WOZ-waarde opvragen van je woning

Geen enkele woningeigenaar ontkomt eraan: de Waardering Onroerende Zaken (WOZ-waarde). Dit is de waarde die gemeenten jaarlijks aan huizen geven en vormt de basis van een aantal heffingen en belastingen. Aangezien jij een droomhuis op het oog hebt, ben je benieuwd wat de WOZ-waarde is van de woningen in die omgeving van dat perfecte stulpje. Maar hoe kom je aan die informatie? Je hebt geluk. Sinds 1 oktober 2016 gaat dit namelijk een stuk gemakkelijker. Wat er precies veranderd is, lees je in dit artikel. WOZ-waarde opvragen: zo zat het eerst Wilde je voorheen de WOZ-waarde van een woning weten, dan kon dit op een aantal manieren. Zo kon je bij de gemeente terecht. Hier kon je de WOZ-waarde opvragen van: drie vergelijkbare huizen in jouw buurt, drie van een ander type in jouw buurt en nog eens drie een andere gemeente. Ook kon je terecht bij het Kadaster, maar dan wel tegen betaling. Of je kon via je aankoopmakelaar aan deze gegevens komen. Pff, het opvragen van WOZ-waardes was dus nog best een gedoe. Daar is nu verandering in gebracht. Sinds 1 oktober 2016 verplicht openbaar Sinds 1 oktober 2016 moeten gemeenten verplicht de WOZ-waarde voor huizen openbaar maken. Dit gaat via een landelijk centraal punt: het online WOZ-waarde loket. Het loket haalt de gegevens op via de Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ). Iedereen kan hier kosteloos gebruik van maken. Beschikbaarheid per gemeente Niet elke gemeente heeft die deadline gehaald. Daarom zijn ze nog niet aangesloten op het LV WOZ. Deze WOZ-waarden zijn dus nog niet zichtbaar via het loket. Dit betekent echter niet dat deze gemeenten geen inzicht moeten geven in de waardes. Gemeenten die te laat zijn, moeten ter overbrugging de informatie via de website van de gemeente beschikbaar stellen. Benieuwd welke gemeentes al wel op het landelijke loket zijn aangesloten? Check dan de website van de Waarderingskamer.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
16 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 16 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

Geen enkele woningeigenaar ontkomt eraan: de Waardering Onroerende Zaken (WOZ-waarde). Dit is de waarde die gemeenten jaarlijks aan huizen geven en vormt de basis van een aantal heffingen en belastingen. Aangezien jij een droomhuis op het oog hebt, ben je benieuwd wat de WOZ-waarde is van de woningen in die omgeving van dat perfecte stulpje. Maar hoe kom je aan die informatie? Je hebt geluk. Sinds 1 oktober 2016 gaat dit namelijk een stuk gemakkelijker. Wat er precies veranderd is, lees je in dit artikel.

WOZ-waarde opvragen

WOZ-waarde opvragen: zo zat het eerst

Wilde je voorheen de WOZ-waarde van een woning weten, dan kon dit op een aantal manieren. Zo kon je bij de gemeente terecht. Hier kon je de WOZ-waarde opvragen van: drie vergelijkbare huizen in jouw buurt, drie van een ander type in jouw buurt en nog eens drie een andere gemeente. Ook kon je terecht bij het Kadaster, maar dan wel tegen betaling. Of je kon via je aankoopmakelaar aan deze gegevens komen. Pff, het opvragen van WOZ-waardes was dus nog best een gedoe. Daar is nu verandering in gebracht.

Sinds 1 oktober 2016 verplicht openbaar

Sinds 1 oktober 2016 moeten gemeenten verplicht de WOZ-waarde voor huizen openbaar maken. Dit gaat via een landelijk centraal punt: het online WOZ-waarde loket. Het loket haalt de gegevens op via de Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ). Iedereen kan hier kosteloos gebruik van maken.

Beschikbaarheid per gemeente

Niet elke gemeente heeft die deadline gehaald. Daarom zijn ze nog niet aangesloten op het LV WOZ. Deze WOZ-waarden zijn dus nog niet zichtbaar via het loket. Dit betekent echter niet dat deze gemeenten geen inzicht moeten geven in de waardes. Gemeenten die te laat zijn, moeten ter overbrugging de informatie via de website van de gemeente beschikbaar stellen. Benieuwd welke gemeentes al wel op het landelijke loket zijn aangesloten? Check dan de website van de Waarderingskamer.

WOZ-waardes vergelijken

Je kunt de WOZ-waarde van je eigen woning vergelijken met die van andere huizen. Niet alleen in je eigen buurt, maar in heel Nederland. Woon je in een plaats die nog niet op het landelijke loket is aangesloten? Check dan even op de website van die gemeente hoe je de WOZ-waarde kunt inzien. Het doel van het openbaar maken van deze data is het voor huizenbezitters inzicht geven in hun eigen WOZ-waarde. Daarmee kan de kwaliteit van het vaststellen van de WOZ-waarde uiteindelijk worden verbeterd.

WOZ-waarde te hoog?
De W0Z-waarde is gebaseerd op een schatting. Vermoed je dat de WOZ-waarde te hoog is? In dit artikel lees je precies wat je dan kunt doen. Het is de moeite waard, je kunt mogelijk flink besparen.  

Beschikbare informatie

Naast de WOZ-waarde, vind je in het loket ook een plattegrond van de omgeving en een aantal objectkenmerken. Denk hierbij aan het bouwjaar en de oppervlakte. Moet jij dan zelf de gegevens aanleveren voor het loket? Nee hoor. De gemeente is verantwoordelijk voor alle informatie die beschikbaar is in het loket.

Vaststellen WOZ-waarde

Ieder jaar stellen gemeentes de WOZ-waarde opnieuw vast. Dit doen ze door aan de hand van een steekproef taxaties uit te voeren. Dit gebeurt op de eerste dag van het nieuwe jaar. Uiteindelijk ontvangt iedere woningeigenaar uiterlijk eind februari de nieuwe waarde in de bus. Doordat jij dan toegang hebt tot alle WOZ-waardes, heb je er zelf inzicht in of deze redelijk is of niet. Zo kun je bepalen of je bezwaar wilt maken of niet.

Ben jij benieuwd waar een taxateur allemaal op let als hij of zij de waarde van jouw woning vaststelt? Blader dan dit e-book 'Bepaal de woningwaarde met een taxatie' eens door. Dan weet je precies wat je te wachten staat!



Annika Bolhuis
Annika werkte tussen 2015 en 2017 bij Knab. In die tijd schreef ze verschillende artikelen over het regelen van je geldzaken.



Deel via:
Hoe werkt een taxatie en wat kost het?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek