Btw terugvragen op zonnepanelen: in 3 stappen uitgelegd

Heb jij zonnepanelen voor je huis aangeschaft? Goed bezig! Dat levert al snel een hoop besparingen in de energiekosten op. Bovendien mag je de btw (21%) op de zonnepanelen en de installatiekosten terugvragen van de overheid. Dat scheelt al snel een paar honderd euro. Maar hoe doe je dat precies? We leggen het stap voor stap uit. 
Gepubliceerd
23 oktober 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 23 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 3 minuten

Heb jij zonnepanelen voor je huis aangeschaft? Goed bezig! Dat levert al snel een hoop besparingen in de energiekosten op. Bovendien mag je de btw (21%) op de zonnepanelen en de installatiekosten terugvragen van de overheid. Dat scheelt al snel een paar honderd euro. Maar hoe doe je dat precies? We leggen het stap voor stap uit. 

btw terugvragen op zonnepanelen-155159-edited

Btw terugvragen voor zonnepanelen: waarom mag dat?

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt geplaatst om je huis te verduurzamen, lever je energie aan het net. De Belastingdienst merkt je dan als ondernemer aan. Dat heeft het voordeel dat je de btw voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kunt terugvragen bij de Belastingdienst.

Als ondernemer heb je wel een hoop administratieve verplichtingen voor de Belastingdienst. Particulieren die alleen ondernemer zijn voor hun zonnepanelen, kunnen tijdens de aanvraag zich aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Zo hoef je, in de meeste gevallen, maar een keer je omzetbelasting in te dienen in plaats van elk kwartaal.  

Stap 1: Vul het formulier in

Download het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders op de website van de Belastingdienst en print deze uit. Met dit formulier meldt je jezelf als ondernemer bij de Belastingdienst aan.  

JJe vult vervolgens je persoonlijke gegevens in, samen met de datum waarop de zonnepanelen zijn geplaatst. Bij vraag 2 moet je kiezen of je wel of niet de KOR wil toepassen. Dit lichten we verderop in het artikel voor je toe.

Onderteken het formulier en stuur deze op naar het adres dat op het formulier vermeldt staat.

Stap 2: Wacht op de reactie van de Belastingdienst

Nadat je formulier door de Belastingdienst is verwerkt, ontvang je een btw-nummer, gebruikersnaam en een wachtwoord. Dit duurt in de meeste gevallen zo’n 5 werkdagen. Met deze gegevens kun je de btw-aangifte doen.

Stap 3: Doe je btw-aangifte

Zodra je alle gegevens hebt ontvangen, ben je klaar om online de btw-aangifte te doen.

Dit hoef je maar één keer te doen, indien je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling (KOR). Als dat niet het geval is, doe je aangifte per kwartaal.  

Omzetbelasting indienen: deze vragen vul je in

Vraag 1a: Leveringen/diensten belast met hoog tarief Hier vul het btw-bedrag van jouw opwekvermogen in een jaar. Dit bedrag reken je niet zelf uit. De Belastingdienst gaat hier uit van standaardbedragen (forfaits). In onderstaande tabel zie je wel bedrag je bij 1a kan invullen op basis van jouw opgewekte stroom. Deze bedragen gelden alleen voor panelen die op het dak liggen of staan.

Opwekvermogen in wattpiek per jaar Omzetbelasting (forfait)
1 - 1000 € 20
1001 - 2000 € 40
2001 - 3000 € 60
3001 - 4000 € 80
4001 - 5000 € 100
5001 - 6000 € 120
6001 - 7000 € 140
7001 - 8000 € 160
8001 - 9000 € 180
9001 - 10000 € 200


Vraag 5b: Hier vul je het btw-bedrag in over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Digitaal ondertekenen en klaar!

Aanmelden voor de KOR

Als je op het aanvraagformulier hebt aangegeven dat je gebruik wilt maken van de KOR, hoef je in principe maar één keer btw-aangifte te doen. Maar let op, dit is niet altijd zo. Soms kunnen formulieren en aangiftes elkaar kruisen en krijg je toch nog een oproep voor aangifte. Je kunt dan gewoon een nulaangifte doen, maar dien hem wel in. Als je dit niet doet, riskeer je een boete!

Wanneer is het verstandig om mee te doen met de KOR?

Als je niet van plan bent om de komende drie jaar extra zonnepanelen aan te schaffen of ondernemer te worden, is de KOR meestal een veilige keuze. De KOR houdt namelijk in dat je ontheffing hebt van administratieve verplichtingen, zoals de btw-aangifte, voor de duur van drie jaar. De voorwaarde voor de KOR is dat je omzet per jaar niet hoger is dan € 20.000.  Wanneer je de btw terugvraagt voor de zonnepanelen, doe je één keer aangifte voor de zonnepanelen en ben je daarna vrijgesteld van aangifte als je bent aangemeld voor de KOR. De KOR gaat in op 1 januari van het volgende jaar. 

Het nadeel is van de KOR kan zijn, dat als je later alsnog extra zonnepanelen wilt aanschaffen, je niet opnieuw btw-aangifte kunt doen. Wel kun je dan een aanvraag doen voor een incidentele aangifte. Als je ondernemer wordt en je omzet wordt hoger dan € 20.000, moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst en vervalt de KOR. 

Er kunnen allerlei omstandigheden zijn waarin het wel of niet verstandig is om mee te doen aan de KOR. Kijk op de website van de Belastingdienst voor een volledig overzicht.

Bespaar nog meer geld met onze slimme tools

Bij Knab helpen we helpen we jou graag om financieel nog slimmer te worden. Dat doen we met tools zoals een seintje wanneer je saldo hoog is en het slim is naar je spaarrekening over te boeken.Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zoveel spaarrekeningen openen als je wilt  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën