Contactloos betalen: hoe werkt dat en hoe veilig is het?

Het gaat sneller en bovendien hoef je het betaalapparaat in de winkel niet meer aan te raken: contactloos betalen. Even je pinpas tegen het apparaat houden en je betaling is gedaan. Geen gehannes meer met een pas die op een specifieke manier het apparaat in moet of je pincode die je per ongeluk verkeerd intoetst. Een mooi staaltje technologie, maar hoe werkt dat dan precies en - belangrijker nog - hoe zorg je ervoor dat dit veilig is? Contactloos betalen met je pas Het enige wat je hoeft te doen om contactloos af te rekenen is je pinpas (bijna) tegen het betaalapparaat te houden. Een seconde is vaak al genoeg. Je hoeft niks te bevestigen en je betaling wordt - net als bij een reguliere pinbetaling - direct afgeschreven. Geld pinnen zonder een pincode in te toetsen, kan tot een bedrag van € 50. Is de rekening hoger, dan heb je alsnog je pincode nodig.
Gepubliceerd
28 november 2017
Laatst geüpdatet
30 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 20 november 2017
- Laatst geüpdate: 30 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Het gaat sneller en bovendien hoef je het betaalapparaat in de winkel niet meer aan te raken: contactloos betalen. Even je pinpas tegen het apparaat houden en je betaling is gedaan. Geen gehannes meer met een pas die op een specifieke manier het apparaat in moet of je pincode die je per ongeluk verkeerd intoetst. Een mooi staaltje technologie, maar hoe werkt dat dan precies en - belangrijker nog - hoe zorg je ervoor dat dit veilig is?

Contactloos betalen zo werkt dat-951809-edited.jpg

Contactloos betalen met je pas

Het enige wat je hoeft te doen om contactloos af te rekenen is je pinpas (bijna) tegen het betaalapparaat te houden. Een seconde is vaak al genoeg. Je hoeft niks te bevestigen en je betaling wordt - net als bij een reguliere pinbetaling - direct afgeschreven. Geld pinnen zonder een pincode in te toetsen, kan tot een bedrag van € 50. Is de rekening hoger, dan heb je alsnog je pincode nodig.

Is jouw pas geschikt?
Niet elke pas is zo gemaakt dat je contactloos kunt betalen. Als jouw pas dat wel is, staat er een symbool op dat lijkt op een wifi-symbool. Met behulp van dit symbool zie je overigens ook of de betaalautomaat geschikt is.

Contactloos betalen met je telefoon

Een andere optie is betalen zonder pincode met je mobiele telefoon, mits je telefoon hiervoor geschikt is en je bank dit aanbiedt. Bij Knab kun je nog niet contactloos pinnen met je telefoon. Dit willen we wel snel aanbieden. 

Lees hier meer over hoe contactloos mobiel betalen werkt.

Veiligheidsmaatregelen

Het maximale bedrag dat je contactloos kunt pinnen, is een van de veiligheidsregels. Want je wilt natuurlijk niet dat je pas gestolen wordt en de dief er direct flinke bedragen vanaf haalt. De limiet van € 50 hoef je trouwens niet in één keer te pinnen. Je kunt meerdere kleine bedragen - tot de limiet van € 50 - achter elkaar contactloos betalen, zonder je pincode in te voeren. Wanneer de limiet is bereikt, moet je opnieuw pinnen met je pincode. 

Daarnaast is het bijvoorbeeld bij Knab zo dat je eerst een keer moet pinnen mét je pincode voor je dit contactloos kunt doen. Zo garanderen we dat jouw toegestuurde pas niet al gebruikt wordt voor deze jou bereikt.

Per ongeluk betalen?

Enne, hoe zit dat dan als je per ongeluk met je pas in de buurt van een apparaat bent? Bijvoorbeeld in die rij bij de supermarkt? Geen zorgen, zo gevoelig is je pinpas niet. Jouw pas moet minstens binnen een paar centimeter van het betaalapparaat zijn om een betaling te kunnen voltooien.

Contactloos betalen uitzetten 

Leuk en aardig, die veiligheidsmaatregelen, maar wat als je simpelweg niet contactloos wil betalen? Dat kan. Standaard staat de functie aan op jouw pas, maar je kunt deze altijd uitzetten. Bij de meeste banken kan dit gewoon via de app of internetbankieren. Ook bij Knab. Overigens bestaan er ook speciale hoesjes voor je pas waarmee de chip van je pas geblokkeerd wordt.

Al je betaalverkeer op een rijtje

Of je nou kiest voor contactloos betalen of niet: geld besparen willen we allemaal. Heb je wel eens gekeken of je bij een andere bank misschien goedkoper uit bent? Check de bankenvergelijker om te kijken bij welke bank jij het voordeligst uit bent.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Bij welke bank ben jij het voordeligst uit?  Vergelijk banken

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën