Online betalingen ontvangen: iDEAL, PayPal of Payment Service Provider

  • Gepubliceerd: 4 april 2018
  • Laatst geüpdate: 3 april 2019
  • 2 minuten
De meeste ondernemers en zzp'ers kiezen voor een Payment Service Provider (PSP) of betaalprovider om online betalingen in hun webshop te verwerken. Als ondernemer kun je zelf kiezen of klanten in jouw webwinkel kunnen betalen via iDEAL, PayPal, incasso of met een creditcard. In dit artikel lees je hoe een Payment Service provider werkt en welke betaalmogelijkheden er zijn.
Online betalingen ontvangen: Payment Service Provider (PSP)

Online betalingen ontvangen: de mogelijkheden

In de beginjaren van deze eeuw lieten ondernemers hun klanten nog wel eens een envelop met geld opsturen als ze iets hadden gekocht in hun webshop. Dat kun je je nu nauwelijks nog voorstellen. Payment Service Providers zorgen ervoor dat je direct en gemakkelijk betalingen van je klanten kunt ontvangen. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n PSP?

Wat is een Payment Service Provider?

Dit is in feite een betaalprovider die online betaaloplossingen aanbiedt aan webwinkels en webshops. Dit bedrijf is de schakel tussen je webshop, de klant en jouw zakelijke bankrekening. De meeste betaalproviders bieden een uitgebreide selectie van betaalmogelijkheden aan voor jouw webwinkel.

Nadat de betaling is voltooid, worden de kosten van de betaling ingehouden en wordt de betaling naar jou overgemaakt. Een soort internetkassa, dus.

Wat zijn de voordelen van een Payment Service Provider?

Zoals gezegd biedt een PSP verschillende betaalmogelijkheden aan. Dit is handig, omdat niet alle klanten via dezelfde betaalwijze kunnen of willen betalen. Daarnaast is het veiliger, omdat een PSP alle veiligheidscertificaten op orde heeft. En, niet onbelangrijk, je hoeft maar één contract aan te gaan met een PSP om allerlei verschillende betaalmethoden te kunnen accepteren in je webshop.

Welke betaalmethoden moet ik kiezen?

Bij een PSP kun je zelf kiezen met welke betaalmethode klanten in in jouw webshop kunnen afrekenen. Betalingen ontvangen is helaas niet gratis. Het tarief verschilt per betaalmethode. Bij betalingen via iDEAL is dit een vast tarief van enkele dubbeltjes, bij betalingen via creditcard of PayPal wordt meestal tussen de 2% tot 3% van het totaalbedrag in rekening gebracht.

Meestal is het voor ondernemers dus goedkoper om betalingen te ontvangen via iDEAL. Sommige webwinkels berekenen de extra kosten voor betalen met een creditcard of PayPal door aan de klant. Welke betaalmogelijkheden je voor je webwinkel of online verkoop kiest, hangt af van de marge die wilt opgeven om je product of dienst te verkopen.

Tip: Buitenlandse betaalmethodes accepteren

Als je jouw producten internationaal verstuurt, dan loont het om ook eens te kijken naar de meest gebruikte betaalmogelijkheden in de landen waar je jouw producten verkoopt.

Verkoop je bijvoorbeeld veel in Duitsland, overweeg dan eens om betalingen via het populaire SOFORT te accepteren. In België wordt er veel gebruik gemaakt van Bancontact. 

En verkoop je wat meer ongebruikelijke zaken, zoals dolfijnen of handtekeningen van onze onwijs populaire collega Arthur, dan is het aan te raden om internationale creditcards te accepteren.

Nog meer tips? 
Check dan onze tips en ticks in de gratis checklist voor zzp'ers!  

Gratis aansluiten bij betaalprovider PayPro via Knab

Knab heeft speciaal voor klanten én zzp'ers die klant worden een steengoede deal gesloten met PayPro. Je kunt nu gratis aansluiten bij PayPro en hoeft ook géén minimaal aantal transacties te doen, maar krijgt wel een concurrerend tarief.

 Stenfinn Deguelle
Stenfinn heeft dit artikel geschreven voor Knab, de online bank die het anders doet


De voordeligste rekening voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland