Zonnepanelen kopen: hoe verzeker je ze eigenlijk?

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer op de daken van huizen, schuren en stallen liggen. Zonnepanelen. Ze leveren energie, waardoor ze zichzelf bijna terugverdienen. Daarnaast dragen ze bij aan een beter milieu. Maar wil je zonnepanelen kopen, dan kost dat je wel een paar centen. Grote kans dus dat je ze ook goed wilt verzekeren. Maar hoe werkt dat bij zonnepanelen?
Gepubliceerd
25 juni 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 21 juni 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 3 minuten

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer op de daken van huizen, schuren en stallen liggen. Zonnepanelen. Ze leveren energie, waardoor ze zichzelf bijna terugverdienen. Daarnaast dragen ze bij aan een beter milieu. Maar wil je zonnepanelen kopen, dan kost dat je wel een paar centen. Grote kans dus dat je ze ook goed wilt verzekeren. Maar hoe werkt dat bij zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen? Geef het door!

Geef het altijd door aan je verzekeraar als je zonnepanelen aanschaft. Dit geldt voor zowel je inboedel- als je opstalverzekering. De panelen verhogen namelijk de waarde van je huis en je inboedel. Dit beïnvloed vervolgens weer de premie die je betaalt en de vergoeding die je mogelijk krijgt bij schade.

Verzekerd via de opstalverzekering

Zonnepanelen worden in bijna alle gevallen op het dak geplaatst. Zet je ze hierbij vast (in verzekeringstermen: aard- en nagelvast) aan je woning, dan vallen ze onder je opstalverzekering.

Soms worden zonnepanelen los op het dak gezet. In veel gevallen sluiten verzekeraars ze dan uit van de opstalverzekering, maar sommigen accepteren de panelen alsnog. In dat geval moeten de panelen verzwaard zijn (zodat ze blijven staan). Als je verzekeraar de panelen niet accepteert, zijn ze niet verzekerd. Je kunt dan een zonnepanelenverzekering overwegen, hier lees je verderop meer over.

Check de voorwaarden

Verzekeraars kunnen verschillen in hun dekking van de opstalverzekering als het om zonnepanelen gaat. Sommigen willen dat de panelen vastzitten, anderen willen een verzwaarde constructie. Check dit goed van te voren, zodat je weet wanneer je wel en niet verzekerd bent. Ook kunnen zonnepanelen invloed hebben op je premie, dat wil je natuurlijk ook wel even weten van tevoren.

Ook handig: de aansprakelijkheidsverzekering

Hoe goed je de panelen ook vastzet, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een flinke storm en plots ligt een van je panelen door de voorruit van de auto van je buren. Oeps! Voor dat soort gebeurtenissen kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze dekt onder andere de schade die je zonnepanelen ‘aanrichten’ bij derden. Je buren of achteloze voorbijgangers bijvoorbeeld.

Als je een huurder bent

Huur je een woning? Dan heb je geen opstalverzekering. Die is afgesloten door de verhuurder. Gelukkig kun je alsnog je panelen verzekeren. Bij schade wil je tenslotte wel zelf de vergoeding krijgen.

Je kunt de zonnepanelen opnemen bij je inboedelverzekering. Via het zogenoemde ‘huurdersbelang’. Daaronder vallen alle aanpassingen die je zelf doet aan je huurwoning. Als je de keuken of badkamer vervangt bijvoorbeeld. Of als je dus zonnepanelen plaatst.

Een speciale zonnepanelenverzekering

Via verschillende aanbieders kun je een speciale zonnepanelenverzekering afsluiten. Ze zijn wat aan de prijzige kant, minimaal € 50 per jaar. En je bent hiermee verzekerd als de panelen (tijdelijk) niet werken en hiermee niets opbrengen. Ook diefstal zonder inbraakschade en natuurschade is meestal gedekt. Dit wordt door je opstalverzekering eigenlijk altijd uitgesloten.

Vraag jezelf af of het nodig is

Klink aantrekkelijk, zo’n zonnepanelenverzekering. Vraag jezelf wel af of het echt iets toevoegt. Het kost sowieso extra geld per jaar en als je zorgt dat je de panelen monteert op de manier die de opstalverzekeraar vraagt, ben je sowieso verzekerd.

Met opstal ben je standaard verzekerd voor schade door storm of diefstal. En als je de panelen aan je dak vast zet, is er hoogstwaarschijnlijk gewoon inbraakschade te zien. En heb je een Allrisk-dekking? Dan ben je zelfs verzekerd voor bijna alle mogelijke schades.



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën