Domeinnaam checken en registreren: tips waar je op moet letten

Een bedrijfsnaam zonder een domeinnaam is als een taart zonder vulling: onaantrekkelijk. Met een goede domeinnaam kun je jouw bedrijf goed positioneren en je naamsbekendheid vergroten. Daarom is het belangrijk dat je als startende zzp'er ook goed nadenkt over jouw adres op ‘t internet.
Gepubliceerd
31 januari 2018
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 31 januari 2018
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 4 minuten

Een bedrijfsnaam zonder een domeinnaam is als een taart zonder vulling: onaantrekkelijk. Met een goede domeinnaam kun je jouw bedrijf goed positioneren en je naamsbekendheid vergroten. Daarom is het belangrijk dat je als startende zzp'er ook goed nadenkt over jouw adres op ‘t internet. 

Domeinnaam-check-young-urban-professional-in-datacenter

Website maken als zzp'er

Voor zzp'ers zijn visitekaartjes belangrijk, en een eigen website is dan wel een hele mooie vorm van een visitekaartje. Of je nu zelf je website maakt, of daar toch een professional voor inzet, het start met een goede domeinnaam.

Klik door als je meer wilt lezen over het maken van een eigen website als zzp'er.

Doe altijd eerst de domeinnaam check

De beste domeinnaam begint met een goede handelsnaam. Door eenduidig te zijn, bouw je aan een sterk imago van jouw bedrijf. Voordat je een definitieve bedrijfsnaam kiest, doe je er goed aan om ook te checken of de domeinnaam die je voor ogen had nog wel beschikbaar is. Dat kun je doen bij ieder bedrijf waar je een domeinnaam kunt kopen.

Wat doet de rest van Nederland?

Hoe je een goede domeinnaam kiest, is vaak afhankelijk van welke doelen jij hebt met jouw bedrijf. 

Ben je actief op de Nederlandse markt? Dan ligt een .nl-domein voor de hand. Uit onderzoek blijkt dat 73% van de Nederlandse ondernemers kiest voor een .nl-domein, tegenover 17% die kiest voor een .com-domein. Dan blijft er nog zo’n 10% over die kiest voor een alternatieve extensie. Nu lijken www.jouwbedrijf.nl en www.jouwbedrijf.com op het eerste gezicht als twee druppels water op elkaar, maar dat zijn ze zéker niet.

Met .nl kom je er wel

Vaak kiezen ondernemers voor een .nl-domein omdat dit een vertrouwd internetadres is voor klanten. Maar er is nog een goede reden: een website met deze domeinextensie scoort hoger in de zoekresultaten van Nederlandse Google-gebruikers.

Dat is interessant voor ondernemers die zich richten op Nederlandse klanten. Zo staat een website sneller in de spotlights en krijg je meer Nederlandse bezoekers naar je website! Deze extensie is erg populair en wordt helaas steeds schaarser.

Met .com ben je de bom

Het grote voordeel van een .com-domein is dan weer dat je met een internationale domeinnaam makkelijker mensen uit andere landen kunt bereiken. Dit is vooral handig als jij je ook op het buitenland richt. Je straalt er vanzelfsprekend ook een internationale allure mee uit. Een .com-domein is niet landgebonden, een .nl-domein is dat wel.

Vergeet dan ook niet dat een .com-domein minder snel hoog zal scoren in de zoekresultaten van Google als je niet aan zoekmachineoptimalisatie (seo) doet. 

Domeinnaam voor je webwinkel

Heb je een domeinnaam nodig omdat je een eigen webwinkel gaat beginnen? Dan wil je onze 7 onmisbare tips voor een eigen webshop zeker niet mislopen. Met deze tips leggen we je helder uit hoe je zo goed mogelijk jouw eigen webshop kunt opzetten. 

Jouw bedrijfsnaam is alleen van jou, toch?

Zodra jouw bedrijf succesvol wordt, zijn er altijd kapers op de kust. Zorg er daarom voor dat copycats jouw domeinnaam niet kunnen kapen. Registreer bijvoorbeeld naast een .nl-domein, ook de .com-variant. Hoe vervelend zou het zijn als jouw domeinnaam www.bestezzper.nl is, en je concurrent een bedrijf opent met de naam www.bestezzper.com?

Extra domeinnaam
Het kost vaak maar zo'n € 5 per jaar om een extra domein te registreren. Je kunt mensen die dit domein bezoeken dan meteen doorsturen naar je eigen website. Dit kun je met een paar klikken instellen bij het bedrijf waar je de domeinnaam gekocht hebt. Ook handig om al te registeren als je internationale ambities hebt.

Domeinnaam doorsturen
Je kunt ervoor kiezen om het verkeer op verschillende domeinnamen door te sturen naar jouw hoofddomein. Bij Knab hebben we dit ook gedaan. Typ maar eens www.knab.com in je browser. Je ziet dan dat je op www.knab.nl terecht komt.

Typfouten opvangen
Ook hebben we er rekening mee gehouden dat onze klanten soms een typfout maken. Daarom hebben we het domein www.kanb.nl ook geregistreerd. Zo komen klanten alsnog terecht op onze website (en niet op een schimmige website).

Alternatieve domeinnaam: goed idee?

Tegenwoordig zijn er ook heel veel alternatieve domeinextensies. Je kunt kiezen tussen de gekste en grappigste extensies. Ben je enthousiast over .sucks, .pizza en .beer? Snappen we, maar het is niet altijd handig om deze extensies te kiezen. Doe dit alleen als het echt iets aan je bedrijf toevoegt.

Regionale domeinnaam
Als je bedrijf een sterke regionale binding heeft met Amsterdam of Friesland, kun je nadenken over .amsterdam of .frl als alternatief voor een .nl-domein. Vaak werkt een beschrijvende handelsnaam beter dan een alternatieve domeinextensie.

Een handig overzicht

We hebben nog even een overzicht gemaakt wanneer je voor welke soort domeinextensie kiest:

Traditionele domeinextensies:
.nl voor Nederland
.com voor Nederland + buitenland
.be, .de, .se, etc.    voor specifieke landen

Alternatieve domeinextensies:

.io door creatieve bedrijven en startups
.amsterdam, .frl bij sterke regionale binding
.fm, .dj, .pizza, .beer, etc.    bij een specifiek vakgebied

Sociale media: registeren is investeren!

Registreer jouw bedrijfsnaam ook op alle sociale media, voordat iemand anders het doet. Denk aan de volgende sociale media: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube en Instagram.

Je hoeft ze niet meteen te gebruiken, maar zo voorkom je dat iemand anders met jouw bedrijfsnaam als gebruikersnaam aan de haal gaat. Dat is toch jammer als je in de toekomst toch aan de slag wilt op sociale media! We hebben trouwens ook tips over social media inzetten voor je organisatie.

Meteen een voordelige zakelijke rekening erbij?

En als je toch aan de slag gaat met registeren, vraag dan ook meteen de hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers aan. Dat is slim, want zo profiteer je van uitzonderlijke extra’s. Denk aan:

  • 500 gratis transacties per jaar
  • Maximaal vijf betaalrekeningen
  • Zoveel spaarrekeningen als je wil


Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.



Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers