Geld besparen door slimme investeringen: 5 tips

  • Gepubliceerd: 26 juni 2018
  • Laatst geüpdate: 28 december 2018
  • 4 minuten

Geld uitgeven om geld te besparen - het klinkt misschien tegenstrijdig. Maar zoals het gezegde voorschrijft, gaat bij sommige besparingen de kost voor de baat uit. Hoe weet je echter welke investeringen de moeite waard zijn en welke niet? In dit artikel geven we 5 voorbeelden van investeringen die jou aardig wat geld kunnen opleveren.

Door de juiste investeringen kun je veel geld  besparen

Tip 1: Schaf energiezuinige apparaten aan

Oudere huishoudelijke apparaten slurpen ongemerkt een hoop energie, en dus geld. Denk bijvoorbeeld aan wasmachines, koelkasten en tv’s, zelfs als ze nog maar een jaar of 5 oud zijn. Natuurlijk is het overdreven om iedere 5 jaar een nieuwe wasmachine te kopen, maar let bij jouw volgende aankoop goed op het energieverbruik. Daarbij kan het lonen om te kiezen voor een iets duurder model met een energielabel A++.

Tip 2: Investeer in producten van goede kwaliteit

Deze tip sluit aan op de vorige. Sommige mensen maken er een sport van om zo goedkoop mogelijke producten te kopen. Uiteraard met het idee om geld te besparen. Maar in de regel is de kwaliteit van goedkope producten vele malen minder dan de duurdere varianten, waardoor ze veel korter meegaan. Bedenk bijvoorbeeld maar eens hoe vaak jij al een nieuwe oplaadkabel voor je smartphone hebt gekocht. Investeer dus in producten die langer meegaan en je zult op den duur vaak geld kunnen besparen.

Tip 3: Bespaar geld door te investeren in energiebezuinigende maatregelen

Over energiebesparende maatregelen hebben we al vaker geschreven, maar het is een blijft een een uitstekende manier om over de langere termijn geld te besparen op je energiekosten. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van je oude CV-ketel. Deze energiebesparende investeringen kosten geld, maar je zult het terugverdienen door lagere energiekosten. Daarnaast kunnen deze aanpassingen de waarde van je woning verhogen. 

Tip 4: Kies voor groen sparen of beleggen

Heb jij een aardig vermogen opgebouwd op een spaar- of beleggingsrekening? In 2019 is de eerste € 30.360 belastingvrij, maar daarboven betaal je vermogensbelasting. De Belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat jij rendement maakt over jouw vermogen. Voor het gemak gaan ze uit van een gemiddeld rendement van 1,94% in schijf 1 tot wel 5,6% in schijf 3. Over dit rendement moet jij 30% vermogensbelasting betalen. 

Door ‘groen’ te sparen of beleggen kun je de grens voor vermogensbelasting in 2019 omhoog brengen naar € 58.539, waardoor je profiteert van belastingvoordeel. Je kunt hierdoor jaarlijks meer dan € 1000 besparen. Kijk wel goed naar het verwachte rendement van groene beleggingen: als je bij een ‘reguliere’ belegging in vergelijking meer rendement kan maken dan het belastingvoordeel, is dat financieel gezien natuurlijk aantrekkelijker. 

Tip 5: Investeer in jezelf

Bij geld besparen ben je natuurlijk vooral bezig met het beperken van je uitgaven. Maar je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat er maandelijks meer geld binnenkomt. En hoe kun je dat beter doen dan investeren in jezelf? Volg aanvullende studies naast je werk, doe cursussen en trainingen. Door op de juiste manier jouw kennis te vergroten, verhoog je jouw waarde op de arbeidsmarkt, waardoor je vaak meer loon kunt vragen. En onderzoek eens hoe jouw financiële toekomst eruit ziet. Bij voorbeeld met een gratis financieel plan

Extra tip: Zie geld besparen als een uitdaging

Hoeveel jij er uiteindelijk per maand op vooruit kunt gaan, hangt af van hoe ver jij wil gaan om te besparen. Het helpt in ieder geval om jezelf steeds uit te dagen om beter grip te krijgen op jouw uitgaven. In dit artikel hebben we vooral stilgestaan bij grotere uitgaven, maar vergeet ook de alledaagse uitgaven niet. 

Meer uit je geld halen?

Bij Knab helpen we jou graag om het maximale uit je geld te halen. Als je bij ons een rekening opent krijg je bijvoorbeeld een gratis digitaal kasboek waarmee je makkelijk inzicht krijgt in jouw inkomsten en uitgaven. Zo zie je snel op welke uitgaven je kunt besparen.

Let op: dit is geen advies. Raadpleeg altijd je financieel adviseur. De onderwerpen waarover we schrijven kunnen in de toekomst aan verandering onderhevig zijn of in je persoonlijke situatie afwijken van de situatie die in dit artikel wordt geschetst. Arthur Buijs
Arthur werkt bij Knab. Knab helpt jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Haal meer uit je geld met het Financieel Plan  Maak gratis aan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën