Wat is de WOZ-waarde woning en waarvoor wordt deze gebruikt?

Ben jij sinds kort een trotse huizenbezitter? Dan krijg je elk jaar een WOZ-beschikking van de gemeente. Hierin staat de waarde van jouw eigendom, je stuk grond of gebouw, zoals de gemeente die heeft vastgesteld. Maar wat is die WOZ-waarde woning nou precies? En nog belangrijker: wat gebeurt er eigenlijk mee?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Ben jij sinds kort een trotse huizenbezitter? Dan krijg je elk jaar een WOZ-beschikking van de gemeente. Hierin staat de waarde van jouw eigendom, je stuk grond of gebouw, zoals de gemeente die heeft vastgesteld. Maar wat is die WOZ-waarde woning nou precies? En nog belangrijker: wat gebeurt er eigenlijk mee?

Vrouw checkt WOZ-waarde van woning

Wat is WOZ-waarde?

De WOZ is een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed; dus de waarde van een woning, pand of stuk grond, op een vaste waardepeildatum.  De afkorting staat voor voor Waardering Onroerende Zaken (WOZ) en wordt elk jaar weer opnieuw uitgevoerd door de gemeente. Hoe de gemeente deze waarde vaststelt, is bepaald in de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ).

Waarvoor wordt de WOZ-waarde woning gebruikt?

1. Gemeentelijke belastingen
De WOZ-waarde van jouw woning bepaalt de hoogte van een aantal belastingen en heffingen. Dit zijn ten eerste de onroerendezaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger deze heffingen. Zorg dus dat je niet te klos bent met een te hoge WOZ

2. De inkomstenbelasting
Daarnaast speelt de WOZ-waarde van jouw woning een grote rol bij de inkomstenbelasting. De Belastingdienst ziet het bezit van een eigen woning als een soort “inkomen in natura”. Een eigen huis zou je namelijk (deels) kunnen verhuren en je hoeft zelf geen woonruimte te huren. Heb jij een eigen woning? Dan moet je hiervoor een bepaald bedrag opgeven bij je belastingaangifte: het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van je huis; in 2024 is dit 0,35% (tot een woningwaarde van € 1.310.000).

3. Watersysteemheffing
Verder baseren de Nederlandse waterschappen de watersysteemheffing, die eigenaren van een woning, bedrijfspand of stuk grond moeten betalen, ook op de WOZ-waarde.

4. Schenk- en erfbelasting
Bij het bepalen van de hoogte van de schenkbelasting en erfbelasting speelt de WOZ-waarde een rol. Dit is dus van toepassing als jij een woning, pand of stuk grond krijgt of erft.

Doordat er zoveel belastingen en heffingen aan de WOZ-waarde gekoppeld zijn, wil je natuurlijk dat niet te hoog is. In ons andere artikel lees je hoe je kunt berekenen of de WOZ-waarde klopt

WOZ-waarde opvragen, hoe doe je dat? 

Je kunt de WOZ-waarde van je eigen woning opvragen als je inlogt op MijnOverheid.nl. Ben je benieuwd naar de WOZ-waarde van iemand anders’ woning? Bijvoorbeeld, van een huis waarop je een bod wilt uitbrengen? Dan kun je het taxatieverslag opvragen bij de gemeente. In dit taxatieverslag staat de WOZ-waarde van de betreffende woning. Ook is de WOZ-waarde tegen betaling op te vragen bij het Kadaster. Heb jij een aankoopmakelaar in de arm genomen om een huis te kopen? Dan kan deze de WOZ-waarde natuurlijk voor je opvragen.

> Lees meer over het opvragen van je WOZ-waarde

Download gratis: Taxatie e-book

Nieuwsgierig hoe de taxateur de waarde van een woning vaststelt? Na het lezen van dit e-book 'Taxatie' weet je er alles van! Je leest direct wat de taxateur allemaal doet en aan welke voorwaarden een taxatierapport moet voldoen. Downloaden is helemaal gratis!



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:
Hoe werkt een taxatie en wat kost het?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek