Banksparen als zzp'er: een optie voor je zzp pensioen

Pensioen opbouwen, het is niet per se het spannendste onderwerp op aarde. Maar als je dan eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, wil je waarschijnlijk wel op een fijne manier rond kunnen komen. Natuurlijk krijg je als zzp’er ook AOW, maar het is slim om alvast te bedenken of je dit wilt aanvullen. Dit kan bijvoorbeeld met banksparen als zzp’er. Lees er hier meer over.
Gepubliceerd
20 mei 2019
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 15 mei 2019
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 3 minuten

Pensioen opbouwen, het is niet per se het spannendste onderwerp op aarde. Maar als je dan eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, wil je waarschijnlijk wel op een fijne manier rond kunnen komen. Natuurlijk krijg je als zzp’er ook AOW, maar het is slim om alvast te bedenken of je dit wilt aanvullen. Dit kan bijvoorbeeld met banksparen als zzp’er. Lees er hier meer over.

Banksparen als zzp'er: deze vrouw verdiept zich erin

Wat is banksparen?

Banksparen is sparen op een geblokkeerde spaarrekening - vaak met fiscaal voordeel - met het doel om je pensioen aan te vullen. Omdat de spaarrekening geblokkeerd is, kun je het geld niet vrij opnemen. Je bent wel tot een bepaalde hoogte vrij in hoeveel je spaart en wanneer je spaart. Het is een van de routes die je kunt nemen om een zzp pensioen op te bouwen.

Belastingvoordeel van banksparen

Tijdens de loopduur van banksparen kun je niet zomaar bij je geld. Je betaalt daarom geen vermogensbelasting (box 3) over het bedrag dat je spaart voor je pensioen. In de opbouwfase betaal je dus geen belasting, want het bedrag wordt niet aan jou uitgekeerd. Daarnaast mag je het geld dat je op een bankspaarrekening zet, aftrekken van je belastbaar inkomen.

Voorwaarden voor belastingvoordeel

Om voor belastingvoordeel in aanmerking te komen moet je aan drie voorwaarden voldoen:

  • De belastingaftrek geldt alleen voor het jaar waarin je deze premies of inleg heeft betaald.
  • Je hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt op 1 januari van het jaar waarin je een bedrag inlegt.
  • Je hebt ‘jaarruimte’. Dit is je pensioentekort, oftewel het bedrag dat je minder aan pensioen opbouwt dan eigenlijk had gekund.

Hoeveel mag je jaarlijks sparen?

Het bedrag dat je kan banksparen is jaarlijks aan een maximum gebonden; je jaarruimte. Daarnaast mag je je ‘reserveringsruimte’ gebruiken. Dat is je jaarruimte van de afgelopen zeven jaar, voor zover je deze niet hebt benut.

De kosten van banksparen als zzp'er

Je betaalt in de regel kosten om een bankspaarrekening te openen en kosten voor het advies dat je ontvangt over banksparen. Dit advies is persoonlijk en complex en gaat onder andere over hoeveel je aanvullend moet sparen voor je pensioen en waarmee je allemaal rekening dient te houden. Hoe hoog de totale kosten exact zijn, wisselt per partij.

Hoe werkt banksparen?

Banksparen bestaat uit twee fases. Je spaart eerst tot aan jouw pensioen, dit is de zogenaamde opbouwfase. Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, stort je het gespaarde kapitaal op een ‘uitkeringsrekening’. Dat is tweede fase van banksparen. Vanuit deze rekening kun je het aanvullende pensioen periodiek laten uitkeren.

Bankspaargeld uitkeren

Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, kun je het bankspaargeld in termijnen laten uitkeren. Je koopt hier een periodieke uitkering voor aan. Let wel op! Zodra je een deel van het bedrag laat uitkeren, betaal je inkomstenbelasting (box 1) over dit deel. Het telt dan namelijk mee voor jouw totale belastbare inkomen. Je kunt er overigens voor kiezen om alleen dát bedrag uit te laten keren dat binnen de laagste belastingschijf valt. De restsom van je opgebouwde saldo laat je dan over de volgende jaren op dezelfde manier uitkeren.

Aandachtspunten bij uitkeren

  • Laat je ieder jaar meer dan € 21.740 uitkeren? Dan moet je minimaal twintig jaar lang uit laten keren om recht te hebben op het belastingvoordeel (levenslange oudedagslijfrente).
  • Is de jaarlijkse uitkering minder dan € 21.483? Dan kun je de periodieke uitkeringen ook verdelen over minstens vijf jaar in plaats van twintig jaar (tijdelijke oudedagslijfrente, vanaf ingangsdatum AOW).
  • Wil je de uitkering vóór je AOW-leeftijd laten ingaan? Dan moet je de uitkering verdelen over twintig jaar plus het aantal jaren dat je jonger bent dan de AOW-leeftijd.

Tussentijds beëindigen?

Een bankspaarrekening is bedoeld als middel om pensioen op te bouwen. Het is dus eigenlijk niet de bedoeling om dit tussendoor te beëindigen. Maar wat als je bijvoorbeeld door financiële problemen de overeenkomst wel moet beëindigen? Dan betaal je een boete van 20% (ook wel revisierente) over het hele gespaarde bedrag aan de Belastingdienst. Bovendien wordt er ook inkomstenbelasting (altijd het maximumtarief van 51,95%) over ingehouden. Niet zo gunstig dus.

Stel dat je arbeidsongeschikt wordt, dan kun je tussendoor geld opnemen zonder dat je revisierente betaalt.

Banksparen of 'gewoon' sparen

Banksparen is een goede manier om je vermogen als zzp'er op te bouwen. Zoek jij wel de vrijheid om tussentijds bij je spaargeld te kunnen of om de spaarrekening op te heffen? Dan kun je wellicht beter voor een andere spaarvorm kiezen. Het nadeel van ‘gewoon sparen’ is alleen wel dat je vermogensbelasting betaalt, zodra het boven een bepaald bedrag uitkomt. Lees hier precies hoeveel je betaalt en hoeveel je belastingvrij mag sparen.


Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze schrijft al jaren over financiële onderwerpen zoals hypotheken en belastingen én deelt ook graag haar kennis over content marketing en SEO.


Deel via:

Ook interessant voor jou

De voordeligste rekening voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland