Samenwonen? Vergeet je verzekeringen niet!

Na twee jaar op en neer pendelen naar het huis van je partner, werd het toch wel tijd. Jullie gaan samenwonen! Het is natuurlijk fantastisch als jullie besluiten samen een huis te delen, maar er komen ook wat saaiere dingen bij kijken. De verzekeringen bijvoorbeeld. Het is zonde als jullie overlappende verzekeringen hebben, dus het is belangrijk hier goed naar te kijken. Wij zetten voor je op een rij welke verzekeringen je hierbij niet mag vergeten.
Gepubliceerd
2 april 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 20 maart 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2020
- Leestijd: 3 minuten

Na twee jaar op en neer pendelen naar het huis van je partner, werd het toch wel tijd. Jullie gaan samenwonen! Het is natuurlijk fantastisch als jullie besluiten samen een huis te delen, maar er komen ook wat saaiere dingen bij kijken. De verzekeringen bijvoorbeeld. Het is zonde als jullie overlappende verzekeringen hebben, dus het is belangrijk hier goed naar te kijken. Wij zetten voor je op een rij welke verzekeringen je hierbij niet mag vergeten.

samenwonen

Samenwonen doe je niet zomaar even

 Het lijkt simpel: je pakt je spullen en betrekt een huis met de ander. Maar vergeet je daarbij niet ook even over de administratie buigen. Trek een fles wijn open, steek de kaarsjes aan, pak de mappen erbij en duik erin. Houd het volgende stappenplan bij de hand:

  1. Zet alle verzekeringen die jij en je partner hebben op een rij
  2. Bepaal welke verzekeringen opgezegd moeten worden
  3. Bepaal of de dekking van de overgebleven verzekeringen aangepast moeten worden
  4. Check of er nog verzekeringen ontbreken

Om het voor jullie iets makkelijker te maken, zetten wij alvast op een rij welke verzekeringen je kunt langslopen.

Inboedelverzekering

Woonden jullie beiden al op jezelf? Dan hebben jullie waarschijnlijk allebei een inboedelverzekering. Door samen te gaan wonen, voeg je de beide inboedels samen. Je hebt daarom ook maar één inboedelverzekering nodig.

Je kunt je partner bijschrijven op jouw inboedelverzekering of andersom. Check daarbij wel de verzekerde waarde van je inboedel. Door het samenvoegen van jullie spullen, stijgt die waarschijnlijk. Vul daarom de inboedelwaardemeter samen in. Dan weet je zeker dat je niet verzekerd bent voor een te lage waarde.

Opstalverzekering

Hadden jullie beide een koophuis? Dan hebben jullie beide hoogstwaarschijnlijk ook een opstalverzekering. Net als bij je inboedelverzekering, heb je er van je opstalverzekering maar één nodig.

Je kunt samen een compleet nieuwe opstalverzekering afsluiten, maar je kunt ook één van jullie verzekeringen oversluiten. Hiervoor kun je het best contact opnemen met je verzekeraar. Het beëindigen van de opstalverzekering (van jou of van je partner) kan vanaf het moment dat het oude huis verkocht is.

Reisverzekering

Het is altijd handig om een reisverzekering te hebben. Deze hoef je niet per se samen te voegen met je partner. Het kán echter wel.

Je kunt een reisverzekering voor het gezin afsluiten, nu jullie samenwonen zijn jullie tenslotte een ‘gezin’. Het scheelt qua premie waarschijnlijk een paar euro per jaar, maar het is wel handig als jullie bijvoorbeeld beiden bestolen worden op vakantie.

Al je verzekeringen in één pakket
Ben jij iemand die nooit kleine schadebedragen claimt bij de verzekeraar, zoals een kapotte zonnebril? Dan is verzekeren bij onze partner Deck misschien wel iets voor jou. Doordat je een hoog eigen risico kiest, betaal je een lage premie. Check vrijblijvend of en hoeveel je kan besparen op de premie. 

Rechtsbijstandverzekering

Voor de rechtsbijstandverzekering geldt hetzelfde als bij de reisverzekering. Jullie kunnen beide je eigen verzekering aanhouden, maar het kan schelen in de premie als jullie een gezinsdekking nemen. Daarnaast kan het van pas komen bij gezamenlijke juridische zaken, zoals ruzie met de buren.

Zorgverzekering

Je bent verplicht een zorgverzekering af te sluiten, maar samenwonen kan alsnog invloed hebben op de premie. Krijgt een van jullie namelijk collectiviteitskorting? Dan kan de partner hiervan meeprofiteren.

Dat je korting krijgt, betekent overigens niet dat die verzekering ook meteen de voordeligste en best passende optie voor je is. Vergelijk je opties daarom goed voordat je een zorgverzekering afsluit.

Verzekering opzeggen

Klaar met het nalopen van jullie verzekeringen? Dan willen jullie waarschijnlijk ook wel enkele verzekeringen opzeggen. Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld.

Bijna alle verzekeringen lopen standaard een jaar en zijn daarna maandelijks opzegbaar. Daarnaast maken sommige verzekeraars een uitzondering als je samen gaat wonen, waardoor je het contract eerder kan beëindigen. Welke voorwaarden jouw verzekeraar hanteert, staan in de polisvoorwaarden.

Houd je gezamenlijke financiën overzichtelijk

Als jullie samen gaan wonen, is een gezamenlijke rekening ook best handig. Met de gezamenlijke rekening van Knab krijgen jullie allebei een bankpas en kunnen jullie zoveel betaal- en spaarrekeningen openen als jullie willen. Hebben jullie beide al een betaalrekening bij Knab? Dan is de gezamenlijke rekening helemaal gratis! Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Liefde is... samen een rekening openen  Check de gezamenlijke rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën