Schade door huisdier: hoe verzeker je dit?

Als je een beestje neemt, houd je er rekening mee dat er een keer iets stuk kan gaan. Je hond, kat of konijn hecht tenslotte geen waarde aan spullen. Maar als je kat liever aan de bank dan aan de krabpaal krabt of je hond de voorkeur geeft aan je dure schoenen als kauwspeeltje, kijk je er toch anders tegenaan. En als je eenmaal schade door huisdier hebt, wat dan?
Gepubliceerd
19 maart 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 14 maart 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Als je een beestje neemt, houd je er rekening mee dat er een keer iets stuk kan gaan. Je hond, kat of konijn hecht tenslotte geen waarde aan spullen. Maar als je kat liever aan de bank dan aan de krabpaal krabt of je hond de voorkeur geeft aan je dure schoenen als kauwspeeltje, kijk je er toch anders tegenaan. En als je eenmaal schade door huisdier hebt, wat dan?

schade door huisdier

Schade door huisdier: wat kan er gebeuren

Je huisdier kan op allerlei manieren voor schade zorgen. Je kat krabt aan alles wat los en vast zit, je hond stoot tijdens het spelen breekbare spullen om of je konijn knaagt losliggende kabels door. Wees hier als baasje bewust van en probeer het risico op schade zo veel mogelijk te verkleinen. Bijvoorbeeld door breekbare spullen op een hogere plek te zetten of kabels te beveiligen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Schade aan je eigen spullen

Als je beestje schade veroorzaakt in huis, vergoeden de meeste verzekeraars de schade niet. Schade door je huisdier staat in de meeste gevallen op de uitsluitingenlijst van je inboedelverzekering. Het idee hierachter is dat je bewust een huisdier neemt en hiermee zelf bereid bent risico op schade te lopen.

Als een onbekend dier (bijvoorbeeld de zwerfkat uit de buurt) je huis onverwacht binnen geslopen is en daarbij iets sloopt, krijg je wel vaak de schade vergoed. Dit verschilt wel per verzekeraar. Dus als je het zeker wilt weten, kun je het beste navraag doen bij je verzekeraar.

Schade aan de spullen van een ander

Je kat die op ontdekkingstocht door de buurt gaat, kan natuurlijk bij een ander huis naar binnen lopen en daar de nagels in de bank zetten. Of je hond die in het bos alleen maar oog heeft voor een ree en vervolgens iemand anders ondersteboven rent. Als baasje ben jij dan verantwoordelijk voor de schade.

Veroorzaakt je huisdier schade bij een ander? Dat valt onder je aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor waar jij wettelijk voor aansprakelijk bent. Als eigenaar van een huisdier is het dus verstandig deze verzekering af te sluiten.

En als je huisdier zelf beschadigd is?

Verwond door iemand anders

Als je huisdier buitenshuis gewond raakt door toedoen van iemand anders, kun je aanspraak maken op de aansprakelijkheidsverzekering van de andere persoon. Bijvoorbeeld als je hond of kat aangereden is. Hierbij stellen verzekeraars vaak strenge eisen. Zo moet bijvoorbeeld vaststaan wie de schuldige is.  

Verwond door zichzelf of door jou

Als je beestje door jou of zichzelf gewond raakt of overlijdt, kun je dit aangeven bij je inboedelverzekering. Die keert vaak een schadevergoeding uit. Houd er rekening mee dat inboedelverzekeraars je huisdier niet als levende wezens zien, maar als ‘zaak’.

Voor het bepalen van de schadevergoeding kijkt je verzekeraar naar de nieuw- en dagwaarde (zoals bij je auto) en het schadebedrag. Dat klinkt heel cru, aangezien je huisdier voor jou waarschijnlijk onbetaalbaar is. Het schadebedrag zal nooit heel hoog zijn. Voor dit soort gevallen kun je beter nadenken over een huisdierenverzekering.

De speciale huisdierenverzekering

Als huisdiereigenaar heb je er vast al eens van gehoord of misschien heb je deze zelfs al afgesloten. Er bestaat een speciale huisdierenverzekering. Als je kat de gordijnen kapot trekt, heb je er niets aan. Maar je krijgt wel de kosten vergoed als je huisdier ziek of gewond is. Het is eigenlijk een soort zorgverzekering.

Een buffertje voor achter de hand

Of je beestje nou schade veroorzaakt of zelf gewond raakt, het kan nooit kwaad om een buffertje achter de hand te houden. Zo weet je zeker dat je eventuele onverwachte kosten gewoon kan betalen. 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën