Modelovereenkomst zzp voor ICT professionals
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
26 april 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 15 maart 2018
- Laatst geüpdate: 26 april 2019
- Leestijd: 2 minuten
Je bent als zzp’er of ondernemer die zzp’ers inhuurt als het goed is wel op de hoogte. De VAR is vervangen door de modelovereenkomst. De modelovereenkomsten – die je kunt downloaden bij de Belastingdienst - zijn echter behoorlijk algemeen. Probleem is dat ze daardoor geen rekening houden met de nieuwe werkwijze die tegenwoordig standaard is bij IT-projecten: Scrum/Agile werken. We leggen je graag uit hoe je als ‘scrummer’ in de IT of zakelijke dienstverlening, deze problemen kunt voorkomen.
OVER SCRUM, MODELOVEREENKOMST zzp EN NAHEFFINGEN VAN DE BELASTINGDIENST
Dit artikel is de moeite waard voor iedere zzp’er die in de ICT, E-commerce of zakelijke dienstverlening werkt en met de scrum-methodiek te maken heeft. Om dat goed uit te leggen nemen we je eerst even mee in de methodiek en de manier waarop je tegenwoordig als zzp’er je overeenkomsten met je opdrachtgevers vastlegt.
Scrum
Is Scrum nog niet in jouw werkomgeving doorgedrongen? Dan ben je een van de weinigen. Scrum en ‘Agile werken’ maken een enorme opmars in het Nederlandse bedrijfsleven. Hoewel scrum oorspronkelijk uit de softwareontwikkeling komt, wint scrum ook sterk aan populariteit binnen de gehele zakelijke dienstverlening. Er is bijna geen zakelijke dienstverlener, E-commerce professional of ICT’er die nog nooit van scrum gehoord heeft. En ICT’ers worden vaak ingehuurd als zzp’er en niet zelden in de rol als product-owner of scrummaster.
Modelovereenkomst zzp en het risico op naheffingen van de Belastingdienst
De VAR, waarmee zelfstandige IT-ers hun opdrachtgever konden vrijwaren van sociale premies, is afgeschaft. Er zijn nu modelovereenkomsten voor in de plaats gekomen. Als je je aan zo'n overeenkomst houdt, zitten IT-er en opdrachtgever goed. Als je ervan afwijkt, moeten beiden met terugwerkende kracht premies betalen. Dat noemen we naheffingen.
SCRUM EN ‘AGILE WERKEN’ IN STRIJD MET WERKGEVERSGEZAG?
De inhoud van de gepubliceerde modelovereenkomsten bieden eigenlijk onvoldoende ruimte om de ICT professional in te zetten bij een opdrachtgever waar er wordt gewerkt via een Agile of Scrum-werk methodiek. Er mag namelijk geen sprake zijn van een gezagsverhouding.
Wanneer is er sprake van een gezagsverhouding?
Om te beoordelen of er wel of geen sprake is van een gezagsverhouding, wordt gekeken naar in hoeverre de opdrachtgever het recht heeft om opdrachten en aanwijzingen te geven voor het werk dat moet worden gedaan. Uit afspraken over instructie, leiding, toezicht en verantwoordingsplicht, die betrekking hebben op de directe werkzaamheden of andere elementen van de arbeidsrelatie, leidt de Belastingdienst af of sprake kan zijn van werkgeversgezag.
Hoe pakt dit uit in de praktijk bij de scrummaster die een IT team aanstuurt?
In een omgeving waar Agile werkmethodiek wordt ingezet zal er altijd een scrummaster zijn die het hele team aanstuurt. De scrummaster bepaalt wanneer bepaalde taken gedaan moeten worden en door wie. De zelfstandige ICT-professional - die tijdelijk op een project wordt ingezet - moet deelnemen aan de twee- of driewekelijkse sprints waar de taken worden verdeeld door de scrummaster. De ICT Professional moet deze toegewezen taken voltooid hebben aan het einde van iedere sprint. Er is hier wel degelijk sprake van een gezagsverhouding.
Je loopt dus een risico. Bijvoorbeeld als je onbezorgd te werk gaat en niet de goede (model)overeenkomst zzp opstelt. Of geen aandacht geeft aan de juiste details. Lees even verder en ontdek welke overeenkomsten je kunt gebruiken en waar je op moet letten.
WELKE MODELOVEREENKOMSTEN voor zzp ZIJN GESCHIKT VOOR DE ICT PROFESSIONAL
De Belastingdienst heeft een aantal algemene modelovereenkomsten- en een aantal branche specifieke. De onderstaande vier gepubliceerde overeenkomsten kunnen allemaal worden gebruikt door de ICT professional.
- Modelovereenkomst geen werkgeversgezag: situaties waarin het gezag van de werkgever ontbreekt.
- Modelovereenkomst tussenkomst: situaties waarbij een intermediair bemiddelt.
- Modelovereenkomst vrije vervanging en geen werkgeversgezag: deze modelovereenkomst is gericht op situaties waarin het werkgeversgezag ontbreekt. Ook kan de opdrachtnemer zich met deze modelovereenkomst vrij laten vervangen.
- Branche specifieke modelovereenkomst: ICT Professional - geen werkgeversgezag.
3 zaken waar je op moet letten bij een modelovereenkomst zzp voor ICT professionals
- Stel altijd een overeenkomst op. De modelovereenkomst ICT Professional - geen werkgeversgezag biedt een goede basis.
- Neem het vervangingscriterium op in de modelovereenkomst. Een ICT professional met gelijke skills en senioriteit moet de opdrachtnemer kunnen vervangen. Hierdoor is er ondanks een gezagsverhouding géén sprake van een arbeidsrelatie.
- Leg bij twijfel de overeenkomst van opdracht tussen ICT professional en opdrachtgever voor aan de Belastingdienst.
Met de bovenstaande tips en aanwijzingen is het vrij eenvoudig om de gangbare risico’s uit te sluiten. Zo kun je als ICT professional zorgeloos ondernemen en in je vertrouwde scrummethodiek je opdrachtgever helpen mooie resultaten neer te zetten.
Meer tips voor zzp'ers
Knab helpt jou als zzp'er met slimme tips om het meeste uit je geld te halen. Hieronder vind je links naar een aantal artikelen die voor jou misschien kunnen helpen:
- verhoog als zzp'er jaarlijks je uurtarief
- kies als zzp'er de juiste verzekeringen
- zo vraag je als zzp'er een hypotheek aan
Auteurs: Knab & FIRM24
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.