Hoe kun je als zzp'er sparen voor vakantie?

Op safari in Afrika of toch liever cocktails drinken op Ibiza? Het mag wat kosten, zo’n welverdiende vakantie na een jaar hard werken. Daarom moet je er waarschijnlijk ook voor sparen. Maar hoe kun je als zzp’er het beste sparen voor vakantie, zonder dat je op een houtje hoeft te bijten? Wij geven je een aantal tips.
Gepubliceerd
14 mei 2019
Laatst geüpdatet
17 mei 2022
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 14 mei 2019
- Laatst geüpdate: 17 mei 2022
- Leestijd: 6 minuten

Op safari in Afrika of toch liever cocktails drinken op Ibiza? Het mag wat kosten, zo’n welverdiende vakantie na een jaar hard werken. Daarom moet je er waarschijnlijk ook voor sparen. Maar hoe kun je als zzp’er het beste sparen voor vakantie, zonder dat je op een houtje hoeft te bijten? Wij geven je een aantal tips.

Als zzp'er sparen voor vakantie doe je zo

Zzp sparen met een doel

Begin altijd met het bepalen van een spaardoel - in dit geval ‘vakantie naar Ibiza’ of ‘vakantie naar Afrika’. Maak het doel voor jezelf zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld door er een streefbedrag en einddatum aan te hangen. Het werkt namelijk motiverend als je precies ziet waarvoor je spaart.

Aparte rekening voor overzicht

Vaak zetten mensen al hun spaargeld op één rekening. Maar dan raak je eigenlijk al vrij snel het overzicht kwijt als je meerdere spaardoelen hebt. Een belangrijke eerste stap is daarom het openen van een aparte spaarrekening. Hierop zet je enkel het geld dat je bij elkaar hebt gespaard voor je vakantie.

Bij de meeste banken is het vrij eenvoudig om meerdere spaarrekeningen te openen. Soms zelfs zonder extra kosten, zoals bij Knab.

Privé of zakelijk sparen

Als zzp’er kun je je spaargeld op zowel een privé als je zakelijke rekening parkeren. Beide opties zijn in principe toegestaan, maar er zijn wel wat regels waarmee je rekening moet houden. Daarover lees je meer in dit artikel over zakelijk sparen.

Kies een spaarvorm

Er zijn drie manieren waarop je kunt sparen, ongeacht of dat op een zakelijke of privé rekening is. Je kunt namelijk kiezen tussen Flexibel, Kwartaal of Deposito.

- Flexibel sparen
Dit is de meest voorkomende spaarvorm. Er is geen minimum inleg en je bepaalt zelf wanneer je het geld opneemt. Handig als je over een niet al te lange tijd op vakantie wilt gaan.

- Kwartaal sparen*
Bij Kwartaal sparen krijg je een bonusrente als je je geld minimaal een kwartaal vastzet. Duurt het dus langer dan drie maanden voordat je op vakantie gaat? Dan kan deze spaarvorm voordelig zijn.

*Het is op dit moment niet langer mogelijk om een Kwartaal Spaarrekening te openen bij Knab.

- Deposito sparen
Deposito sparen is geschikt voor een grote reis, waar je relatief lang voor moet sparen. De rente is namelijk hoger naarmate je het spaargeld langer laat staan en je krijgt een boete als je het bedrag eerder opneemt dan vooraf afgesproken. Er geldt voor deze spaarvorm een minimale inleg van € 1.000.

Maandelijks geld opzij zetten

Als zzp’er krijg je je vakantiegeld niet zomaar op je rekening gestort. Daarvoor ben je zelf verantwoordelijk. Je kunt het beste sparen door structureel geld opzij te zetten. Een percentage van elk factuur bijvoorbeeld, of - als je dat te veel gedoe vindt - een deel van je maandelijkse inkomsten. Je kunt dit zelfs automatisch laten overboeken.

Hoeveel moet je sparen?

De meeste mensen in loondienst krijgen in mei 8% vakantiegeld van het brutoloon uitgekeerd. Dit is dus ook een goede richtlijn voor jou als zzp’er. Tijdens je vakantie verricht je (bijna) geen werk en is je inkomen vaak lager. Het is dus slim om wat extra te sparen voor je vaste lasten tijdens de vakantie.

Maar hoeveel kun je dan het best per maand sparen als zzp’er? Het bedrag dat je kan missen is natuurlijk afhankelijk van je inkomen en levensstijl. Een Nibud-vuistregel is daarom om elke maand 10% van je inkomen te sparen. Het geld kun je dan bijvoorbeeld gebruiken voor die verre reis en de vaste lasten tijdens de vakantie, maar ook voor onvoorziene uitgaven.

Minder sparen

Het kan zijn dat je niet elke maand 10% kunt sparen. Als zzp’er heb je immers een wisselend inkomen. Zet daarom in de maanden dat het kan iets meer opzij, zodat je in de maanden dat er wat minder geld binnenkomt wat minder kunt sparen.

Extra opdrachten binnenslepen

Neem jij wat meer opdrachten aan voordat je met vakantie gaat? Slim, want zo verdien je een extra zakcentje. Houd er dan wel alvast rekening mee dat een klant of opdrachtgever pas na je reis kan uitbetalen.

Ben jij bang dat je factuur niet op tijd wordt uitbetaald? En is het geld essentieel om op vakantie te gaan? Dat hoeft geen probleem te zijn. Je kunt je factuur verkopen door middel van factoring, waardoor je het geld direct op je rekening gestort krijgt.

Aan factoring zijn wel kosten verbonden. Vaak betaal je tussen de 3 tot 6% van je factuur en eventuele behandelingskosten. Ook loop je risico, want je factuur kan teruggevorderd worden bij faillissement van je klant of opdrachtgever. Lees daarom eerst over de voor- en nadelen van factoring.

Sparen bij Knab met extra's

Wil jij als zzp’er sparen voor je vakantie? Bij Knab zit je goed! Voor € 7 per maand krijg je namelijk een zakelijke rekening met handige extra’s, zoals een onbeperkt aantal spaarrekeningen (handig om potjes te maken!) en vrije keuze uit alledrie de spaarvormen. Overzichtelijker sparen kan haast niet! 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers