Algemene voorwaarden opstellen: Wat zet je erin?

Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar wel erg handig om als ondernemer je risico te beperken. Waar let je op bij het opstellen van deze voorwaarden en wanneer zijn ze ook echt rechtsgeldig?
Gepubliceerd
6 februari 2019
Laatst geüpdatet
15 juli 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 4 februari 2019
- Laatst geüpdate: 15 juli 2022
- Leestijd: 3 minuten

Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar wel erg handig om als ondernemer je risico te beperken. Waar let je op bij het opstellen van deze voorwaarden en wanneer zijn ze ook echt rechtsgeldig?

algemene voorwaarden opstellen-1

Waarom algemene voorwaarden opstellen?

Algemene voorwaarden zorgen ervoor dat jij en je klant klant weten wat de rechten en plichten zijn binnen de overeenkomst die jullie met elkaar aangaan. Ze zorgen ook voor het verkleinen van veelvoorkomende ondernemersrisico’s.

Wanneer zijn algemene voorwaarden rechtsgeldig?

Algemene voorwaarden zijn alleen rechtsgeldig wanneer je een klant de mogelijkheid hebt gegeven om kennis te nemen van de algemene voorwaarden en daarmee akkoord te gaan, voordat de overeenkomst is gesloten.

Wat staat er in de algemene voorwaarden?

Elk bedrijf is anders en brengt andere risico’s en voorwaarden met zich mee. Dit is vaak afhankelijk van de branche waarin jouw bedrijf actief is. Vaak kun je bij brancheorganisaties voorbeelden vinden van algemene voorwaarden die op jouw werkzaamheden van toepassing zijn. Deze onderwerpen komen vaak voor in de algemene voorwaarden:

  1. Betalingstermijn
    De wettelijke betalingstermijn voor een factuur is, indien er geen betalingstermijn is overeen gekomen, 30 dagen. Als je een andere betalingstermijn wilt hanteren, dan moet je dit expliciet vermelden in de algemene voorwaarden of in je contract.

  2. Aansprakelijkheid
    Je kunt in je voorwaarden nooit alle aansprakelijkheid uitsluiten, maar wel beperken. Als ondernemer heb je namelijk ook verplichtingen. Wel kun je specifieke aansprakelijkheden uitsluiten in je algemene voorwaarden.

  3. Eigendomsvoorbehoud
    Je geeft hier aan wanneer de klant eigenaar wordt van het product. Bijvoorbeeld pas na betaling. Dit is vooral van toepassing voor bedrijven die goederen leveren. 

  4. Garantie
    Je geeft aan welke garantietermijn van toepassing is. Lever je aan consumenten? Dan heb je te maken met wettelijke garantietermijnen. Bij zakelijke leveringen heb je wat meer flexibiliteit.

Voorwaarden van toepassing op jouw werkzaamheden?

Kijk bij de brancheorganisatie van jouw branche of zij een voorbeeld heeft van algemene voorwaarden die van toepassing zijn op jouw werkveld.

Let op: als je lid bent van een bepaalde brancheorganisatie, kan deze organisatie jou verplichten om alleen de algemene voorwaarden van deze organisatie te hanteren voor consumenten. Bijvoorbeeld autogarages die zijn aangesloten bij BOVAG hanteren allemaal verplicht dezelfde voorwaarden.

Je kunt natuurlijk altijd inspiratie opdoen door naar de voorwaarden van andere ondernemers in je branche te kijken. Maar neem nooit zomaar klakkeloos voorwaarden van een ander over. Iedere onderneming is anders. Zijn de voorwaarden van een ander wel volledig van toepassing op jouw onderneming?

Geldigheid algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn pas van toepassing als de klant voldoende mogelijkheid heeft gehad om kennis te nemen van jouw voorwaarden. Bijvoorbeeld door ze te plaatsen op je website of mee te sturen met een offerte. De voorwaarden pas meesturen met de factuur is te laat, je voorwaarden zijn dan niet geldig. 

In de hoofdovereenkomst met de klant stel je de voorwaarden van toepassing. Met instemming van die overeenkomst gaat de klant dus ook akkoord met de algemene voorwaarden. Belangrijke kernbedingen, zoals de prijs, mogen niet in de voorwaarden staan. Deze moeten onderdeel zijn van de hoofdovereenkomst.

Bedrijf of consument?

Lever je aan consumenten? Deze groep is door de wet aanzienlijk goed beschermd. Je zult je moeten houden aan de regels van het consumentenrecht. Denk bijvoorbeeld aan wettelijke garantietermijnen en een vaste bedenktijd wanneer je online koopt.

Bij verkoop aan ondernemers zijn de regels flexibeler, omdat de overheid ervan uitgaat dat ondernemers over meer deskundigheid beschikken om de algemene voorwaarden goed in te kunnen schatten.

Verkoop je aan zowel bedrijven als consumenten? Dan doe je er goed aan om voor beide groepen aparte algemene voorwaarden op te stellen.

Onredelijk bezwarende voorwaarden

Naast vaste bepalingen die zijn vastgelegd in het consumentenrecht, kun je tevens te maken krijgen bepaalde voorwaarden die vallen onder onredelijk bezwarende voorwaarden. Dit betekent dat de voorwaarden binnen de lijn der redelijkheid moeten liggen om ze geldig te laten zijn.

Hiervoor zijn in de wet zwarte en grijze lijsten opgenomen, met bepaalde voorwaarden die als onredelijk bezwarend worden beschouwd. Je mag bijvoorbeeld niet binnen drie maanden na de overkomst ineens de prijzen verhogen, of het recht op ontbinding uitsluiten in de voorwaarden.

Juridische check

Je kunt ervoor kiezen om je algemene voorwaarden zelf op te stellen, maar ook door een jurist te laten doen. Waar je ook voor kiest, een final check door een jurist is altijd aan te raden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je zeker dat de risico’s zijn afgedekt.

Met Knab Zakelijk altijd een transparante prijs

Knab Zakelijk is een compleet bankpakket. Zonder verborgen kosten, voor een vaste lage prijs per maand. Open kosteloos extra betaalrekeningen met betaalpas, open zoveel spaarrekeningen als je wilt en de eerste 500 transacties per jaar zijn gratis! Check het direct!



Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers