Rood staan van invloed op maximale hypotheek?

Op het moment dat je zelf aan de slag gaat met het afsluiten van een hypotheek, kom je er vaak pas achter wat nu allemaal invloed heeft op hoeveel geld jij voor een woning kopen. Een goed voorbeeld is een eventuele BKR-notering. Zo’n notering heeft invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen. Rood kunnen staan op je betaalrekening telt daarbij ook mee. Hoe zit dat precies? We vragen het aan huiseigenaar Kione Smits.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
22 maart 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 22 maart 2024
- Leestijd: 2 minuten

Op het moment dat je zelf aan de slag gaat met het afsluiten van een hypotheek, kom je er vaak pas achter wat nu allemaal invloed heeft op hoeveel geld jij voor een woning kopen. Een goed voorbeeld is een eventuele BKR-notering. Zo’n notering heeft invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen. Rood kunnen staan op je betaalrekening telt daarbij ook mee. Hoe zit dat precies? We vragen het aan huiseigenaar Kione Smits.

Invloed rood staat op hypotheek

Invloed rood staan en lenen op maximale hypotheek

"Voordat ik aan het hypotheek-traject begon, wist ik niet precies welke factoren de hoogte van mijn maximale hypotheek konden beïnvloeden. Een collega wees me op twee zaken: mijn kunstlening en de optie om rood te staan op mijn betaalrekening," vertelt Kione. "Over de mogelijke invloed van zowel de lening, als het rood staan op de hoogte van mijn hypotheek, had ik niet nagedacht toen ik op huizenjacht ging. Misschien wat naïef, maar ik kwam er al snel achter dat ik niet de enige ben die zo denkt."

(Kunst)lening betekent BKR-notering

Laten we eerst kort ingaan op de kunstlening. Een renteloze lening die Kione bovendien al bijna had afbetaald. "Omdat het in mijn ogen geen ‘standaard’ lening was, ging ik ervan uit dat ik hiermee geen BKR-notering kreeg. Navraag bij de bank gaf duidelijkheid: ik stond met mijn lening wel degelijk bij het BKR geregistreerd," herinnert Kione zich. "De lening aflossen kon, maar dan zou het nog wel twee weken duren voordat mijn registratie uit het systeem was. Voor mij was het precies op tijd, dus die lening heb ik meteen afgelost." Kortom: een lening is een lening, of je nu rente betaalt of niet. En daar hoort een BKR-notering bij.

Mogelijkheid tot rood staan ook van invloed

"Eenmaal aan tafel om de kunstlening af te betalen, vroeg de bankmedewerkster of ik ook rood kon staan op mijn betaalrekening. Ik antwoordde dat het kon, maar dat ik daar eigenlijk nooit gebruik van maakte," vervolgt Kione. Rood kunnen staan wilde zij alleen voor het geval dat er een bedrag moest worden afgeschreven en er niet genoeg op haar rekening stond. Standaard rood staan is door de hoge rente namelijk hartstikke duur. Beter om niet te doen dus.

Maar wat betreft BKR-registratie maakt het niet uit of je ook echt rood staat of niet. Alleen de mogelijkheid om rood te kunnen staan, is al genoeg voor een BKR-notering. Met als gevolg dat je minder kunt lenen voor je droomhuis. "Veel mensen aan wie ik dit vertel weten hier niet van. Mijn ouders hadden bijvoorbeeld ook geen idee. Zij hoorden dit van mijn hypotheekverstrekker," aldus Kione. Zorg er dus voor dat je, als je een hypotheek gaat afsluiten, de mogelijkheid tot rood staan op je betaalrekening stop zet. Zodra je BKR-notering is weggewerkt, stijgt het bedrag dat jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

Zorg dat je BKR-noteringen op tijd weg zijn

Een misverstand over de BKR is dat je er alleen geregistreerd staat als je een wanbetaler bent. Dat is niet zo. Ook als je je geldzaken keurig op orde hebt, kun je bij het BKR geregistreerd staan. Ben jij van plan om een huis te kopen? Dan is het slim om er op tijd voor te zorgen dat je geen BKR-notering meer hebt. Dan weet je zeker dat de bank uitgaat van jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan er namelijk net voor zorgen dat je jouw droomhuis kunt betalen.

Check dus ruim van tevoren wat je aan leenvormen hebt lopen, en zorg dat je ze wegwerkt. Je BKR-notering is dan binnen een paar weken verleden tijd. Denk daarbij eerst wel goed na over wat je aan maandlasten kunt, maar ook wilt betalen.

Stappenplan hypotheek afsluiten

Benieuwd wat er nog meer komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek? Dit gratis e-book Hypotheek afsluiten vertelt je alles wat je moet weten. Inclusief stappenplan, waardoor jij precies weet welke stappen je doorloopt.  Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek