Alternatieven voor gasverwarming: 5 geldbesparende opties

In 2050 wil de Nederlandse overheid volledig van het gas af. In 2030 moeten de eerste twee miljoen huizen het al zonder gas gaan doen. Dat klinkt nog ver weg, maar op tijd kijken naar alternatieven voor gasverwarming kan jou nu al heel wat geld opleveren.
Gepubliceerd
10 juli 2018
Laatst geüpdatet
6 maart 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 9 juli 2018
- Laatst geüpdate: 6 maart 2020
- Leestijd: 3 minuten

In 2050 wil de Nederlandse overheid volledig van het gas af. In 2030 moeten de eerste twee miljoen huizen het al zonder gas gaan doen. Dat klinkt nog ver weg, maar op tijd kijken naar alternatieven voor gasverwarming kan jou nu al heel wat geld opleveren.

Alternatieven voor gasverwarming: 5 geldbesparende opties

5 rendabele alternatieven voor gasverwarming

Er zijn veel mogelijkheden om gasloos te verwarmen. Sommige oplossingen bieden een volledige vervanging van je cv-ketel, terwijl andere een rendabele toevoeging kunnen zijn op het verlagen van je energiekosten. Daarnaast verduurzamen ze in alle gevallen je woning. 

We hebben de vijf meest rendabele of verassende mogelijkheden voor je op een rij gezet.

1. Zonneboiler/zonnepanelen

Zonnepanelen leveren al veel besparingen op, maar zijn alleen geschikt voor elektriciteit. Wist je dat maar liefst 49% van alle energie in Europa opgaat aan warmte, en slechts 20% aan elektriciteit? 

Een zonneboiler is dus een duurzame toevoeging aan het gebruik van zonnepanelen. En - niet onbelangrijk - een zonneboiler is ook nog goedkoper in aanschaf. Het omzetten van zonne-energie in warmte vier keer efficiënter dan het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit. Dat betekent dus dat je met hetzelfde oppervlak zonnecollectoren vier keer meer energie opwekt. Tel uit je winst!

Een gewone zonneboiler is in principe alleen geschikt voor warm water, maar met een zonneboilercombi is het ook mogelijk om het huis te verwarmen.

2. Infrarood warmtepanelen

In de zomer is de zon als warmtebron vaak meer dan voldoende. Maar stel je voor dat je in de winter ook het gevoel van de zon in huis kan halen? Infrarood warmtepanelen bootsen het verwarmen van de aarde door de zon na, maar dan in je huiskamer. Door middel van infrarode warmtestralen voelt het alsof de zon in huis schijnt.

In plaats van de lucht te verwarmen worden objecten in de kamer door de straling opgewarmd en geven de warmte weer gelijkmatig in de ruimte af. Dat bespaart een hoop energie en dus kosten. Bovendien zit je er zelf ook een stuk sneller warmpjes bij omdat jij zelf ook wordt opgewarmd.

Deze manier van verwarming is wel plaatselijk en is daarom vooral handig in kleinere ruimtes waar je niet veel bent, maar die je snel wilt verwarmen als je ze wel gebruikt.

3. Warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp vervangt de functie van je HR-ketel in één keer. De pomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater door middel van een warmtewisselaar. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar alleen met een volledig elektrische pomp zul je geen cv-ketel meer nodig hebben.

Met een warmtepomp bespaar je ongeveer 25 tot 50% op verwarmingskosten. Als je ook nog op het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp wilt besparen, dan ben je met het plaatsen van zonnepanelen op den duur nog voordeliger uit. Let er wel op dat een warmtepomp alleen goed werkt als het huis voldoende geïsoleerd is.

4. Elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming is al een populaire manier van verwarming voor de badkamer en het toilet. Het is ook mogelijk om grotere oppervlaktes te verwarmen. Met een vloerverwarming op elektriciteit kun je, mits de vloer goed is geïsoleerd, een ruimte snel verwarmen. Omdat er wel vaak hoge elektriciteitskosten aan verbonden zijn is het aan te raden om dit te combineren met zonnepanelen.

5. Verwarmende muurverf

Je kunt natuurlijk ook gewoon je verwarming op de muur verven! Deze energiebesparende muurverf werkt met keramische bolletjes die warmte opnemen en weer terug de ruimte in kaatsen waardoor de kamer verwarmd wordt. Lekker, die warme muren, maar dat wil je toch niet in de zomer? Goed nieuws, in de zomer, als de luchtvochtigheid hoog is, nemen de muren juist vocht op. Dat vocht verdampt, waardoor de muren koel blijven.

Geld verdienen met energie besparen

Of de overheid het nou verplicht of niet, energiebesparende investeringen in je huis leveren geld op. De investering verdien je weer terug door lagere energiekosten en zorgt permanent voor lagere energielasten. Bovendien kunnen de aanpassingen de waarde van je huis ook weer vermeerderen. Het levert je dus uiteindelijk ook weer geld op! 

Ga je een nieuw huis kopen en wil je meteen aan de slag met een alternatief voor gasverwarming? Je kan in sommige gevallen de investeringskosten laten meefinancieren in je hypotheek

Subsidie aanvragen

Om de eerste investeringskosten te drukken kun je bij de overheid allerlei subsidieregelingen of btw-teruggaves aanvragen voor de aanschaf van energiebesparende apparaten zoals een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen. Met de Energie subsidiewijzer check je gemakkelijk voor welke subsidies jij allemaal in aanmerking komt. 

Inzicht in jouw financiële toekomst met het financieel plan

Wil jij weten hoe je optimaal geld kunt besparen? Met het Financieel Plan van Knab kun je precies inzien hoeveel geld jij te besteden hebt. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Daarnaast ontvang je persoonlijke tips zodat je geen cent meer laat liggen. De eerste drie maanden is het ook nog eens gratis!



Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:
Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën