Wat is retourpinnen?

Iedereen brengt wel eens iets terug naar de winkel. Een trui die alleen mooi zit in de spiegel van de kledingwinkel, een defect apparaat of badzout dat je voor je verjaardag kreeg terwijl je een douche hebt. Wat je reden voor een retour ook is: het is goed om te weten dat je in steeds meer winkels kunt retourpinnen. Hoe dat precies werkt, leggen we graag in dit artikel uit.
Gepubliceerd
24 januari 2018
Laatst geüpdatet
1 oktober 2018
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 23 januari 2018
- Laatst geüpdate: 1 oktober 2018
- Leestijd: 3 minuten

Iedereen brengt wel eens iets terug naar de winkel. Een trui die alleen mooi zit in de spiegel van de kledingwinkel, een defect apparaat of badzout dat je voor je verjaardag kreeg terwijl je een douche hebt. Wat je reden voor een retour ook is: het is goed om te weten dat je in steeds meer winkels kunt retourpinnen. Hoe dat precies werkt, leggen we graag in dit artikel uit.

retourpinnen: klant in kledingwinkel

Retourpinnen: hoe en wat?

Van ruilen komt huilen, dus wat dacht je van retourpinnen? Dit is niet meer dan een terugbetaling van een aankoopbedrag dat je eerder hebt gepind.

Dat kan het hele aankoopbedrag zijn, maar ook slechts een gedeelte. Bijvoorbeeld als je één item terugbrengt en besluit de de rest van de producten wel te houden. Via jouw eigen pinpas wordt het bedrag vervolgens teruggestort op jouw eigen betaalrekening.

Wanneer kun je retourpinnen?

Je kunt retourpinnen als een fysieke winkel dit aan je aanbiedt. En alleen als je het item dat je retour brengt eerder betaald hebt met een Nederlandse betaalpas. Soms kun je ook retourpinnen met een creditcardSteeds meer winkels bieden dit aan, maar het kan nog niet bij alle winkels. Als winkeliers geen retourpinnen aanbieden ontvang je het bedrag gewoon retour in klinkende munten. 

Hoe werkt het?

Voor een terugbetaling via je pinpas heb je geen pincode nodig. Je hoeft alleen je pinpas in de pinterminal te steken en op “akkoord” te drukken. Het kan dus nog niet contactloos. Op het scherm van de terminal zie je hoeveel je teruggestort krijgt op je rekening.

Kassabon
Je krijgt een kassabon, op papier of per e-mail, als bewijs van de transactie. Als je deze niet krijgt, kun je hier om vragen. Soms moet je een handtekening zetten, maar dit is een procedure voor de administratie van de winkel zelf. Uiterlijk 5 werkdagen later staat het retourbedrag op je rekening.

Altijd je pinbon én aankoopbewijs mee

Misschien overbodig, maar toch: je kunt bij winkels alleen retourpinnen als je de originele pinbon met de transactie van de aankoop meeneemt. Vaak ben je ook verplicht om het originele aankoopbewijs mee te nemen: hier staan de producten op die je gekocht hebt.

Bij grote winkelketens worden beiden samen op één kassabon geprint. Bij kleinere winkels worden de de pinbon en het aankoopbewijs soms aan elkaar geniet.

Tip: NEEM ALTIJD DEZELFDE BETAALPAS MEE!

Bij een aantal winkelketens kun je alleen retourpinnen met dezelfde betaalpas waarmee je de aankoop hebt gedaan. Een beetje flauw, maar het mag. Het is technisch wel mogelijk om op een andere betaalrekening retour te pinnen, maar een winkelier mag ervoor kiezen om extra regels op te stellen over retourpinnen.

Een reden waarom winkeliers hiervoor zouden kiezen is omdat ze dit makkelijker vinden voor hun eigen administratie. Neem daarom altijd het betaalpasje mee waarmee je de aankoop eerder gedaan hebt. Zo voorkom je een extra ritje naar de winkel. 

Geen contant geld

Er zijn ook winkels die geen contant geld teruggeven als je eerder hebt gepind. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze geen contant geld meer accepteren, en dit dus ook niet kunnen teruggeven als je een artikel terugbrengt. Ook daarom is het handig als je het pasje van je oorspronkelijke betaling meeneemt!

meer slimme tips van Knab?

Dat kan! Zo hebben we superhandige alerts in onze app. Hiermee krijg je bijvoorbeeld een seintje als jouw salaris is gestort, als er met jouw pas geld is opgenomen in het buitenland en als er een dubbele afschrijving heeft plaatsgevonden. En je kunt de actuele wisselkoersen van buitenlandse valuta live berekenen in de Knab Bankieren app, handig toch?

Check snel welke slimme alerts we nog meer voor je hebben!



Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.



Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën