Contactloos betalen: hoe werkt dat en hoe veilig is het?

Om sneller door die lange rij achter de kassa in de supermarkt of in die ene grote kledingwinkel te komen is het ideaal: contactloos betalen. Even je pinpas tegen het apparaat houden en je betaling is gedaan. Geen gehannes meer met een pas die op een specifieke manier het apparaat in moet of pincode die je per ongeluk verkeerd intoetst. Een mooi staaltje technologie, maar hoe werkt dat dan precies en - belangrijker nog - hoe zorg je ervoor dat dit veilig is? Contactloos betalen met je pas Het enige dat je hoeft te doen om contactloos af te rekenen is je pinpas tegen het betaalapparaat te houden. Een seconde is vaak al genoeg. Je hoeft niks te bevestigen en je betaling wordt - net als bij een reguliere pinbetaling - direct afgeschreven. Geld pinnen zonder een pincode in te toetsen, kan tot een bedrag van € 25. Is de rekening hoger dan dat, dan heb je alsnog een pincode nodig.
Gepubliceerd
20 november 2017
Laatst geupdate
15 augustus 2018
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 20 november 2017
- Laatst geüpdate: 15 augustus 2018
- Leestijd: 3 minuten

Om sneller door die lange rij achter de kassa in de supermarkt of in die ene grote kledingwinkel te komen is het ideaal: contactloos betalen. Even je pinpas tegen het apparaat houden en je betaling is gedaan. Geen gehannes meer met een pas die op een specifieke manier het apparaat in moet of pincode die je per ongeluk verkeerd intoetst. Een mooi staaltje technologie, maar hoe werkt dat dan precies en - belangrijker nog - hoe zorg je ervoor dat dit veilig is?

Contactloos betalen zo werkt dat-951809-edited.jpg

Contactloos betalen met je pas

Het enige dat je hoeft te doen om contactloos af te rekenen is je pinpas tegen het betaalapparaat te houden. Een seconde is vaak al genoeg. Je hoeft niks te bevestigen en je betaling wordt - net als bij een reguliere pinbetaling - direct afgeschreven. Geld pinnen zonder een pincode in te toetsen, kan tot een bedrag van € 25. Is de rekening hoger dan dat, dan heb je alsnog een pincode nodig.

Is jouw pas geschikt?
Niet elke pas is zo gemaakt dat je contactloos kunt betalen. Als jouw pas dat wel is, staat er een symbool op dat lijkt op een wifi-symbool. Met behulp van dit symbool zie je overigens ook of de betaalautomaat geschikt is.

Contactloos betalen met je telefoon

Een andere optie is betalen zonder pincode met je mobiele telefoon, mits je telefoon hiervoor geschikt is natuurlijk. Op dit moment geeft Apple bijvoorbeeld nog geen toegang tot de NCF-chip die hiervoor gebruikt moet worden. Met de nieuwste Android-telefoons - versie 5.0 of hoger - kan het wel. Dit werkt precies hetzelfde als bij een pinpas: je houdt je telefoon even tegen de betaalautomaat en de rekening is betaald.

Overigens kun je bij Knab nog niet contactloos pinnen met je telefoon, dit willen we in de toekomst natuurlijk wel aanbieden. We houden je hiervan op de hoogte in de community. 

Veiligheid

Het maximale bedrag dat je contactloos kunt pinnen, is een van de veiligheidsregels. Want je wilt natuurlijk niet dat je pas gestolen wordt en de dief er direct flinke bedragen vanaf haalt. Naast het maximum van € 25 per keer geldt overigens dat je achtereenvolgend niet meer dan € 50 kunt betalen zonder een pincode in te toetsen. Je kunt dus niet bij vier winkels op rij € 25 betalen zonder code en zult bij diefstal van je pas niet meer dan € 50 kwijtraken.

Daarnaast is het bijvoorbeeld bij Knab zo dat je eerst een keer moet pinnen mét je pincode voor je dit contactloos kunt doen. Zodat jouw toegestuurde pas niet al gebruikt wordt voor de brief jou bereikt.

Per ongeluk betalen

Enne, hoe zit dat dan als je per ongeluk met je pas in de buurt van een apparaat bent? Bijvoorbeeld in die rij bij de supermarkt? Geen zorgen, zo gevoelig is je pinpas niet. Jouw pas moet minstens binnen een paar centimeter van het betaalapparaat zijn om een betaling te kunnen voltooien.

Contactloos betalen uitzetten 

Leuk en aardig, die veiligheidsmaatregelen, maar je vertrouwt het nog steeds niet. Dat kan. Standaard staat de functie aan op jouw pas, maar je kunt deze altijd uitzetten. Bij de meeste banken kan dit gewoon via de app of internetbankieren. Ook bij Knab. Overigens bestaan er ook speciale hoesjes voor je pas waarmee de chip van je pas geblokkeerd wordt.

Al je betaalverkeer op een rijtje

Of je nou kiest voor contactloos betalen of niet: geld besparen willen we allemaal. Heb je wel eens gekeken of je bij een andere bank misschien goedkoper uit bent? Bij Knab bespaar je gemiddeld € 120 per jaar. Dat is mooi meegenomen! Check de bankenvergelijker om te kijken hoeveel een overstap jou kan opleveren.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Bij welke bank ben jij het voordeligst uit?  Vergelijk banken

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën