WOZ-waarde woning: wat is het en waarvoor wordt deze gebruikt?

Ben jij sinds kort een trotse huizenbezitter? Dan krijg je elk jaar een WOZ-beschikking van de gemeente. Hierin staat de waarde van jouw eigendom, je stuk grond of gebouw, zoals de gemeente die heeft vastgesteld. Maar wat is die WOZ-waarde woning nou precies? En nog belangrijker: wat gebeurt er eigenlijk mee?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
30 december 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 30 december 2019
- Leestijd: 2 minuten

Ben jij sinds kort een trotse huizenbezitter? Dan krijg je elk jaar een WOZ-beschikking van de gemeente. Hierin staat de waarde van jouw eigendom, je stuk grond of gebouw, zoals de gemeente die heeft vastgesteld. Maar wat is die WOZ-waarde woning nou precies? En nog belangrijker: wat gebeurt er eigenlijk mee?

WOZ-waarde woning

Wat is woz-waarde?

De WOZ is een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed; dus de waarde van een woning, pand of stuk grond, op een vaste waardepeildatum.  De afkorting staat voor voor Waardering Onroerende Zaken (WOZ) en wordt elk jaar weer opnieuw uitgevoerd door de gemeente. Hoe de gemeente deze waarde vaststelt, is bepaald in de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ).

WOZ-waarde woning: waarvoor wordt deze gebruikt?

De WOZ-waarde van jouw woning bepaalt de hoogte van een aantal belastingen en heffingen. Dit zijn ten eerste de onroerendezaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing.

Daarnaast speelt de WOZ-waarde van jouw woning een grote rol bij de inkomstenbelasting. De Belastingdienst ziet het bezit van een eigen woning als een soort “inkomen in natura”. Een eigen huis zou je namelijk (deels) kunnen verhuren en je hoeft zelf geen woonruimte te huren. Heb jij een eigen woning? Dan moet je hiervoor een bepaald bedrag opgeven bij je belastingaangifte: het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van je huis; in 2020 is dit 0,60%.

Verder baseren de Nederlandse waterschappen de watersysteemheffing, die eigenaren van een woning, bedrijfspand of stuk grond moeten betalen, ook op de WOZ-waarde.

Bij het bepalen van de hoogte van de schenkbelasting en erfbelasting speelt de WOZ-waarde een rol. Dit is dus van toepassing als jij een woning, pand of stuk grond krijgt of erft.

WOZ-waarde opvragen

Je kunt de WOZ-waarde van je eigen woning opvragen als je inlogt op MijnOverheid.nl. Ben je benieuwd naar de WOZ-waarde van iemand anders’ woning? Bijvoorbeeld, van een huis waarop je een bod wilt uitbrengen? Dan kun je het taxatieverslag opvragen bij de gemeente. In dit taxatieverslag staat de WOZ-waarde van de betreffende woning. Ook is de WOZ-waarde tegen betaling op te vragen bij het Kadaster. Heb jij een aankoopmakelaar in de arm genomen om een huis te kopen? Dan kan deze de WOZ-waarde natuurlijk voor je opvragen.

Nieuwsgierig hoe de taxateur de waarde van een woning vaststelt? Na het lezen van dit e-book 'Taxatie' weet je er alles van! Je leest direct wat de taxateur allemaal doet en aan welke voorwaarden een taxatierapport moet voldoen. Downloaden is helemaal gratis!Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe werkt een taxatie en wat kost het?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek