Online betalen: hoe veilig is dat?

Bijna 8 op de 10 Nederlanders kocht in 2023 iets online, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Zo’n aankoop betaal je dan vaak ook online, maar hoe veilig is dat eigenlijk? Zijn je aankopen verzekerd? En hoe zit het met jouw gegevens? In dit artikel nemen we de veiligheid van online betalen onder de loep.
Gepubliceerd
13 maart 2018
Laatst geüpdatet
22 maart 2024
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 12 maart 2018
- Laatst geüpdate: 22 maart 2024
- Leestijd: 6 minuten

Bijna 8 op de 10 Nederlanders kocht in 2023 iets online, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Zo’n aankoop betaal je dan vaak ook online, maar hoe veilig is dat eigenlijk? Zijn je aankopen verzekerd? En hoe zit het met jouw gegevens? In dit artikel nemen we de veiligheid van online betalen onder de loep. 

Online betalen veiligheid-057517-edited.jpg

Welke methode voor online betalen kies je?

Je hebt een flink digitaal winkelmandje volgestopt en bent klaar om je bestelling af te ronden. Afrekenen dus. Maar daar begint de ellende, en niet alleen omdat je stiekem een beetje schrikt van het totale bedrag dat je bij elkaar geshopt hebt. Want welke betaalmethode moet je kiezen?

Veilig online betalen

Laten we beginnen bij het begin, want veilig online bankieren en betalen begint stiekem toch ook een beetje bij jezelf. De basis kennen je misschien wel, maar een opfriscursus kan nooit kwaad:

  • Kies een lastig te raden gebruikersnaam en een moeilijk wachtwoord en houd deze te allen tijde geheim. Sla ze dus ook niet op in je telefoon. Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, getallen en leestekens.
  • Check altijd of de url van jouw bank of de website waar je een betaling gaat doen klopt. Als het goed is zie je een beveiligingscertificaat met de naam van jouw eigen bank of de betaalprovider in de balk waar je het webadres hebt ingetypt. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de betreffende site.
  • Neem contact op met jouw bank als je gekke e-mails krijgt met betaalverzoeken of verzoeken om jouw persoonlijke gegevens.
  • Controleer regelmatig de rekeningoverzichten van je betaalrekening en creditcard. Zo ben je snel op de hoogte van vreemde afschrijvingen en kun je jouw pas of creditcard eventueel laten blokkeren.
  • Zorg dat je computer en bijbehorende software up-to-date is. Verouderde systemen en software zijn vatbaarder voor virussen en hackers. Het gebruik van een betrouwbare virusscanner is altijd aan te raden.
Check? Mooi. Dan gaan we je nu vertellen hoe het zit met de veiligheid van de meest gebruikte Nederlandse online betaalmethodes.

iDEAL

In 2017 werd 57% van de online aankopen afgerekend via iDEAL. Als je kiest voor deze betaalmethode, kies je via het scherm van iDEAL je eigen bank. Vervolgens word je doorgestuurd naar jouw internetbankieromgeving van je bank of - mocht je die hebben - app. Je keurt de betaling goed via de methode die jouw bank vereist en klaar is Kees. 

Hoe veilig is het?
In principe is betalen via iDEAL net zo veilig als internetbankieren. Het grote nadeel is echter dat jouw aankopen vooraf volledig moet betalen en ze niet verzekerd zijn. De webwinkel waar je iets gekocht hebt, is wettelijk niet verplicht om jou terug te betalen mocht jouw bestelling kwijtraken bij de post of om andere reden niet geleverd worden. Het is ook niet mogelijk om een betaling terug te vorderen of te annuleren.

PayPal

Om gebruik te maken van PayPal moet je iets meer moeite doen dan bij iDEAL, je moet namelijk een account aanmaken voor je gebruik kunt maken van je PayPal-rekening. Aan dit account koppel je jouw creditcard of bankrekening. Heb je dit liever niet? Dan kun je ervoor kiezen om geld te storten op de rekening en zo een tegoed te creëren waarmee je aankopen kunt betalen.

Betalen met PayPal doe je door via de door jou gebruikte webshop in te loggen op je account en de betaling te accorderen. Let op: betalen in euro’s is gratis, maar als je wilt afrekenen in een andere valuta dan rekent PayPal 2,5 tot 4% extra.

Hoe veilig is het?
PayPal kent een chargebackregeling. Dit betekent dat je jouw geld wel terug krijgt als een product niet geleverd wordt of beschadigd is. Deze aankoopbescherming geldt ook voor aankopen als licenties en e-tickets, maar bijvoorbeeld niet voor cadeaubonnen of privétransacties. In de voorwaarden van PayPal vind je een volledig overzicht.

Ook fijn: Paypal biedt een Retourkosten Vergoeding. Als je deze activeert, kun je twaalf keer per jaar gratis een aankoop retourneren. Verkopers of webshops zien jouw bankgegevens overigens nooit als je betaalt via PayPal.

Creditcard

Betalen met je creditcard is vrij simpel. Zorg ervoor dat jouw creditcard bij de hand hebt zodra je het betaalproces begint. Je hebt namelijk wel wat gegevens nodig, waaronder de cvc-code op de achterkant. Daarnaast vereisen sommige creditcards een extra wachtwoord, de securecode.

Hoe veilig is het?
Creditcards zijn net zo veilig als een gewone bankpas. Ben je toch het slachtoffer van creditcardfraude? Dan wordt de schade vrijwel altijd volledig vergoed.

Ook hebben bijna alle creditcards standaard een aankoopverzekering, meestal geldt deze tot 180 dagen na je aankoop. Je bent dan verzekerd tegen vermissing, diefstal en beschadiging. Vaak rekenen creditcardaanbieders wel een eigen risico of een maximaal uit te keren bedrag. Check dit dus goed bij jouw creditcardmaatschappij. 

Eenmalige incasso

Betalen door middel van een eenmalige incasso kan door jouw gegevens in te vullen via een online formulier op de betreffende website waar je jouw aankopen gaat doen. Vervolgens zijn er twee opties: je logt in op je online bankomgeving of je vinkt alleen de optie aan waarmee je toestemming geeft voor de incasso.

Hoe veilig is het?
Zo’n vinkje klinkt misschien een beetje discutabel en dat is het ook. Je kunt immers zomaar het rekeningnummer van iemand anders invullen. Vaak is het vinkje overigens alleen een optie bij aankopen tot € 15.

Je kunt jezelf tegen misbruik beschermen door alle incasso’s op je bankrekening te blokkeren, maar erg handig is dit niet. Dat betekent namelijk dat ook het lidmaatschap van jouw sportvereniging of je telefoonrekening niet afgeschreven kunnen worden. Een betere optie is om je rekening regelmatig te checken en onrechtmatige incasso’s terug te boeken. Dit kan vaak binnen acht weken. Is het langer geleden? Neem dan contact op met je bank.

Betalen met je creditcard?

Voor € 24 per jaar krijg je heb je al een fijne creditcard als je een betaalrekening hebt bij Knab. Wel zo handig, als je lekker online wilt shoppen. Met de Knab Creditcard zijn namelijk bijna al je aankopen tot wel 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. 



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën