De meeste ondernemers en zzp'ers kiezen voor een Payment Service Provider (PSP) of betaalprovider om online betalingen in hun webshop te verwerken. Als ondernemer kun je zelf kiezen of klanten in jouw webwinkel kunnen betalen via iDEAL, PayPal, incasso of met een creditcard. In dit artikel lees je hoe een Payment Service provider werkt en welke betaalmogelijkheden er zijn.
Online betalingen ontvangen: de mogelijkheden
In de beginjaren van deze eeuw lieten ondernemers hun klanten nog wel eens een envelop met geld opsturen als ze iets hadden gekocht in hun webshop. Dat kun je je nu nauwelijks nog voorstellen. Payment Service Providers zorgen ervoor dat je direct en gemakkelijk betalingen van je klanten kunt ontvangen. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n PSP?
Wat is een Payment Service Provider?
Dit is in feite een betaalprovider die online betaaloplossingen aanbiedt aan webwinkels en webshops. Dit bedrijf is de schakel tussen je webshop, de klant en jouw zakelijke bankrekening. De meeste betaalproviders bieden een uitgebreide selectie van betaalmogelijkheden aan voor jouw webwinkel.
Nadat de betaling is voltooid, worden de kosten van de betaling ingehouden en wordt de betaling naar jou overgemaakt. Een soort internetkassa, dus.
Wat zijn de voordelen van een Payment Service Provider?
Zoals gezegd biedt een PSP verschillende betaalmogelijkheden aan. Dit is handig, omdat niet alle klanten via dezelfde betaalwijze kunnen of willen betalen. Daarnaast is het veiliger, omdat een PSP alle veiligheidscertificaten op orde heeft. En, niet onbelangrijk, je hoeft maar één contract aan te gaan met een PSP om allerlei verschillende betaalmethoden te kunnen accepteren in je webshop. Je kunt als klant bij Knab voor elke Payment Service Provider kiezen. Bij onze partner PayPro krijg je zelfs korting op de aansluitkosten.
Welke betaalmethoden moet ik kiezen?
Bij een PSP kun je zelf kiezen met welke betaalmethode klanten in in jouw webshop kunnen afrekenen. Betalingen ontvangen is helaas niet gratis. Het tarief verschilt per betaalmethode. Bij betalingen via iDEAL is dit een vast tarief van enkele dubbeltjes, bij betalingen via creditcard of PayPal wordt meestal tussen de 2% tot 3% van het totaalbedrag in rekening gebracht.
Meestal is het voor ondernemers dus goedkoper om betalingen te ontvangen via iDEAL. Sommige webwinkels berekenen de extra kosten voor betalen met een creditcard of PayPal door aan de klant. Welke betaalmogelijkheden je voor je webwinkel of online verkoop kiest, hangt af van de marge die wilt opgeven om je product of dienst te verkopen.
Buitenlandse betaalmethodes accepteren
Als je jouw producten internationaal verstuurt, dan loont het om ook eens te kijken naar de meest gebruikte betaalmogelijkheden in de landen waar je jouw producten verkoopt.
Verkoop je bijvoorbeeld veel in Duitsland, overweeg dan eens om betalingen via het populaire SOFORT te accepteren. In België wordt er veel gebruik gemaakt van Bancontact. En verkoop je aan meerdere landen? Dan kun je ook internationale creditcards accepteren.
Nog meer tips?
Check dan onze tips en ticks in de gratis checklist voor zzp'ers!
Korting bij PayPro via Knab
Knab heeft speciaal voor klanten én zzp'ers die klant worden een steengoede deal gesloten met PayPro. Als je PayPro aanvraagt als Knab-klant krijg je 50% korting drie verschillende modules. Bijvoorbeeld op een betaalpagina, om de verkoop in je webshop te stimuleren.