Onderzoek: Nederlanders pinnen steeds minder cash

Nederlanders nemen steeds minder vaak contant geld op, blijkt uit onderzoek van Knab op basis van ruim 780.000 anonieme transacties. Haalden we in 2015 nog gemiddeld € 273 per maand uit de muur, in 2018 is dat bedrag met 28% gedaald naar € 197. En dat terwijl we volgens het CBS juist meer geld zijn gaan uitgeven.
Gepubliceerd
31 oktober 2018
Laatst geüpdatet
8 januari 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 24 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 8 januari 2024
- Leestijd: 2 minuten

Nederlanders nemen steeds minder vaak contant geld op, blijkt uit onderzoek van Knab op basis van ruim 780.000 anonieme transacties. Haalden we in 2015 nog gemiddeld € 273 per maand uit de muur, in 2018 is dat bedrag met 28% gedaald naar € 197. En dat terwijl we volgens het CBS juist meer geld zijn gaan uitgeven.

Minder bezoekjes aan geldautomaat


De dalende trend wordt vooral veroorzaakt doordat we minder vaak naar de geldautomaat gaan. Waar we in 2015 nog gemiddeld 2,2 keer per maand contant geld opnamen, is dat in 2018 gedaald naar een gemiddelde van 1,6 keer. Een daling van maar liefst 29%.

Pinbedrag per keer daalt niet

Staan we eenmaal bij de geldautomaat om geld op te nemen, dan pinnen we nog altijd hetzelfde bedrag. Het gemiddelde bedrag dat we per keer aan contant geld opnemen, zo’n € 120, is met een kleine stijging van 1% nagenoeg gelijk gebleven.

Andere betaalvormen

Hoe valt deze daling eigenlijk te verklaren? Zijn we minder geld gaan uitgeven met z’n allen? Niets is minder waar. Volgens het CBS zijn we juist méér geld gaan uitgeven sinds 2015.

Oskar Barendse, Manager Financiële Planning bij Knab, heeft wel een idee: “In de laatste jaren zijn andere betaalvormen populairder geworden. Zo kunnen we sinds 2014 contactloos betalen, een betaalmethode die sindsdien een enorme vlucht heeft genomen. Ook wordt er steeds meer online besteld en dus via iDEAL betaald.”

Minder geldautomaten in Nederland

Ons veranderende betaalgedrag heeft zijn weerslag op het aantal betaalautomaten in het land. In 2008 kon je op 9.500 plekken geld ‘uit de muur trekken’. Nu – tien jaar later – kan dat nog maar bij 7.000 automaten. Een vermindering van bijna 18%. Dat heeft op zijn beurt ook weer effect op hoeveel contant geld er nu wordt opgenomen.

Ouderen blijven trouw aan contant geld

Dat er minder geldautomaten zijn, blijkt vervelend voor ouderen vanaf 66 jaar. Zij nemen namelijk nog net zo vaak contant geld op als drie jaar terug. Zij zijn daarin wel de enigen, want door zowel jongeren tot 35 jaar als de groep van 36 t/m 65 jaar wordt er duidelijk minder geld uit de muur gehaald.

Infographic: dalende trend in opnames bij geldautomaten

Dat ouderen wat meer honkvast zijn, verbaast Oskar Barendse niet zo: “De introductie van nieuwe betaalvormen is echt iets van de laatste tijd. Die ontwikkeling gaat ineens razendsnel. Dat jongeren hier sneller op aanhaken dan ouderen zal niemand verbazen. Ik hoor ouderen zelfs nog weleens zeggen dat ze het veiliger vinden om geld contant te hebben, dat zijn ze ook gewend.”

DNB maakt zich zorgen

De Nederlandsche Bank maakt zich zorgen om de afname van contant geld als betaalvorm in de samenleving, vertelt directeur cash Coen Voormeulen aan het Algemeen Dagblad. Ook hij wijst op bevolkingsgroepen zoals ouderen, die moeite hebben met pinnen. Verder heeft Voormeulen het over het gevaar van eventuele hackers en storingen in het betalingssysteem. Zijn hoop is dat contant geld een rol blijft spelen in de samenleving.

Populariteit van contant geld wisselt per provincie

Wanneer we inzoomen op de provinciale verschillen, blijkt dat vooral Limburgers nog regelmatig een bezoekje brengen aan de geldautomaat. In de laatste 12 maanden werd er namelijk gemiddeld 23,9 keer aan contant geld opgenomen. Een flink verschil met bijvoorbeeld Flevoland, waar men het afgelopen jaar gemiddeld 17 keer de geldautomaat gebruikte.

Infographic: provinciale verschillen in opname van contant geld

Geldopname per jaar, op basis van okt. 2017 t/m sept. 2018

Andere doorsnijdingen leveren ook wat leuke inkijkjes op. Zo blijkt dat mannen in het afgelopen jaar iets vaker contant geld hebben opgenomen dan vrouwen. Opvallender is dat mannen gemiddeld zo’n € 50 per keer meer opnemen dan vrouwen.

Infographic: verschil in contant geldopname tussen mannen en vrouwen

Geldopname per maand, gezamenlijke rekeningen uitgesloten.
Op basis van okt. 2017 t/m sept. 2018

Bij Knab heb je online grip op je geld

Het is duidelijk dat munten en biljetten minder belangrijk zijn geworden. Dat vinden we bij Knab niet heel gek. Wij geloven dat je ook online gemakkelijk grip moet kunnen hebben op je geld. Maar een wereld zonder cash, die zal er voorlopig nog niet zijn. Dus ben je toch op zoek naar een geldautomaat? In de Knab App vind je altijd de dichtstbijzijnde!Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.Deel via:

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën