Vermogen opbouwen als zzp'er:
Knab helpt je op weg

Als zzp’er is het slim om regelmatig geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld om een financiële buffer op te bouwen, of om je pensioen veilig te stellen. Maar hoe pak je dat aan? Knab legt je uit wat de opties zijn en waar je op moet letten.

Hoe bouw je vermogen op?

Vermogensopbouw gaat verder dan het beste rendement behalen. Het gaat erom dat je regelmatig geld wegzet. Er zijn verschillende manieren om vermogen op te bouwen. Wat het beste bij jou past, hangt onder andere af van jouw financiële doelen zijn en de horizon die daarbij past. Zo kan sparen meer geschikt zijn voor korte termijndoelen en is beleggen interessanter voor de langere termijn.
1
Automatisch sparen
Automatisch sparen is een uitstekende manier om te beginnen met vermogensopbouw. Het handige hiervan is dat je er geen omkijken naar hebt, terwijl je vermogen iedere maand ongemerkt doorgroeit. En hoeveel je per maand wilt sparen, heb je helemaal zelf in de hand.
2
Deposito sparen
Heb je je spaargeld niet direct nodig? Met deposito sparen zet je je spaargeld voor een bepaalde periode vast tegen een vaste, hoge rente. Je kunt inleggen vanaf € 1000, voor minimaal 1 maand en maximaal 6 jaar.
3
Beleggen

Ben jij op zoek naar een hoger rendement en wil je daar best wat risico voor nemen? Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om een deel van jouw vermogen sneller te laten groeien. Bij Knab laat je je geld beleggen door een expert, dus je bent er zelf bijna geen tijd aan kwijt. Je kunt al beleggen vanaf € 100 per maand.

4
Crowdfunding

Steeds meer mensen ontdekken crowdfunding als een serieuze vorm van investeren. Met crowdfunding investeer je geld direct in een onderneming in ruil voor rente. In sommige gevallen kan de rente oplopen tot wel 9%. Onthoud dat een hogere rente gepaard gaat met een hoger risico.

5
Je hypotheek aflossen

Je had er misschien niet aan gedacht, maar het aflossen van je hypotheek is in feite ook vermogen opbouwen. En in sommige gevallen kan extra aflossen aantrekkelijker zijn dan sparen.  Bijvoorbeeld wanneer je relatief hoge hypotheekrente betaalt of als je spaargeld boven de heffingsvrije grens uitkomt (in 2019 is dit € 30.360).

6
Een huis kopen

Een huis kopen is waarschijnlijk de grootste investering die je zult doen. Met een huurwoning ben je het huurbedrag iedere maand kwijt, maar met een koopwoning groeit je vermogen terwijl je je hypotheek aflost. Daarnaast kan door stijgende woningprijzen je huis in de toekomst meer waard zijn.

Privé of zakelijk vermogen opbouwen?

Als zzp’er heb je de keus om je vermogen privé of zakelijk aan te houden. Het voordeel van privévermogen is dat het lager wordt belast dan zakelijk vermogen. Houd er rekening mee dat vermogen op je zakelijke rekening een direct zakelijk doel moet dienen. De rest van je vermogen moet je dus privé aanhouden.

Start zo snel mogelijk met geld opzij zetten

Vermogen opbouwen kost tijd. Hoe eerder je begint, hoe beter. Pak die tijdwinst en stel alvast gelijk een automatische spaaropdracht in.

Check meer tips voor zzp'ers

Arthur Buijs - Content Specialist

"Vermogen opbouwen is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Het gaat er vooral om dat je maandelijks een bedrag opzij zet en dit consequent doet."