voordelen:
De oplossing is speciaal gericht op de zzp’er en kleine mkb’er. Je hoeft geen jaarcijfers te tonen en je betaalt alleen als je er gebruik van maakt.

Nadelen:
Sommige facturen of debiteuren worden mogelijk niet geaccepteerd vanwege een te hoog risico

Rekening-courant krediet

Wat is het:
Dit product is nog het beste te vergelijken met roodstand op je privérekening. Je opent als het ware een rekening en spreekt met de bank een bepaalde limiet af. Dit bedrag mag je dan structureel in de min staan. Let wel op: over dit negatieve saldo betaal je debetrente. 

Voordelen:
Het is een erg bekend product, maar het is daardoor niet onbelangrijk om goed op de risico's te letten. 

Nadelen:
Als je de faciliteit niet gebruikt, betaal je toch rente. Geld lenen kost immers geld. Bovendien heeft deze vorm van rood staan invloed op de hoogte van je maximale hypotheek.  

Crowdfunding

Wat is het:
Met crowdfunding vraag je  ‘de crowd’ - bekenden of onbekenden - om in jouw product of dienst te investeren in ruil voor rendement. Dit is snel, betrouwbaar en voordelig.

Voordelen:
Naast een financiering krijg je ook veel ambassadeurs. Dit zijn de investeerders in jouw bedrijf.  Van alle bedrijfsleningen op het Knab-platform wordt 84% al binnen één dag volgeschreven. Tot nu toe werd 100% van de zakelijke leningen succesvol gefinancieerd. 

Nadelen:
Het is minder geschikt voor startende ondernemers. Potentiële investeerders willen natuurlijk zeker weten dat ze hun geld terugkrijgen. Die kans is bij start-ups kleiner dan bij een gevestigd bedrijf met groter winstoogmerk. 

Leasing

Wat is het:
Je hebt twee verschillende type leasing. Financial leasing lijkt enigszins op kopen op afbetaling. Daarnaast heb je ‘operational leasing’ wat erg lijkt op huren. Je betaalt maandelijks, maar wordt nooit echt eigenaar.

Voordelen:
Een vaste prijs per maand in plaats van de hele aankoop vooraf.

Nadelen:
Goed opletten bij het contract (wie doet bijvoorbeeld het onderhoud?).

Financieren in de praktijk

In de praktijk zien we heel vaak dat verschillende financieringsvormen tegelijkertijd worden gebruikt, dit wordt ook wel gestapeld financieren genoemd. Ondernemers die crowdfunden maken vaak ook gebruik van leasing of verkopen zo nu en dan een vordering om pieken op te vangen. Natuurlijk zijn er nog veel meer financieringsmogelijkheden.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:
Knab: Dé bank voor zzp'ers  Check waarom

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers