Btw terugvragen op zonnepanelen: in 3 stappen uitgelegd

Heb jij zonnepanelen voor je huis aangeschaft? Goed bezig! Dat levert al snel een hoop besparingen in de energiekosten op. Bovendien mag je de btw (21%) op de zonnepanelen en de installatiekosten terugvragen van de overheid. Dat scheelt al snel een paar honderd euro. Maar hoe doe je dat precies? We leggen het stap voor stap uit. 
Gepubliceerd
23 oktober 2018
Laatst geupdate
31 december 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 23 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 31 december 2019
- Leestijd: 3 minuten

Heb jij zonnepanelen voor je huis aangeschaft? Goed bezig! Dat levert al snel een hoop besparingen in de energiekosten op. Bovendien mag je de btw (21%) op de zonnepanelen en de installatiekosten terugvragen van de overheid. Dat scheelt al snel een paar honderd euro. Maar hoe doe je dat precies? We leggen het stap voor stap uit. 

btw terugvragen op zonnepanelen-155159-edited

Btw terugvragen voor zonnepanelen: waarom mag dat?

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt geplaatst, lever je energie aan het net. De Belastingdienst merkt je dan als ondernemer aan. Dat heeft het voordeel dat je de btw voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kunt terugvragen bij de Belastingdienst.

Als ondernemer heb je wel een hoop administratieve verplichtingen voor de Belastingdienst. Particulieren die alleen ondernemer zijn voor hun zonnepanelen, kunnen tijdens de aanvraag administratieve ontheffing aanvragen. Zo hoef je, in de meeste gevallen, maar een keer je omzetbelasting in te dienen in plaats van elk kwartaal.  

Stap 1: Vul het formulier in

Download het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders op de website van de Belastingdienst en print deze uit. Met dit formulier meldt je jezelf als ondernemer bij de Belastingdienst aan.  

Je vult vervolgens je persoonlijke gegevens in, samen met de datum waarop de zonnepanelen zijn geplaatst. Omdat je als particulier de btw terugvraagt, kruis je bij vraag 2: ‘Ben je al ondernemer voor de omzetbelasting?’ het antwoord ‘nee’ aan. Bij vraag 3: ‘Wil je vanaf volgend jaar ontheffing van de administratieve verplichtingen’ kruis je ‘ja’ aan. Zo hoef je maar één keer btw-aangifte te doen.

Stuur daarna het formulier op naar het adres dat op het formulier vermeldt staat.

Let op: Je kan over de btw over zonnepanelen die je in 2019 hebt aangeschaft tot uiterlijk 30 juni 2020 terugvragen. Vanaf 1 januari 2020 is het niet meer mogelijk om nog btw terug te vragen over panelen die in 2018 of eerder zijn aangeschaft. 

Stap 2: Wacht op de reactie van de Belastingdienst

Nadat je formulier door de Belastingdienst is verwerkt, ontvang je een btw-nummer, gebruikersnaam en een wachtwoord. Dit duurt in de meeste gevallen zo’n 5 werkdagen. Met deze gegevens kun je de btw-aangifte doen.

Stap 3: Doe je btw-aangifte

Zodra je alle gegevens hebt ontvangen, ben je klaar om online de btw-aangifte te doen. Dit hoef je in principe maar één keer te doen, in plaats van elk kwartaal. Heb je je bijvoorbeeld aangemeld als ondernemer in april dan doe je, mits je binnen dat kwartaal de oproep voor aangift van de Belastingdienst ontvangt, aangifte over het tweede kwartaal. Deze loopt af op 30 juni. Je aangifte moet dan uiterlijk voor het einde van de volgende maand, in dit geval 31 juli, bij de Belastingdienst binnen zijn.  

Omzetbelasting indienen: deze vragen vul je in

Vraag 1a: Leveringen/diensten belast met hoog tarief Hier vul het btw-bedrag van jouw opwekvermogen in een jaar. Dit bedrag reken je niet zelf uit. De Belastingdienst gaat hier uit van standaardbedragen (forfaits). In onderstaande tabel zie je wel bedrag je bij 1a kan invullen op basis van jouw opgewekte stroom. Deze bedragen gelden alleen voor panelen die op het dak liggen of staan.

Opwekvermogen in wattpiek per jaar Omzetbelasting (forfait)
1 - 1000 € 20
1001 - 2000 € 40
2001 - 3000 € 60
3001 - 4000 € 80
4001 - 5000 € 100
5001 - 6000 € 120
6001 - 7000 € 140
7001 - 8000 € 160
8001 - 9000 € 180
9001 - 10000 € 200


Vraag 5b: Hier vul je het btw-bedrag in over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Digitaal ondertekenen en klaar!

Let op! Aangifte echt maar een keer nodig?

Als je op het aanvraagformulier hebt aangegeven dat je vrijgesteld wilt worden van de administratieve verplichtingen, hoef je maar een keer btw-aangifte te doen. Maar let op, dit is niet altijd zo. Soms kunnen formulieren en aangiftes elkaar kruisen en krijg je toch nog een oproep voor aangifte. Je kunt dan gewoon een nulaangifte doen, maar dien hem wel in. Als je dit niet doet, riskeer je een boete! De Belastingdienst stuurt je een bericht wanneer je geen oproepen voor aangifte meer zult ontvangen.

Bespaar nog meer geld met onze slimme tools

Bij Knab helpen we helpen we jou graag om financieel nog slimmer te worden. Dat doen we met tools zoals een seintje wanneer je saldo hoog is en het slim is naar je spaarrekening over te boeken, maar ook tools zoals het Financieel Plan, waarmee jij inzicht krijgt in je financiële toekomst! Karin Broeksma
Karin werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën