Onderzoek: Brabanders geven het meest uit in december; Friezen het minst

Je voelde het misschien al aan je portemonnee, maar ook uit onderzoek blijkt dat december de duurste maand van het jaar is. En daarbij spannen Brabanders duidelijk de kroon, zo blijkt uit onderzoek van Knab. De analisten van Knab bestudeerden 18,6 miljoen transacties bij geldautomaten (‘uit de muur’), betaalautomaten (pinkastjes) en betalingen via iDEAL uit de periode 2015-2018.
Gepubliceerd
6 december 2018
Laatst geüpdatet
25 april 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 6 december 2018
- Laatst geüpdate: 25 april 2022
- Leestijd: 4 minuten

Je voelde het misschien al aan je portemonnee, maar ook uit onderzoek blijkt dat december de duurste maand van het jaar is. En daarbij spannen Brabanders duidelijk de kroon, zo blijkt uit onderzoek van Knab. De analisten van Knab bestudeerden 18,6 miljoen transacties bij geldautomaten (‘uit de muur’), betaalautomaten (pinkastjes) en betalingen via iDEAL uit de periode 2015-2018.

Brabanders 10% meer kwijt dan landelijk gemiddelde, Friezen 18% minder

De onderzoeksresultaten tonen interessante provinciale verschillen als het gaat om consumptieve uitgaven in december 2017. Zo blijkt dat inwoners van Noord-Brabant tijdens de feestmaand 10% meer uitgeven dan de gemiddelde Nederlander.

Het verschil met de noordelijke provincies is erg groot; Friezen, Drentenaren en Groningers gaven in december gemiddeld 18% minder uit dan het landelijk gemiddelde.

Waar die verschillen door ontstaan is niet onderzocht. Dit kan natuurlijk te maken hebben met de economische verschillen per provincie. Opvallend is wel dat Noord-Brabant qua uitgaven in héél 2017 op de derde plek staat; Noord-Holland voert de lijst aan gevolgd door Zeeland. Friesland bekleedt in deze lijst de tiende plek. De cijfers lijken aan te geven dat de gemiddelde Brabander gewoon een groter fan van kerst is dan de gemiddelde Fries.

Uitgaven 2017 per provincie

December steeds 'duurder'; januari en februari het 'goedkoopst'

Wanneer we landelijk kijken naar de uitgaven per maand, zien we dat mensen in december veruit het meeste geld uitgeven. In december 2017 gaven Nederlanders 18% meer uit dan in een gemiddelde maand in 2017. In 2016 lag dit percentage op 16% en in 2015 op 12%. Het onderzoek laat zien dat we met z’n allen steeds meer uitgeven in de feestmaand.

Januari en februari blijken de 'goedkoopste' maanden te zijn. In deze maand geven mensen gemiddeld 12% minder uit dan normaal. Ook in de jaren 2015 en 2016 zien we pieken in december en dalen in januari en februari.

Consumptieve uitgaven per maand in 2017

Grootste piek op de zaterdag voor kerst

Nog even snel een kalkoen op de kop tikken, of toch nog aansluiten in de kassarij voor dat ene cadeautje? Uit de onderzochte data blijkt dat er veel inkopen worden gedaan in de allerlaatste dagen vóór kerst.

Onderstaande grafiek laat duidelijke pieken zien op de zaterdagen en een zeer grote piek op de laatste zaterdag vóór Kerst. Wij willen deze dag dan ook graag bekronen tot ‘gouden zaterdag’. Op deze dag werd maar liefst 98% meer uitgeven dan op een gemiddelde dag in december 2017.

Transacties december 2017

In 2018 tot nu toe 6% hogere uitgaven dan in 2017

Kijken we naar dit jaar tot nu toe, dan liggen de uitgaven in 2018 gemiddeld 6% hoger dan in 2017. Als we de trend van de afgelopen jaren doortrekken naar 2018, verwachten we dat er in de ‘cadeautjesmaand’ wederom flink meer zal worden uitgegeven dan in een normale maand. Mogelijk rond de 20% meer dan in een gemiddelde maand.

Voorspelling: 22 december waarschijnlijk 'duurste' dag van 2018

Op basis van de cijfers van de afgelopen jaren kunnen we alvast een voorzichtige voorspelling doen over de dag waarop men dit jaar het meeste zal uitgeven. Omdat kerst dit jaar op een dinsdag en woensdag valt, verwachten we dat zaterdag 22 december de ‘duurste’ dag van 2018 zal worden.

Minder geld uit de muur; meer betalingen via iDeal

Het feit dat we dit jaar weer meer geld uitgeven, betekent niet per definitie dat het drukker wordt in de winkelstraat. Uit een eerder onderzoek bleek al dat mensen steeds minder geld uit de muur halen.

Het aandeel van iDEAL-betalingen daarentegen, neemt de laatste jaren explosief toe. Steeds meer Nederlanders doen de boodschappen voor de feestmaand dus online.

Verhouding betaalmethodes

In 2015 en 2016 ging respectievelijk 22% en 26% van de consumptieve uitgaven via iDEAL.Dat aandeel steeg in 2017 al naar 36%. Vooral in de periode vlak voor kerst blijken veel mensen via iDEAL te betalen. Op de laatste vrijdag vóór kerst steeg in 2017 het totaal aan iDEAL-betalingen met 94% ten opzichte van een gemiddelde vrijdag in december.

Meer grip krijgen op je uitgaven?

Ga jij in december net als de meeste Nederlanders je kasboekje te buiten? Met Knab krijg je (ook in de feestmaand) meer grip op je geld. Zo maak je bij ons gratis gebruik van ons handige Financieel Plan. Hiermee krijg je eenvoudig inzicht in je inkomsten en uitgaven en ontvang je tips om geld te besparen.



Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën