Ouderenkorting en alleenstaandeouderenkorting 2020: zo zit het

Heb je in 2020 recht op AOW? Dan heb je - mits je inkomen niet te hoog is - ook recht op ouderenkorting. Daarnaast kom je misschien ook in aanmerking voor alleenstaandeouderenkorting. Met deze kortingen betaal je minder belasting. En dat is natuurlijk wel zo prettig.
Gepubliceerd
9 mei 2020
Laatst geüpdatet
11 mei 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 mei 2020
- Laatst geüpdate: 11 mei 2020
- Leestijd: 3 minuten

Heb je in 2020 recht op AOW? Dan heb je - mits je inkomen niet te hoog is - ook recht op ouderenkorting. Daarnaast kom je misschien ook in aanmerking voor alleenstaandeouderenkorting. Met deze kortingen betaal je minder belasting. En dat is natuurlijk wel zo prettig.

Ouderenkorting 2020, oud Aziatisch stel

Wat is ouderenkorting?

De ouderenkorting is een heffingskorting die ervoor zorgt dat je minder belasting hoeft te betalen, als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Deze korting wordt namelijk van het bedrag afgetrokken dat je aan inkomstenbelasting moet betalen.

Wanneer heb je recht op ouderenkorting?

Je hebt dit jaar recht op de ouderenkorting als je uiterlijk op 31 december 2020 de AOW-leeftijd bereikt. Daarnaast is ouderenkorting sinds vorig jaar inkomensafhankelijk. Je hebt hierdoor geen recht op de ouderenkorting als je verzamelinkomen in 2020 boven € 48.185 uitkomt.

Hoe hoog is ouderenkorting in 2020?

De ouderenkorting is € 1.622 als je verzamelinkomen niet boven € 37.372 uitkomt. Is je inkomen hoger, maar blijft het onder € 48.185? Dan heb je recht op een ouderenkorting van € 1.622 - 15% x (verzamelinkomen - € 37.372). De korting wordt dus lager naarmate je meer verdient. Boven een verzamelinkomen van € 48.185 is de ouderenkorting € 0.

Voorbeeld berekening ouderenkorting 2020

Stel, jouw verzamelinkomen is € 40.000 in 2020. Dan is je ouderenkorting € 1.622 - 15% x (€ 40.000 - € 37.372) = € 1.227,80. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op het bedrag dat je over dit jaar aan inkomstenbelasting moet betalen.

Wat is alleenstaandeouderenkorting?

Naast de ouderenkorting, kun je recht hebben op de alleenstaandeouderenkorting. Dit is een heffingskorting speciaal voor alleenstaande ouderen, die in het leven is geroepen om hen belastingvoordeel te geven.

Wat zijn de voorwaarden van alleenstaande ouderenkorting in 2020?

Je hebt recht op de alleenstaandeouderenkorting als je in 2020 een AOW-uitkering voor een alleenstaande krijgt of daar recht op hebt. Ook als je geen of een gedeeltelijke AOW-uitkering voor een alleenstaande krijgt, kun je in aanmerking komen voor alleenstaandeouderenkorting.

Dit geldt alleen als je geen (volledig) recht op een AOW-uitkering hebt opgebouwd omdat je:

  • in het buitenland hebt gewoond voordat je de AOW-leeftijd bereikte;
  • of erkend gemoedsbezwaarde bent. Dat wil zeggen dat je vanuit je levensovertuiging geen enkele verzekering hebt willen afsluiten en daarvan officieel ontheven bent - en dus ook niet voor volksverzekeringen hebt betaald.

Alleenstaandeouderenkorting niet alleen voor alleenstaanden

Ondanks dat de naam anders suggereert, kun je ook in aanmerking komen voor deze korting als je een partner hebt. Dat geldt alleen als jullie om medische redenen niet meer samenwonen. Je hebt dan namelijk ook recht op een AOW voor een alleenstaande.

Dit AOW-inkomen hoef je overigens niet daadwerkelijk aan te vragen of te ontvangen. Ook als je nog steeds een AOW voor partners ontvangt, heb je recht op alleenstaandeouderenkorting.

Hoe hoog is de alleenstaandeouderenkorting?

In 2020 is de alleenstaandeouderenkorting € 436. Dit bedrag is niet inkomensafhankelijk. Als je voldoet aan bovenstaande voorwaarden, heb je recht op dit netto bedrag. Hoe hoog je verzamelinkomen ook is.

Overzichtelijk sparen met Knab

Houd je geld over door de bovengenoemde kortingen? En wil je maandelijks een bedrag opzij zetten? Open een rekening bij Knab en maak zonder extra kosten zoveel spaarrekeningen aan als je wilt. Lekker overzichtelijk, want zo kun je voor elk spaardoel een apart potje openenJade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze schrijft al jaren over financiële onderwerpen zoals hypotheken en belastingen én deelt ook graag haar kennis over content marketing en SEO.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zoveel spaarrekeningen openen als je wilt  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën