Bril kapot? Deze verzekeringen kun je raadplegen
Gepubliceerd
18 maart 2020
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 17 maart 2020
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 4 minuten
Wist je dat er elk jaar zowel binnens- als buitenshuis heel wat monturen en brillenglazen sneuvelen? Schade aan brillen is zelfs een van de meest voorkomende claims bij verzekeraars. Niet zo gek, want dat stukje kunststof of metaal op je neus is ontzettend fragiel. En vaak nog duur ook. Daarom vraag je je misschien af welke verzekeringen je kunt raadplegen als je bril kapot gaat.
Welke verzekeringen zijn er voor als je bril kapot is?
Op welke verzekeringen je een beroep kan doen, hangt af van wie verantwoordelijk is voor de schade aan je bril en hoe de schade is ontstaan. We hebben een aantal situaties voor je op een rij gezet.De schade aan je bril is veroorzaakt door een volwassene
Als je bril kapotgaat door een volwassene, is die persoon waarschijnlijk aansprakelijk voor de schade. Diegene kan dan een beroep doen op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering.
Het hangt er echter wel vanaf hoe de schade aan je bril is ontstaan. Dat noemen verzekeraars ‘de context van de situatie’. Heb je jouw bril bijvoorbeeld op de grond neergelegd en is er toen iemand op gaan staan? Dan weet je dat je een risico neemt en keert de verzekeraar waarschijnlijk niet uit. Stoot iemand - al dan niet per ongeluk - je bril van je gezicht? Dan is de kans groter dat de schade wordt vergoed.
De schade aan je bril is veroorzaakt door een kind
Bij schade door kinderen werkt het anders. Of je iets uitgekeerd krijgt en door welke verzekering, hangt vooral af van de leeftijd van het kind en de omstandigheden.Jonger dan veertien jaar
Is je bril kapotgegaan door een kind van jonger dan veertien jaar? Dan zijn de ouders vaak verantwoordelijk voor de schade. Dit valt dan onder hun aansprakelijkheidsverzekering.
Let op: ouders van baby’s en kleuters stel je wel minder makkelijk aansprakelijk dan ouders van oudere kinderen. Als je bijvoorbeeld een klein kind op schoot neemt, weet je immers dat deze onverwachte bewegingen kan maken. Het is dan je eigen verantwoordelijkheid. Bij ‘oudere’ kinderen onder de veertien jaar wordt schade sneller vergoed, omdat je van ze mag verwachten dat ze niet zomaar iets stukmaken.
Ouder dan veertien jaar
Wanneer het kind ouder is dan veertien jaar, zijn zowel de ouders als het kind verantwoordelijk voor de schade aan je bril. In de praktijk draaien vaak de ouders op voor de schade bij kinderen onder de achttien jaar.
Niet altijd de leeftijd
De leeftijd van een kind geeft echter niet altijd de doorslag in de afhandeling van een schadeclaim. Ook hierbij speelt de context van de situatie een rol. Als je jouw bril op een onveilige plek hebt neergelegd, kan het zijn dat je zelf ook deel van de vervangings- of reparatiekosten moet betalen.
Schade door je eigen kind
Je bril kan het natuurlijk ook thuis begeven, door je eigen kind. In dat geval ben je hoe dan ook zelf aansprakelijk. Als het echt een ongelukje was, kun je de schade soms claimen bij je inboedelverzekering. Controleer hiervoor wel goed de polisvoorwaarden, want veel verzekeraars sluiten schade aan je bril juist uit.Je bril is kapot door een huisdier
Je hond die net iets te fanatiek tegen je opspringt of een kat die pontificaal bovenop je bril gaat liggen. Als je schade hebt door je eigen huisdier, vergoeden verzekeraars dit meestal niet. Vaak staat het zelfs op de uitsluitingslijst van je inboedelverzekering, omdat je zelf bewust kiest om een huisdier te nemen en het risico dan groter is dat er iets kapot gaat.Is jouw bril kapot gegaan door andermans huisdier, dan kun je schade verhalen op diens baasje(s). De schade wordt dan waarschijnlijk gedekt door hun aansprakelijkheidsverzekering.
Je hebt je bril zelf kapotgemaakt
Misschien heb je per ongeluk zelf je bril kapot gemaakt. Wat kan je dan doen? Check eerst de polis van je zorgverzekering. Bij sommige verzekeraars kom je - vaak met een aanvullende dekking - in aanmerking voor een vergoeding. Zo kan je een nieuwe kopen of je bril laten repareren.De verzekeraar vergoedt vaak de dagwaarde en dus niet de aankoopprijs van de bril. Als jouw bril al iets ouder is op het moment dat deze stuk gaat, krijg je dus een stuk minder geld uitgekeerd. Er zijn ook verzekeraars die met een vaste vergoeding per jaar werken.
En je inboedelverzekering?
Als je jouw bril niet krijgt vergoed door de zorgverzekering, kun je proberen om de schade te claimen bij je inboedelverzekering. Controleer hiervoor wel eerst de polisvoorwaarden van je verzekering of schade aan je bril niet is uitgesloten.Schade tijdens een vakantie
Is jouw bril of zonnebril op reis kapot gegaan? Dan kun je een beroep doen op je reisverzekering. Deze verzekering vergoedt je bagage die is gestolen of beschadigd, zolang je kunt bewijzen dat dit buiten jouw schuld om is gebeurd.Er is vaak een maximum verbonden aan de vergoedingen die een reisverzekeraar uitkeert. Dit geldt bijvoorbeeld voor je smartphone, maar ook voor je bril en lenzen.
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.